Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Výlep plakátů primátorem Přerova k dálnici D1 je bizarní retro

27. 9. 2017 - BRNO [Econnect/Děti Země]

Podle zjištění Dětí Země nechal primátor Přerova Vladimír Puchalský v úterý 26. září 2017 provést po městě výlep plakátů s informacemi, že s výstavbou dálnice D1-0136 Říkovice – Přerov se prý mělo začít v roce 2018. Avšak Děti Země svou účastí v řízení o výjimce ze zákona k zásahu do biotopů 26 zvláště chráněných druhů živočichů tento termín údajně ohrozily.

Primátor proto na plakátě a v dopisu občanům uveřejnil číslo mobilního telefonu a e-mail Dětí Země, aby se občané Přerova mohli přímo zeptat jejich předsedy na důvody této jejich činnosti.

Děti Země postup primátora a vedení města považují za typický agresivní způsob dialogu politické moci s angažovanými občany, jaký se tu praktikoval během reálného socialismu před rokem 1990.

„Zveřejnění názvu Dětí Země a jejich kontaktů a mého jména mezi občany Přerova na plakátech a v dopisech je pěkná propagace naší odvahy čelit nátlaku politiků, kteří nesnesou základní principy právního demokratického státu. Navíc je to bizarní retro, neboť se tu za veřejné prostředky šíří údaje, které jsou uvedené zdarma na naší internetové stránce, a jednak existují modernější metody komunikace, než plakátování. Pan primátor si asi velmi oblíbil období před rokem 1990, kdy státní moc podobným způsobem ostrakizovala nezávislé občanské iniciativy, například v lednu 1977 chartisty,“ komentuje událost předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Podle Patrika jsou přitom důvody zpoždění dostavby tohoto úseku dálnice D1 dlouho známé a dokonce vyplývají z tiskové zprávy města: amatérská a pomalá práce lidí z Ředitelství silnic a dálnic ČR, které mělo být dávno zrušené, zdlouhavost a komplikovanost povolovacích řízení na přetížených úřadech, nesplnitelné sliby řady politiků, kteří žijí mimo realitu, a nedostatek peněz, neboť dálnice u Přerova nepatří mezi priority státu.

„Zdlouhavost přípravy dálnice byla dávno očekávatelná, neboť ŘSD ČR a vedení Přerova v procesu EIA v letech 1999-2000 pohrdali námitkami občanů města, aby se její trasa vyhnula jejich domům. Kdyby se jim vyhovělo, žádné velké komplikace by nebyly. Nyní se tato otázka bude muset řešit znovu,“ připomíná Patrik.

Děti Země se dálnicí D1-0136 poprvé zabývaly v letech 2005-6 v rámci územního řízení a pak v letech 2009-11 ve dvou řízeních o povolení výjimky ze zákona ke škodlivému zásahu do biotopů 22 zvláště chráněných druhů organismů a v jednom stavebním řízení. Od prosince 2016 se účastní dalšího řízení o povolení výjimky, a to pro 26 cenných druhů živočichů. V červnu 2017 proti jejímu vydání podaly odvolání, takže se čeká na výsledek.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz