Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace: Česká republika má poprvé možnost chránit velryby

17. 6. 2005 - PRAHA [Econnect / Greenpeace]

Poprvé se letos Česká republika zúčastní zasedání Mezinárodní velrybářské komise (IWC), které začíná v pondělí 20. června v jihokorejském Ulsanu. "Mnoho nasvědčuje tomu, že český zástupce sehraje při letošním jednání klíčovou úlohu a stane se jazýčkem na misce vah mezi ochránci velryb a zastánci jejich lovu ve velkém," očekává organizace Greenpeace. Česká republika se po dlouhotrvající kampani české pobočky Greenpeace stala řádným členem IWC na počátku letošního roku.

"Samozřejmě očekáváme, že Česká republika podpoří země, které zastávají rozumný přístup k ochraně globální biodiverzity. Oceány a v nich žijící organismy sehrávají klíčovou roli v globálním ekosystému Země. Ochrana velryb není jen otázkou přímořských států, zodpovědnost za ně nesou lidé na celém světě," uvedl Marek Tomin, nezávislý poradce Greenpeace v otázkách ochrany velryb.

Stejně jako v předchozích letech zůstává jednašedesátičlenná IWC nadále rozdělena na dva znesvářené tábory. Do jednoho patří ochranářsky laděné země v čele s USA, Austrálií, Novým Zélandem a většinou států Evropské unie, které chtějí zachovat moratorium na veškerý komerční lov velryb. Druhý tábor pak vedou tři země, které dodnes loví velryby a jsou zastánci obnovení komerčního lovu velryb ve velkém - Japonsko, Norsko a Island. "Zatímco Norsko moratorium svévolně ignoruje, Japonsko a Island tvrdí, že velryby loví za účelem vědeckého výzkumu. Pravě vědecký lov velryb se na letořním zasedání pravděpodobně stane jedním z nejohavějších témat," uvádí ve své zprávě Greenpeace.

Vědecký výbor IWC rok co rok tento lov odsuzuje a jeho zdůvodnění označuje za pouhou zástěrku pro komerční lov velryb. Maso z "vědecky" ulovených velryb je každoročně v Japonsku prodáno za desítky milionů dolarů a Japonsko se podle informací Greenpeace na letošním zasedání dokonce pokusí protlačit rezoluci, která tento lov označí za přínosný z hlediska vědeckého výzkumu.

Přestože k obnovení komerčního lovu velryb je zapotřebí tříčtvrtinová většina hlasů, u řady dalších klíčových rozhodnutí postačí jen většina nadpoloviční. Mezi taková hlasování letos patří například rezoluce o tajném hlasování či o změně programu. "Zavedení tajného hlasování by nejen zneprůhlednilo průběh schůze, ale také umožnilo velrybářským státům, zejména Japonsku, aby využily svou ekonomickou převahu a strhly některé státy na svou stranu. Tím by velrybáři mohli některá klíčová hlasování zvrátit ve svůj prospěch," míní Marek Tomin.

Greenpeace společně s Korejskou federací hnutí na ochranu životního prostředí (KFEM) ustavily před více než dvěma měsíci v jihokorejském Ulsanu tzv. Velrybí ambasádu, prostřednictvím které šíří osvětu o ohrožení kytovců a jejich ochraně. Stanové městečko se nalézá v místech, kde místní vláda až donedávna plánovala výstavbu závodu na zpracování velrybího masa. Podle posledních zpráv byl tento plán zrušen kvůli protestu Greenpeace a KFEM.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

21. 6. 2005
Ó to se máme!Jan Vagner
23. 6. 2005
25. 6. 2005

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz