Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jubilejní MFDF Ji.hlava uvede ve světové premiéře příspěvek k Českému žurnálu Exekuce

27. 10. 2016 - JIHLAVA [Econnect/MFDF Ji.hlava]

Druhý den jubilejního dvacátého ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů mimo jiné uvedl světovou premiéru filmu Díra v hlavě Roberta Kirchhoffa i film o Václavu Havlovi Jak odchází prezident Pavla Kačírka a masterclass Billa Morrisona. Dnes do Jihlavy dorazí psycholog Philip Zimbardo a chystá se živá diskuze s prezidentkou exekutorské komory Pavlou Fučíkovou a Jiřím Pospíšilem, jedním z protagonistů filmu Český žurnál: Exekuce režisérky Andrey Culkové.

Film Díra v hlavě o romském holokaustu, o němž se sice stále ví, ale už moc nemluví, včera ve světové premiéře uvedl režisér Robert Kirchhoff a dramaturg Jan Gogola ml. Soutěžní snímek ze sekce Mezi moři konfrontuje zapomínající současnost se vzpomínkami posledních přeživších pamětníků hrozivých událostí romského holokaustu. „Kde je paměť, když lidé nenapíší knihu? Chtěl jsem, aby alespoň část paměti a vzpomínek zůstala zachována, avšak pravda je taková, že lidé odcházejí velmi rychle,“ řekl na diskuzi Robert Kirchhoff.

Respekt Tour rozpoutala živou diskuzi o tom, zda a jakým způsobem šíří Ruská federace dezinformace ovlivňující českou politiku. V sále DIODu pod vedením Jaroslava Spurného, jednoho ze zakladatelů týdeníku Respekt, debatovali politolog Michael Romancov, voják a policista Karel Randák, který se v roce 2012 ucházel o post prezidenta ČR, a šéfredaktor Respektu Erik Tabery. „Když v USA natočíte dokument kritický k vlastní zemi, tak dostanete Oscara. Když to stejné uděláte v Rusku, tak dostanete přinejlepším 20 let natvrdo,“ míní Erik Tabery. V živé debatě se našlo místo i pro glosování současné politické situace. „Ze strany Ruska není potřeba českému Hradu podsouvat dezinformace. Jim úplně stačí poskytovat informace,“ uzavřel Karel Randák.

Přece mi nemůžete sebrat film?!

Dokumentaristka Andrea Culková se jednoho dne ocitla v exekučním řízení kvůli drobnému pochybení, jež odhalila příliš pozdě. Její dokumentární příspěvek do Českého žurnálu s prozaickým titulem Exekuce vypráví její vlastní příběh. Od výpovědí dlužníků se přes exekutory dostáváme až k ministru spravedlnosti. „Přece mi nemůžete sebrat film?!“ brání se dokumentaristka Andrea Culková. Jeden ze 13 adeptů na cenu za nejlepší český dokumentární film bude mít svoji světovou premiéru ve čtvrtek 27. října v 16.30 v sále DKO. Diskuze po skončení filmu se zúčastní také prezidentka exekutorské komory Pavla Fučíková a jeden z protagonistů filmu Jiří Pospíšil.

Slavný psycholog přijel do Jihlavy

Ve čtvrtek v 16 hodin přednese svoji otevřenou masterclass i americký psycholog Philip G. Zimbardo, čerstvý nositel čestného doktorátu z Univerzity Karlovy. Na masterclass se bude věnovat také svému současnému projektu The Heroic Imagination, jehož cílem je učit lidi, jak aktivně zasahovat v krizových situacích. „Jde o to, naučit mladé lidi základy sociální psychologie, které mohou být v krizových situacích užitečné, a lidé tak mohou efektivně a rozumně jednat,“ charakterizuje svůj projekt Zimbardo. Kurátorem Inspiračního fóra je Filip Remunda.

Hudba z Islandu

Do tajemství komponování hudby pro fikční a nonfikční filmy festivalové návštěvníky zavede islandský skladatel Hilmar Örn Hilmarsson, který komponuje také pro známé islandské kapely jako Mök či Sigúr Ross. V roce 1991 získal Evropskou filmovou cenu za hudbu k filmu Děti přírody Fridrika Thora Fridrikssona, s nímž spolupracoval na mnoha dalších filmech. Na své dnešní masterclass bude společně se svými posluchači rozjímat nad autenticitou dobových hudebních nástrojů pro historické dokumentární filmy.

SOUTĚŽ Vaše festivalová minuta

Natočte vlastní festivalovou minutu a vyhrajte měsíční přístup do dokumentárního online kina DAFilms.cz.
Natočte video – festivalovou minutu – přímo z dění na festivalu v maximální délce 1 minuty. Zachyťte atmosféru, která podle vás festival charakterizuje, nebo natočte to, co vás osobně na festivalu letos osloví či pobaví. Podělte se o okamžiky, které vás upoutají, natočte je na svůj telefon a video nám pošlete.

Videa můžete natáčet a zasílat od pátku 28. do soboty 29. října. Poslední videa přijímáme v sobotu ve 20.00.
Hotová videa nasdílejte na svůj FB profil, je však nutné jej označit jako veřejně přístupný, abychom ho viděli i my. Poté nám pošlete link na toto video do zprávy na naši FB stránku; pokud video nechcete sdílet na své zdi, můžete ho také nahrát přímo na naši facebookovou zeď.

Tři nejlepší videa vybere jediný porotce, dokumentarista a dramaturg České televize Ivo Bystřičan. Vítěz získá měsíční přístup zdarma na dokumentární online kino DAFilms. Druhé a třetí místo získá voucher ke zhlédnutí jednoho snímku na této online platformě dle vlastního výběru.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz