Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pravidla pro plnění Pařížské klimatické dohody budou jasná do dvou let, způsob kontroly také. Dohoda o ochraně klimatu žije dál, Trumpovi navzdory

18. 11. 2016 - PRAHA/MARRÁKEŠ [Hnutí DUHA, Klimatická koalice a Glopolis]

Pravidla pro plnění Pařížské dohody budou hotová do roku 2018. Do té doby má být jasné, jakým způsobem se bude kontrolovat, že státy snižují emise tak, jak v Paříži slíbily. Také se nejpozději do dvou let určí, kdo a v jaké výši má pomoci s dlouhodobým financováním adaptace na změnu klimatu v nejvíce postižených zemích.

To jsou hlavní výsledky klimatické konference v marockém Marrakéši, která postupně spěje k závěru.

Jak v minulých dnech potvrdila konference OSN, globální spolupráce na ochraně klimatu pokračuje bez ohledu na výsledek voleb v USA. Státy v Maroku také dojednaly, že v roce 2018 vyhodnotí dosud předložené plány ke snižování emisí s ohledem na cíl smlouvy udržet nárůst teploty co nejníže pod dvěma stupni Celsia.

Ačkoli jsou konkrétní výsledky dvoutýdenního summitu skromné, ve zmíněných klíčových otázkách se podařilo dojednat posun.

Klára Sutlovičová z analytického centra Glopolis řekla: "Česká republika patří se 12 tunami oxidu uhličitého na obyvatele a rok k předním znečišťovatelům. Změnit by to měl konkrétní plán, jak se do poloviny století zbavit závislosti na fosilních palivech, který se vláda s podpisem Pařížské dohody zavázala připravit. Inspirativní příklady v Marrakéši představilo třeba Mexiko, Německo nebo Kanada."

Jiří Koželouh z Hnutí DUHA řekl: "Necelý rok po uzavření Pařížské dohody stále trvá celosvětová vůle zvládnout změnu klimatu. Důkazem je nejen to, že ratifikační procesy byly nebývale rychlé a dohoda již globálně platí, ale také fakt, že už 47 států má cíl zajistit 100 % energie z obnovitelných zdrojů. V následujících letech tedy budou ve výhodě státy, které se připraví. Je v zájmu Česka, abychom měli nejen jasný plán v podobě antifosilního zákona, ale také konkrétní opatření - jako je například podpůrné schéma pro obecní a občanské větrné elektrárny."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz