Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Děti Země: Zemanovo tvrzení o vydírání stále postrádá důkazy

4. 9. 2017 - BRNO [Econnect/Děti Země]

Kancelář prezidenta republiky a její vedoucí Vratislav Mynář na základě tří žádostí o informace podle zákona č. 106/1999 Sb. a jednoho dopisu sdělili Dětem Země, že v materiální podobě nemají žádné důkazy o tom, že by Děti Země během povolování dálnice D8 na Ústecku někoho žádaly o tzv. sponzorské dary či vydíraly.

Prezident Miloš Zeman si toto tvrzení, které prohlásil dne 29. května 2017 v Brně, prostě jen účelově vymyslel. Prezident by se tak měl omluvit, neboť ve hře je žaloba na ochranu dobrého jména.

„Děti Země mají nyní doklady, z nichž vyplývá, že tvrzení o jejich údajném vydírání a podáváním žádostí o peníze během povolování a výstavby dálnice D8 je klasickou prezidentovou urážlivou pomluvou. Prezident Zeman prostě není gentleman,“ tvrdí předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Podle něho Zeman tímto způsobem zastírá obrovské selhání, neboť definitivní variantu dálnice D8 přes České středohoří přes rizikové sesuvné území, na které geologové a Děti Země upozorňovali, potvrdil v únoru 2001 právě jeho ministr Miloš Kužvart z ČSSD.

V červnu 2013 pak obrovský sesuv na dálnici skutečně spadl. Od roku 2016 ovšem do Labe ujíždí estakáda Prackovice, neboť byla nevhodně umístěna.

„Proti urážlivým a nepravdivým výrokům prezidenta se dá bránit především výzvou, aby se veřejně omluvil. A pokud tak neučiní, tak zbývá žaloba na ochranu osobnosti, která je samozřejmě také ve hře. Zeman se přitom už v roce 2007 musel za výrok o domnělé korupci jednoho novináře veřejně omluvit,“ upozorňuje dále Patrik.

Miloš Zeman v pondělí 29. května 2017 podle médií tvrdil toto: „Podle něj se zelení aktivisté vyznačují i tím, že požadují výpalné. „Čili je to 'pokud nedostaneme sponzorský dar, podáme na vás žalobu'. Důkazem jsou Děti země v čele s panem Patrikem (předseda Miroslav Patrik). Podali 26 žalob na dostavbu dálnice D8 v Ústeckém kraji. Výstavba úseku 15 kilometrů proto trvala asi 20 let,“ řekl Zeman.“

Děti Země k získání podrobností o tomto tvrzení využily nejen zákona o právu na informace, ale vedoucímu Kanceláře prezidenta republiky Vratislavu Mynářovi napsaly speciální dopis se šesti otázkami, neboť chtěly znát i okolností, za kterých prezident informace o jejich údajném vydírání a výpalném získal. Z odpovědi ovšem vyplynulo, že na žádnou z těchto otázek nelze odpovědět, neboť chybějí jakékoliv důkazy.

Dálnici D8 délky 16,4 km přes České středohoří stavělo sdružení pod vedením firem EUROVIA CS, a. s., a Metrostav, a. s. Původní cena ze září 2007 ve výši 9,9 mld. Kč (bez DPH) se zvýšila na cca 15 mld. Kč (bez DPH) a termín dostavby z prosince 2010 se posunul až na 2017-8: předčasný provoz začal od 17. 12. 2016.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz