Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pro obchvat Břeclavi není „naturové“ hodnocení nutné

4. 4. 2018 - BRNO [Econnect/Děti Země]


Nejvyšší správní soud svým rozsudkem ze dne 28. března 2018 zrušil rozsudek Krajského soudu v Brně ze dne 22. března 2017, neboť nebylo podle něho nutné provést hodnocení vlivů obchvatu Břeclavi silnicí I/55 na soustavu NATURA 2000, jelikož jeho příprava začala v listopadu 2003, tzn. ještě před vstupem České republiky do Evropské unie.

Krajský soud nyní bude zkoumat zbývající žalobní body v žalobách Dětí Země – Klubu za udržitelnou dopravu a spolku Voda z Tetčic proti uložení kompenzačních opatření.

„Rozsudek není pro nás prohrou ani výhrou, neboť podle NSS v tomto případě nebylo nutné mít jako podklad pro uložení kompenzačních opatření stanovisko EIA s „naturovým“ hodnocením vlivu obchvatu Břeclavi na soustavu NATURA 2000, což je standardní procedura po vstupu našeho státu do Evropské unie, ale postačovaly jiné podklady,“ vysvětluje obsah rozsudku NSS předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Rozsudek krajského soudu z března 2017, který nyní NSS zrušil, přitom uznal námitku obou žalujících spolků, že rozhodnutí o kompenzačních opatřeních nelze vydávat, pokud procesem EIA neproběhlo vyhodnocení vlivů obchvatu na životní prostředí i na Evropsky významnou lokalitu Soutok-Podluží. Výsledkem tohoto procesu pak mělo být stanovisko EIA s podmínkami, které by bylo podkladem pro územní řízení.

„Do vydání nového rozsudku krajského soudu tedy opět platí rozhodnutí krajského úřadu v Brně o uložení kompenzačních opatření plánovaného obchvatu Břeclavi na území EVL Soutok-Podluží, přičemž funkčnost těchto opatření se bude sledovat odhadem pět až deset let. A pokud budou tato opatření úspěšná, tak pak budou zahájena stavební řízení a vydána stavební povolení,“ upozorňuje dále Patrik.

Podle něho lze těžko odhadnout, kdy krajský soud znovu rozhodne a zda při přezkumu zbývajících žalobních bodů obou žalob, které soud zatím nezkoumal, dá soud žalujícím spolkům za pravdu či nikoliv.

„Děti Země již více než dvacet let v různých koncepčních materiálech a v krajských plánech navrhují, aby kolem Břeclavi byla vybudována čtyřpruhová dálnice D55, která propojí dálnici D2 a rakouskou dálniční síť, takže nebude nutné stavět dálnici D52 z Brna na Vídeň kolem Mikulova,“ připomíná ještě Patrik

Podle Dětí Země totiž nezávislé ekologické studie prokazují, že je kolem Břeclavi výhodnější postavit obchvat v podobě dálnice D55, než stavět dálnici D52 na Vídeň a navíc ještě obchvat města se silnicí I/55.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz