Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pozor na kožešiny na textiliích! Nejsou řádně značené!

29. 5. 2018 - PLZEŇ [Econnect / Svoboda zvířat]

Ochránci zvířat varují veřejnost, aby při nákupu textilních výrobků, které obsahují kožešinové části, nespoléhala na cedulky informující o složení výrobku. Kožešiny na nich totiž nejsou značeny správně nebo nejsou uváděny vůbec. Varování opírají o svůj rozsáhlý průzkum, jehož výsledky nyní potvrdila i Česká obchodní inspekce (ČOI).
<BR>
<BR>
V průběhu listopadu 2017 až ledna 2018 provedla ČOI kontrolní šetření, v rámci nějž ověřovala, zda jsou kožešinové části na textiliích značeny dle platné legislativy. Výsledky jsou alarmující: z 12 kontrolních vzorků byly správně označeny jen 2. Na 4 položkách nebyla pravá kožešina označena vůbec, 5 produktů neobsahovalo správné názvosloví dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1007/2011 o názvech textilních vláken a na posledním vzorku nebyly uvedeny údaje o složení v českém jazyce. Jednalo se převážně o bundy nebo čepice, které obsahovaly kožešinové lemy a bambule.
<BR>
<BR>ČOI provedla šetření na základě podnětu, který jí podala organizace Svoboda zvířat v březnu loňského roku. Spolek totiž provedl na podzim 2016 vlastní průzkum, v rámci nějž zkontroloval a nafotil 53 textilních výrobků obsahujících pravé kožešiny.
<BR>
<BR>„Závěry byly šokující. Zjistili jsme, že 81 % výrobků, které jsme kontrolovali, vůbec neobsahuje označení živočišných složek, potažmo kožešin, tak jak požaduje legislativa,“ vysvětluje Lucie Moravcová, koordinátorka kampaně Proti srsti ze Svobody zvířat.
<BR>
<BR>Jak ukázal průzkum veřejného mínění z jara loňského roku (agentura Focus), 85 % obyvatel si pravé kožešiny nekupuje a 77 % dotázaných očekává, že výrobky obsahující pravou kožešinu, budou mít tuto informaci uvedenou na štítku se složením.
<BR>
<BR>“Toto téma je pro spotřebitele velmi citlivé - většina občanů ČR si pravé kožešiny kupovat nechce. Je důležité si uvědomit, že skutečná zvířecí srst a umělé kožešiny jsou si stále více podobné ve svém vzhledu, omakem i cenou. A tudíž tyto vlastnosti, podle nichž by se mohl spotřebitel orientovat při odlišování pravé a umělé kožešiny, již v současnosti neslouží jako spolehlivý rozlišovací faktor,“ konstatuje Moravcová a dodává: „Současná legislativa zákazníkům nezaručuje adekvátní ochranu. Nařízení považujeme za nedostatečné a domníváme se, že by mělo konkretizovat, o jaké složky živočišného původu se jedná. Nicméně v první řadě by mělo být dodržováno.“
<BR>
<BR>České šetření probíhalo v rámci mezinárodní spolupráce organizací sdružených v Alianci za módu bez kožešin (Fur Free Alliance, FFA), jíž je Svoboda zvířat členem. Celkem v 10 zemích Evropy tak bylo prozkoumáno 667 textilií obsahujících pravou kožešinu. V 68 % případů na něm však ochránci zvířat nenalezli požadované označení. V září 2017 předložili představitelé FFA výsledky průzkumů europoslancům, v březnu 2018 se pak její zástupci setkali ještě s eurokomisaři, aby zdůraznili potřebu změny legislativy směřující k lepšímu značení pravých kožešin, ať už se jedná o kožešinu na oblečení, obuvi, doplňcích nebo klíčenkách.
<BR>
<BR>Mnoho měsíců po zveřejnění výsledků se špatně nebo vůbec značené výrobky stále nacházejí na trhu napříč evropskými zeměmi, včetně například těch objevených nedávno organizací Vier Pfoten v Německu nebo Humane Society International ve Velké Británii.
<BR>
<BR>FFA plánuje i nadále upozorňovat na porušování legislativy v této oblasti. Jedním z nejbližších kroků bude představení výsledků ČOI Evropské komisi.
<BR>
<BR>“Šetření ČOI potvrzuje to, co odhalil průzkum členských organizací FFA v 10 zemích Evropy: velké množství výrobků, které nejsou značeny v souladu s článkem 12 nařízení o názvech textilních vláken. Prokázali jsme, že současná legislativa neslouží svému účelu a že je zapotřebí učinit rychlé kroky k tomu, aby bylo zamezeno dalšímu klamání spotřebitelů, kteří mají právo na to, aby věděli, co si kupují. Evropská komise musí urychleně jednat, aby zajistila, že kožešiny budou jasně značené,” uzavírá Jo Swabe z Humane Society International/Europe, členské organizace FFA.
<BR>
<BR>Na skutečnost, že česká společnost je stále více kritická k výrobkům z pravých kožešin poukázalo i loňské schválení zákona zakazujícího chov tzv. kožešinových zvířat od 1. 2. 2019 v ČR.
<BR>


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz