Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ostrava v době nouzového stavu znovu předložila dokumentaci EIA ke kontroverznímu tramvajovému projektu v Porubě

9. 4. 2020 - OSTRAVA [Econnect / Prosíme, přemýšlejme, z.s.]

Město Ostrava už po třetí předložilo přepracovanou dokumentaci EIA ke kontroverznímu projektu výstavby nových tramvajových tratí v obvodech Poruba a Pustkovec. Krajský úřad Moravskoslezského kraje zveřejnil dokumentaci ohledně posouzení vlivu projektu na životní prostředí (EIA) na své úřední desce 1. dubna a občané se k ní mohou vyjádřit do začátku května. Některé spolky a právníci už upozornili na nesrovnalosti a chyby, které se vyskytují i v nové verzi dokumentace, již Ostrava připravovala od loňského dubna. Poukázali rovněž na to, že vzhledem k nouzovému stavu a karanténním opatřením v době koronavirové pandemie budou mít lidé cestu ke vznášení případných námitek značně ztíženou.

O tom, že ostravská radnice musí pro záměr výstavby tramvajové trati v Porubě nechat vypracovat komplexní posouzení vlivů na životní prostředí, rozhodl krajský úřad už v roce 2018. Původní dokumentace EIA byla zveřejněna loni v březnu a vyjádření k ní podaly rekordní téměř 2 400 fyzických a právnických osob, čímž se ostravský projekt stal jedním z největších procesů posuzování vlivů na životní prostředí v historii Česka.

Projekt nové tříkilometrové trati s osmi zastávkami má podle vedení Ostravy přispět ke snadnější dopravní obslužnosti a zlepšení životního prostředí v zastavěné části ostravských obvodů Poruba a Pustkovec. Přípravu stavby ale dlouhodobě provází řada sporů a proti projektu se postavila i značná část obyvatel z těch částí města, kudy mají koleje vést. Ti upozorňují například na to, že podle nich projekt paradoxně zhorší kvalitu ovzduší, zvýší hlučnost a nenávratně poškodí krajinu. Petici proti projektu, jehož realizace bude Ostravu stát 2,55 miliardy korun, podepsalo téměř 5000 lidí.

„Postup Ostravy považuji za nelidský… Jednání města budí dojem, že do procesu EIA dalo přepracovanou dokumentaci záměrně v době koronavirové krize, kdy má široká veřejnost řadu jiných, existenciálních starostí,“ uvedla Markéta Vysloužilová ze spolku Prosíme, přemýšlejme, který vznikl na protest proti chystané stavbě. Podle ní je rovněž alarmující, že i po roce práce odborníků najatých městem jsou ve zveřejněných materiálech opět podstatné chyby a zjevné nezákonnosti. Už nyní právníci upozornili například na to, že povinné stanovení radonového indexu proběhlo podle předpisů, jejichž platnost vypršela už na konci roku 2016.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz