Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mezinárodní energetická agentura dnes: Obnovitelné zdroje a energetická efektivita vítězí, státy omezují fosilní dotace. Ani Donald Trump tento trend nezvrátí

16. 11. 2016 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Investice do čistých obnovitelných zdrojů v roce 2015 byly vyšší než investice do všech ostatních zdrojů energie dohromady. Uvádí to dnes zveřejněná prestižní zpráva World Energy Outlook 2016, kterou každoročně vydává Mezinárodní energetická agentura (IEA).

Státy se zároveň začaly odklánět od dotování fosilních paliv. Globálně subvence spadly z 500 miliard dolarů na 325 miliard. Stále však jsou více než dvojnásobné oproti státní podpoře obnovitelných zdrojů. Tuto situaci IEA opakovaně kritizuje a doporučuje státům, aby podporu obnovitelných zdrojů zvýšily.

Zvyšuje se energetická efektivita globální ekonomiky. V loňském roce klesla energetická náročnost dvojnásobně rychle, než se to dařilo v průměru meziročně v minulém desetiletí. Přímá vazba mezi růstem ekonomiky, spotřebou energie a znečištěním je definitivně minulostí. Nižší plýtvání a znečištění ekonomiku naopak posiluje.

Slibně se rozbíhá také snižování spotřeby ropy v dopravě. V roce 2015 byl prodán více než milion elektromobilů, což je dle IEA sice kapka v moři, ale je to významný milník.

Česká republika má šanci naskočit do globálního trendu rozvoje obnovitelných zdrojů, když zavede rozumnou podporu pro obecní a občanské větrné elektrárny a odstraní bariéry pro solární střechy. S propracovaným návrhem přichází Hnutí DUHA Komora OZE, sdružující firmy podnikající v tomto moderním a ve světě významně rostoucím odvětví.

Větrné turbíny a střešní fotovoltaické elektrárny mohou u nás snížit emise skleníkových plynů o 11,5 milionu tun oxidu uhličitého ročně, což je více než čtyřnásobek zastaralé uhelné elektrárny Chvaletice. Spolu s dalšími opatřeními mohou domácí a obecní čisté zdroje naplňovat přelomovou klimatickou dohodu z Paříže. Jen větrné turbíny by zajistily 2 426 trvalých pracovních míst už v roce 2030 a 5 583 v roce 2050, pokud stát zavede rozumnou podporu. Nové pracovní příležitosti vzniknou především v regionech, kde se budou větrné elektrárny stavět. Místní firmy připraví výstavbu, budou elektrárny provozovat a podílet se na jejich údržbě. Z výsledků studie také vyplývá, že větrná energetika bude představovat i oživení pro strojírenský průmysl.

Zpráva World Energy Outlook je každoroční a nejzásadnější publikace IEA, která je široce uznávaná jako stěžejní zdroj pro globální energetické analýzy a scénáře. IEA byla založena Organizací pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD), sdružuje 28 států (včetně České republiky) a zabývá se zejména energetickou bezpečností a ekonomickým rozvojem. Jedná se poměrně konzervativní instituci, jejíž názory nelze považovat za environmentálně orientované.

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl: "Pokud chtěl Donald Trump opravdu zastavit přeměnu energetiky a snižování znečištění, tak přišel pozdě. Prestižní zpráva o globální energetice ukazuje, že obnovitelné zdroje se prosazují čím dál víc a plýtvání energií se daří snižovat. Naopak fosilní paliva postupně přicházejí o štědrou státní podporu. Česká republika musí přehodit výhybku a ze slepé uhelně-jaderné koleje se připojit k úspěšnému trendu. Proto je potřeba nastavit motivační prostředí pro čisté zdroje, které mají u nás největší potenciál: střešní solární elektrárny a obecní a občanské větrné turbíny. Jejich dočasná podpora se vyplatí rozhodně více než nekonečné a rostoucí dotace do fosilních paliv a jaderných reaktorů."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz