Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Svaz průmyslu chce vyšší daň z uhlí. Hnutí DUHA to vítá, ale varuje před jinými jeho návrhy

21. 11. 2018 - PRAHA [Hnutí DUHA / Econnect]

Dnes zveřejněné programové prohlášení Svazu průmyslu a dopravy ČR na léta 2018-2019 fakticky požaduje zvýšit energetickou daň na fosilní paliva (zejména uhlí) spalovaná v malých výtopnách a hlavně domácích kotlích a kamnech, která bude motivovat zejména domácnosti k opuštění tohoto paliva. Podobné řešení je součástí i nedávno zveřejněného komplexního plánu Hnutí DUHA k zásadnímu snížení znečištění ovzduší z lokálního vytápění. Prohlášení průmyslu uvádí: "V souladu se Státní energetickou koncepcí a s cílem dosáhnout odklonu od užití uhlí v konečné spotřebě v domácnostech prosazovat srovnání ekonomických podmínek účinných centralizovaných a decentralizovaných zdrojů tepla při úhradě emisí a dalších externalit (...) a prosazovat odpovídající promítnutí externalit včetně ceny emisí skleníkových plynů do nákladů na využití fosilních paliv využívaných mimo zařízení EU ETS."

Lokální topeniště na pevná paliva produkují 98 % rakovinotvorného benzo(a)pyrenu a 74 % přímých emisí velmi nebezpečného jemného prachu (PM2,5). Hnutí DUHA dodává, že zvýšení energetické daně musí být sociálně citlivě - zejména musí zajistit, že lidé dostanou od státu podporu na moderní vytápění, případně i pomoc s náklady na palivo.

Obecně pozitivní je i postoj Svazu průmyslu k zavedení nového systému pro rozvoj obnovitelných zdrojů, který vyjádřil v podrobnějším programovém prohlášení k energetice. Svaz však zároveň tlačí na nižší cíle, jeho opatrnost je v příkrém kontrastu s tím, s jakou bezstarostností podporuje výstavbu nových jaderných bloků, aniž by se zde strachoval o dopady na výdaje státu a domácností. Svaz také mylně požaduje, aby peníze na obnovitelné zdroje dostaly zejména velké energetické firmy.

Svaz průmyslu také neměří stejným metrem domácnostem a uhelným elektrárnám - byť se zaklíná "symetrickou regulací velkých i malých zdrojů znečištění ovzduší". Zatímco domácnosti budou muset od září 2022 ukončit provoz nejstarších kotlů (fakticky tedy splňovat nové emisní limity), zástupci průmyslu chtějí pro uhelné elektrárny výjimky z nových limitů pro znečištění ovzduší platných od roku 2021. Nespecifikují ani na jak dlouho a jestli hodlají limity někdy plnit.

Hnutí DUHA naopak uvítalo, že Svaz průmyslu požaduje "zastavit jakoukoliv podporu pro pořizování zařízení na tuhá fosilní paliva pro domácnosti, a to včetně kombinovaných kotlů." Podpora kotlů, v nichž se dá spalovat uhlí, zbytečně podrývá efekt kotlíkových dotací a konzervuje závislost domácností na uhlí.

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl: "Hnutí DUHA vítá, že Svaz průmyslu navrhuje vyšší zdanění uhlí pro lokální vytápění i vyřazení kotlů na uhlí z kotlíkových a dalších dotací. Prosazujeme totéž a pokud se to provede nastavit s ohledem na sociální dopady, pak máme velkou naději na zásadně čistší vzduch. Správný je i obecný souhlas rozvoje obnovitelných zdrojů energie ze strany průmyslu, ale upozorňujeme, že ji nemají dostat jen velké energetické firmy, ale naopak zejména domácnosti, obce, místní podnikatelů a podobně. Nezodpovědný je také paušální tlak na nové jaderné reaktory a prosazování výjimek z nových limitů pro znečištění ovzduší z uhelných elektráren."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz