Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Udržme si čisté Česko…

8. 4. 2019 - BRNO [Econnect / Ukliďme Česko z.s.]

Naše příroda i města a obce během víkendu 6.-7. dubna opět o něco prokoukla, a to díky dobrovolníkům, kteří uklízeli snad v každém koutě České republiky. „Podle údajů které máme k dispozici, se o víkendu konalo 2 273 úklidových akcí, do kterých se zapojilo na 65 000 dobrovolníků. Tolik dobrovolníků v České republice v jeden víkend ještě nikdy v historii neuklízelo,” uvedl za organizátory Miroslav Kubásek.

„Naším cílem není donekonečna úklízet nepořádek po druhých, proto se snažíme stále více zaměřovat na osvětu a prevenci vzniku odpadů. Jedním z témat, která se k tomu nabízí, jsou pneumatiky. Ty jsou takovým naším skládkovým evergreenem. Každoročně je nacházíme v lesích, po příkopech či dokonce v potocích, řekách a na dalších těžko uvěřitelných místech. Jen letos během jarních úklidů jich dobrovolníci napočítali 16 500. Přitom je to zhola zbytečné, neboť u nás funguje systém zpětného odběru pneumatik, díky kterému je může každý motorista bezplatně odevzdat na jednom z 2 900 sběrných míst. Ta jsou snadno k nalezení na stránkách www.eltma.cz,“ říká další z organizátorů, Radek Janoušek.

Musíme si chránit zdroje vody, zejména v období sucha. Příklad za všechny - potok Botič je živou tepnou v centru hlavního města, je lemován parky a cyklostezkami, místy ale koryto připomíná spíše stoku. Veliký kus v pátek uklízeli dobrovolníci z Nadačního fondu Veolia – generálního partnera Ukliďme svět, ukliďme Česko. Jsou to experti na vodu, tedy ví, proč se do úklidu pustili. „Překvapilo nás, jaké množství vlhčených ubrousků jsme našli, jejich nánosy pokrývaly celé břehy. Ty do vody, jakožto plast, určitě nepatří a ani do kanalizace, kde v čistírnách zanášejí česla a čištění je pak velmi nákladné,“ sdělil jeden z dobrovolníků. „Ukliďme svět, ukliďme Česko podporujeme jako hrdý generální partner již 11 let. Jde nám o čistou vodu, tedy je jen logické pomocí této akce upozornit na zbytečné znečištění naší přírody a pokusit se jít s úklidem příkladem pro ty, co toky a vodní zdroje znečišťují,“ doplnila ředitelka fondu Vendula Valentová.

Samotná akce Ukliďme svět, ukliďme Česko úspěšným úklidovým víkendem zdaleka nekončí. Během zbytku jara je naplánováno dalších 600 úklidů po celé ČR a další průběžně přibývají. Na začátku května pak finišuje fotosoutěž snímků pořízených během úklidových akcí, nově i s kategorií „Pneumatiky“ a také soutěž pro školní kolektivy.

Organizátoři akce děkují všem účastníkům, a pokud jste mezi nimi nebyli, nevadí. „Pomozte nám alespoň udržet Česko čisté tím, že budete předcházet vzniku zbytečných odpadů, především jednorázových plastů. A pokud plánujete hodně dopředu, dejte si do kalendáře datum Celosvětového úklidového dne – 21. září 2019“, vyzývají pořadatelé.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz