Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ochránci přírody otevřeli 80. lokalitu v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě

20. 12. 2016 - PASÍČKA [ČSOP/Econnect]

Závěr letošního roku není pouze ve znamení předvánočního shonu. Najde se také chvíle na slavnostní zpřístupnění nové lokality Blíž přírodě, za deset let spolupráce NET4GAS a Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) již osmdesáté. Toto kulaté číslo má tu čest přebrat lokalita Suchou nohou mezi vodou, interaktivní stezka vedoucí mezi soustavou drobných vodních ploch, které se nacházejí pod areálem Záchranné stanice a ekocentra Pasíčka.

Lokalitu najdeme na Pasíčkách poblíž Proseče na Chrudimsku. Jedná se o soustavu drobných vodních ploch, mezi kterými se proplétá krátká interaktivní stezka Suchou nohou mezi vodou. Návštěvník, který sem zavítá, narazí v první řadě na areál záchranné stanice pro volně žijící živočichy. Pokud půjde kolem stanice dále z kopce, potká první tůň s infopanelem, u kterého má možnost vzít si ze schránky kartičku, do které bude vypisovat odpovědi na úkoly, které ho budou po celé stezce provázet. S jakými zvířaty je možné se na lokalitě potkat? Jak jdou za sebou vývojová stádia obojživelníků? Komu patří oči a stopy na obrázcích? Když se člověk pořádně rozhlédne kolem sebe, možná mu příroda ledacos napoví! Stačí být tiše a pozorovat, například z dřevěných odpočívadel u tůní. Možná uvidíte poletovat ledňáčka, ve vodě lovit volavku popelavou, plavat užovku obojkovou nebo uslyšíte kvákat skokany. Na posledním panelu je možné zkontrolovat si, jak dobří jste biologové a pozorovatelé.

Stezku Suchou nohou mezi vodou vytvořili díky finančním prostředkům z programu NET4GAS Blíž přírodě ochránci přírody ze základní organizace ČSOP Záchranná stanice a ekocentrum “Pasíčka“. „Snažili jsme se pro návštěvníky vytvořit vedle záchranné stanice i přírodě blízký biotop a ukázat jim, že se k nám můžou přijet podívat i na zvířata, která si zde našla domov dobrovolně sama.“, říká předseda organizace Josef Cach.

„Deset let generálního partnerství ČSOP a 80. přírodní lokalita v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě. To je aktuální úctyhodná bilance naší spolupráce,“ vzkázala Zuzana Kučerová z NET4GAS, a dodala: „Příští rok se můžete těšit na další lokality, protože naše spolupráce pokračuje dál“.

Lokalita se nachází u záchranné stanice a ekocentra Pasíčka, zhruba kilometr severně od obce Proseč (49.8166875N, 16.1102861E).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz