Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pátrání po ekologických Vánocích

20. 12. 2016 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Do Štědrého dne zbývá už jen pět čokoládek z adventního kalendáře (bez palmového tuku, samozřejmě). Jsou stále tací, kteří nevědí, čím udělat radost svým blízkým? A jak vybírat a co kupovat bez zbytečných škod přírodě? Vlastně je to jednoduché. Dobrým začátkem je stromek z prořezávky z blízkého lesa nebo s certifikátem FSC. Existuje i několik dalších tipů: je možné se obejít bez kapra nebo ho aspoň nepouštět "na svobodu". I samotná zvířata nejraději prožijí Vánoce, Silvestra i Nový rok v klidu ve svém prostředí. A kdo by chtěl jít "vytrávit" Vánoce do přírody, najde níže inspiraci, kam na tichý výlet. Ale pozor, divoká zvířata venku nekrmit!


Pátrání první - stromeček

Neseženete-li obyčejný stromek z příliš hustého lesa, který by lesníci stejně vyřízli, doporučujeme vánoční jedličku v květináči. Je to skvělá a dlouhodobá vánoční investice. Nejlépe s certifikátem FSC (Forest Stewardhip Council). Pokud ji na jaře s rodinou nezasadíte na zahradu nebo do lesa (více na www.rezekvitek.cz), můžete se s ní o Vánocích setkávat po mnoho generací. Certifikát FSC vám ulehčí i výběr vzrostlejšího stromku. Prodejce jím prokáže, že pochází z lesa, kde se hospodaří šetrně.

Je to rozhodně vhodnější volba než stromky z umělé hmoty nebo řezané z plantáží. Vyhnete se zbytečné chemii a ropným sloučeninám, které se používají při výrobě, o transportu přes půl zeměkoule nemluvě. Více na http://wiki.ekoporadna.cz/index.php?title=Existuje_ekologick%C3%BD_v%C3%A1no%C4%8Dn%C3%AD_stromek%3F


Pátrání druhé - dárky

Pokud vám chybí odvaha vrhnout se do ruchu předvánočních nákupů naslepo, nepřemáhejte se. Zeptejte se svých blízkých, co opravdu potřebují, nebo potajmu projděte jejich dopisy Ježíškovi. Sami možná máte plné krabice těch "dalších vánočních dárků". Nechcete přece nadělovat zbytečnosti.

Až budete konzultovat nákupy, nezapomeňte na pár tipů:
1) Oblečení opravdu potěší, když bude vyrobeno z biobavlny.
2) Pokud pochybujete o hygienických návycích blízkých, podstrčte jim ohleduplnou a šetrnou kosmetiku. Neznáte-li spotřebitelské značky jako HCS, BDIH, CPK, podívejte se na web umenizit.hnutiduha.cz/nakupy/kosmetika/.
3) Je-li někdo z rodiny přesvědčený o tom, že trpí hladem, naplňte dárkový koš jídlem se značkami Bio (Zelená zebra), nebo hvězdným listem (Evropská značka ekologického zemědělství).
4) Jakýkoli dárek s logem Ekologicky šetrný výrobek určitě potěší. Tedy ten čekaný.
5) S výroby ze dřeva a papíru je to jednoduché - stačí, aby měly certifikát FSC. Dárky můžete zabalit do recyklovaného nebo FSC papíru, populární je i kreativní balení například do vysloužilých map nebo (nekompletních) notových archů.


Pátrání třetí - štědrovečerní večeře

Řadu koupelnových van před Vánoci okupují kapři. Jako projev dobré vůle nebo ze strachu z krve je lidé často pouštějí zpět do rybníků. Raději ho snězte. Kapři tuhle "záchranu" stejně nejčastěji nepřežijí. Po výlovu jsou dlouho drženi v teplejší vodě. Nebohé ryby vyhladovělé dlouhým "skladováním" v sádkách nemají pak dost energie a odolnosti se náhlé změně přizpůsobit. Nehledě na to, že pocházejí z intenzivního rybničního chovu, který má s přírodou máloco společného. Jde o umělý výkrm, aby se kaprů "vyrobilo" co nejvíc. Obrovská množství ryb na malé ploše a vzniklý zákal ničí veškerý přirozený život v rybnících. Růst koncentrace dusíku a fosforu v našich vodách představuje vážné poškození přírody.

Lépe se bude trávit bramborový salát z vajec z venkovních chovů, maso z biochovů, lokální bioprodukty a suroviny či bezmasé alternativy jako Robi. Recepty pro "neživočišné Vánoce" jsou na http://soucitne.cz/ingredience/vanoce


Pátrání páté - jak si odpočinout po Vánocích

Vánoční výlety do lesů jsou pro mnohé lidi zvyklostí a možností, jak vytrávit kila salátu a rohlíčků. Určitě vyrazte! Kam? Doporučujeme ostrovy naší divočiny. Nadělte si pod stromeček dvanáct tipů na výlety do míst, kde panuje příroda, a prožijte společně nejen Vánoce, ale i zážitky z naší divočiny. Stačí jen elektronicky: http://ostrovydivociny.cz

Chcete-li se o své vánoční pochoutky podělit i se zvířátky, rozmyslete si to. Přikrmované jelení i srnčí zvěře je v pak lesích mnohem víc, než přirozeně les uživí. Přemnožená zvěř znamená problém pro celý ekosystém lesa.

Býložravci představují potíž i v hospodářských lesích, nejen v divočině. Uměle přemnoženou zvěří je poškozeno průměrně 57 % všech listnáčů a jedlí. Přemnožená spárkatá zvěř sežere přednostně všechny mladé listnaté stromky a jedličky, a tak ze smíšených výsadeb zůstávají zase jen smrky, pro naše končiny nepřirozené. Přikrmování myslivci nebo hodnými lidmi znamená narušování přirozeného života lesa jako celku. Dokud nesnížíme počty zvěře, která decimuje přirozené zmlazování lesů, nepodaří se nám obnovit smíšené lesy místo dnešních smrkových monokultur.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz