Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Chovatelé na Borumovsku začínají zabezpečovat svá stáda před vlky

15. 6. 2018 - POLICE NAD METUJÍ [Econnect / Hnutí Duha]

První modelový projekt oplocení pastvin v jádrové oblasti výskytů vlků na Broumovsku - v Teplicích nad Metují - připravilo Hnutí DUHA pro tamějšího chovatele Michala Josku. Ekologická organizace tak začala s praktickou pomocí chovatelům při ochraně stád.

Pastviny sousedící s hospodářstvím, na kterém byly opakovaně zaznamenány vlčí útoky, chrání nyní kvalitní 120 centimetrů vysoká a zhruba 1 700 metrů dlouhá ohrada s elektrickým ohradníkem z drátů z vysokopevnostní oceli. Ta představuje pro vlky těžko překonatelnou překážku. Výstavba ohradníku trvala dva týdny, pracovalo na ní pět zaměstnanců, kteří pomocí stroje zatloukali akátové kůly a napínali dráty do pevnosti 650 kilogramů.

Michal Joska chová koně, pro jejichž strážení využívá i pastevecké psy plemene kangal. Chovatel v budoucnu uvažuje i o obnovení chovu ovcí.

Hnutí DUHA s chovatelem Michalem Joskou začalo projekt na zabezpečení stád připravovat v létě loňského roku. V těchto dnech Hnutí DUHA dokončuje několik dalších projektů pro chovatele hospodářských zvířat nejen na Broumovsku. To obnáší zhodnocení navržených opatření s chovateli, kompletní zpracování žádosti a před podáním projektu konzultaci s Agenturou ochrany přírody a krajiny.

Michal Joska plánuje své zkušenosti s přípravou projektové žádosti, z výstavby ohrady a s prací pasteveckých psů předat zájemcům z řad chovatelů, kteří o zabezpečení podobného typu uvažují. Ve spolupráci s Hnutím DUHA uspořádá na konci roku terénní seminář na své pastvině. Jeho termín a další potřebné informace budou zveřejněny na webu Šelmy.cz.

Chovatel Michal Joska řekl: "Cením si přístupu pracovníků Hnutí DUHA, kteří mi zajistili kvalitní a funkční ohradu i přesto, že se třeba v názorech na návrat vlků do české krajiny rozcházíme. Nově vystavený ohradník pro mě znamená klidný spánek - vlci už má zvířata neohrožují. V minulosti jsem jejich přítomnost zaznamenával poměrně často, jelikož pastviny byly oplocené snadno prostupnou ohradou. Tu měli navíc turisté tendenci přelézat."

Jiří Beneš, terénní pracovník Hnutí DUHA Olomouc, řekl: "Právě dokončená ohrada u Michala Josky je výsledkem několikaměsíční poměrně náročné projektové přípravy. Jsem velmi potěšen, že jsme s Michalem nalezli společnou řeč a ukázali, že spolupráce mezi chovateli hospodářských zvířat a Hnutím DUHA vede k účinnému zabezpečení zvířat před útoky vlků."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz