Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Evropský parlament: Konec éry jednorázových plastů. Nyní záleží na vládách zemí EU

24. 10. 2018 - BRUSEL/PRAHA [Hnutí Duha / Econnect]

Celkem 571 poslanců Evropského parlamentu z 658 hlasujících dnes odpoledne schválilo ještě přísnější verzi směrnice na omezení jednorázových plastů, než jakou navrhla Evropská komise. Nyní se čeká na stanovisko vlád členských zemí, které se projeví v pozici Rady Evropské unie.

Naopak rozmělnit směřování EU k prevenci, opakovanému použití a recyklaci se snaží návrh europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM), která navrhuje aby se z evropských strukturálních fondů financovaly stávající zařízení zpracovávající netříděný směsný odpad (spalovny a také mechanicko-biologické úpravny, které ovšem v ČR nestojí).

Parlament schválil zákaz některých nejproblematičtějších výrobků na jedno použití, jako jsou například obaly na potraviny z pěnového polystyrenu. Jejich úplný seznam je v poznámce. Parlament dále požaduje, aby výrobci byli odpovědni i za náklady související s čištěním životního prostředí od plastů na jedno použití .

Na druhé straně ale poslanci odmítli, aby se přestaly používat i velmi tenké plastové sáčky, jak navrhoval výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu. Hnutí DUHA se společně z kolegy z Rethink Plastic Alliance obávají také nedostatečné definice pro jednorázové plasty, kterou se mohou výrobci jednorázových obalů snažit obejít tím, že na jednorázový obal vytisknou nápis "na opakované použití".

Hnutí DUHA apeluje na ministra životního prostředí Richarda Brabce, aby v Radě Evropské unie podpořil přísnější verzi směrnice a odmítl snahy o její zmírnění v souladu se svými snahami v ČR v kampani #dostbyloplastu. Uniklé dokumenty prokazují, že největší znečišťovatelé životního prostředí jednorázovými plasty Coco-cola, Pepsi-Cola a Danone silně lobbují národní vlády, aby změkčily navrženou směrnici.

Dalším důležitým mezníkem bude zítřejší projednání návrhu rozpočtu Evropské unie na výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Návrh pro roky 2021-2027 nepočítá s financováním zařízení zpracovávajících směsný komunální odpad (spalovny y mechanicko-biologické úpravny) z Evropských strukturálních fondů. Je to v souladu s prioritami Evropské unie, kde výraznou roli hraje zvýšení recyklace.

Nepochopitelný je z tohoto pohledu pozměňovací návrh europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM), která často podporuje ve výboru ekologická řešení, ale nyní navrhuje, aby se ze strukturálních fondů EU mohly financovat rekonstrukce stávajících zařízení zpracovávající směsný komunální odpad - v ČR tedy stávající spalovny směsných komunálních odpadů.

Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA, řekl: "Evropský parlament dal jasný a silný signál, že končí doba jednorázových plastů. Je to konec společnosti založené na odhazování. Celá Evropská unie chce věci opakovaně používat a recyklovat. Vlády členských zemí by se neměly nechat ošálit vábením velkých znečišťovatelů, aby směrnici omezující plastové znečištění změkčili."

"Prioritou EU je nyní prevence, opakované použití a recyklace, takže návrh europoslankyně Kateřiny Konečné, která jinak často navrhuje ekologická řešení, aby EU dotovala zpracování netříděných směsných odpadů, patří do historie. Pokud by prošel, rozmělnil by jasné směřování Evropské unie."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz