Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Respect přiveze zakladatele brazilectra, alpský punk i Ivu Bittovou

21. 4. 2016 - PRAHA [Econnect/Respect festival]

Festival Respect, který 11. a 12. června rozezní louku pod Bruselskou cestou na pražském Výstavišti, odtajňuje další pozoruhodné účinkující. „Uvidíme a uslyšíme muzikanty, kteří směle a s nadhledem sobě vlastním kombinují hudbu rozličných stylů, epoch, národů i regionů. Takoví jsou třeba nakažlivě zábavní alpští punkeři Attwenger nebo zakladatelé brazilectra Zuco 103, kteří se k nám vrací po delším čase,“ říká zakladatel a šéf Respectu Borek Holeček. Až do 30. dubna je možné koupit vstupenky na festival za zvýhodněné ceny.

K muzikantům, kteří budou po dva dny lákat k divokému tanci i soustředěnému poslechu, přidávají mimořádnou hudební lahůdku: 21. června v Paláci Akropolis vystoupí legendární houslistka a zpěvačka Iva Bittová se sardinským kytarovým mágem Paolem Angelim. Do Prahy přijede i africká legenda, Orchestre Les Mangelepa, kteří zahrají 29. června na Nákladovém nádraží Žižkov.

Mezi dalšími zajímavými položkami letošního hlavního programu najdeme originální a nečekaně kompaktní spojení africké a bretaňské hudby v projektu N’Diale, ve kterém spolupracuje vynikající zpěvačka z Mali Foune Diarra s houslistou Jacky Molardem a jeho Quartetem. Kvintesencí tradiční egyptské muzikality s takřka tanečními groovy zaujmou ve Francii žijící Egypťan Tarek Abdallah, fundovaný inovátor arabské loutny oudu, s o generaci starším mistrem tamburiny riqq Adel Shams El-Dinem.

Respect Festival 2016 proběhne na louce pod Bruselskou cestou v areálu Výstaviště v pražských Holešovicích 11. a 12. června. Vstupenky v předprodeji jsou do 30. dubna ke koupi za výhodné ceny: Dvoudenní za 450 Kč, dvoudenní rodinná za 500 Kč a jednodenní za 400 Kč. Vstupenky na koncert Ivy Bittové a Paola Angeliho jsou v předprodeji od 23. 4. za 350 Kč na stání a 450 Kč na sezení. Předprodej na festival i koncerty probíhá v sítích GoOut, Ticketpro a Ticketportal. Více informací na www.rachot.cz.

Na Respectu ale nejde jen o hudbu: Rodinný ráz festivalu zdůrazní bohatý dětský program, mezi jinými artistický workshop, který pro malé návštěvníky připravují členové renomovaného Cirku La Putyka. Stejně rozmanitá jako hudební program bude i nabídka občerstvení a návštěvníci budou moci okusit pestrou paletu chutí z celého světa.

Attwenger je možné charakterizovat jako punk-rockovou odpověď na komerci a kýč německých šlágrů: akordeon a elektronika, rakouský dialekt v pankáčském vydání, hudební revolta v nejlepších tradicích německých rockových avantgardistů. Tato dvojice hraje už dvacet let, a vedle elitních evropských festivalů koncertovala v Malajsii, Africe i na Sibiři. Pokud zpíváte německy a ještě v dialektu, potřebujete ve srovnání s anglosaskými kolegy dvojnásob originality, abyste pronikli do jejich teritoria. Attwenger to dokázali, legendární britský DJ John Peel o nich prohlásil: "Nemám zdání o čem to je, ale rámus, který dělají, se mi hodně líbí."

Po čtyřleté mateřské dovolené své charizmatické brazilské frontwoman Lilian Vieiry se na scény evropských a světových pódií vrací Zuco 103, jedna z nejkvalitnějších živých kapel na současné nizozemské hudební scéně. Do hudební historie se zapsali jako zakladatelé tzv. brazilectra - směsice jazzu, brazilské hudby a elekroniky, obohacené o další hudební vlivy. Skupina jako první zkombinovala sambu se samplovanou taneční hudbou a dodnes předčí v této oblasti všechny rutinní fúze. Zuco 103 staví na energii živého bubeníka Stefana Krugera z Nizozemska, německého klávesového kouzelníka Stefana Schmida a na ohnivých vokálech zpěvačky Lilian Vieiry z Rio de Janeira. Jejich současný repertoár je směsicí acid jazzu, brazilské hudby a elektroniky, okořeněnou navíc o dub, drum ’n bass a vlivy z Kuby a Etiopie.

Ve Francii žijící Egypťan Tarek Abdallah je tím nejfundovanějším inovátorem orientální loutny oud, která je předchůdcem našich evropských kytar. Jeho partnerem je o generaci starší mistr tamburiny riqq Adel Shams El­Din. Zdánlivě minimalistická sestava vytváří gejzíry hudebních ornamentů i závratných melodií. Oba hráči pocházejí z egyptské Alexandrie a usadili se ve Francii, kde své znalosti západní i východní hudby pozvedli na akademickou úroveň. Shams El-Din hrál ve světoznámém syrském ansámblu, z dnes zcela zničeného města Aleppo, ensamble Al-Kindi (ten vystoupil na Respectu r. 2000), spolupracoval s Jean-Michelem Jarre i Zakirem Husseinem.

Zatímco umělci jako Rachid Taha či Souad Massi vytvářejí moderní fuze alžírských stylů, Kamel El Harrachi čerpá z kořenů - a navazuje na odkaz svého otce, který byl paralelou Boba Dylana. Dahmane El Harrachi byl velikánem alžírské hudby 20. století, jeho skladba Ya Rayah je evergreenem v arabských zemích i v Izraeli, a Rachid Taha z ní udělal platinový hit na Západě. Kamel hrou na mandolu, typický nástroj severní Afriky, propojuje hudební styly Alžíru, Francie a Španělska.

Hudební kořeny z rozdílných světadílů mají více společného než laik tuší, čehož důkazem je společný projekt bretaňského houslisty Jacky Molarda a malijské zpěvačky Foune Diarry, známé ze skupin Habiba Koitého či Amadou & Mariam. Veteránský houslista vytvořil na podnět vizionářského festivalu Africolor projekt N'diale, oceněný prestižními cenami Charles Cros i Choix France Musique. Africká i bretaňská identita se na koncertech N'Diale střídá jako kulisy na divadelní scéně, jindy se propojují do jednolitého celku, a nejčastěji dochází k nečekaným zvratům. Samostatnou kapitolou je rytmická stránka - například magické prolínání úsečného rytmu západoafrické loutny s bretaňskými houslemi.

Iva Bittová začínala jako filmová a divadelní herečka, spojená zejména s legendárním brněnským divadlem Husa na provázku. Později se začala intenzivně věnovat hře na housle a zpěvu a záhy se etablovala na alternativní, jazzové a world music scéně jako jedna z nejoriginálnějších a také nejrespektovanějších umělkyň. Vedle skvělých sólových projektů Iva Bittová spolupracovala s plejádou špičkových hudebníků a těles, mezi jinými s Billem Frisellem, Bobbym McFerrinem, Marcem Ribotem, George Mrazem, Barbarou Marií Willi, Škampovým kvartetem, Calder Quartetem či předním americkým experimentálním souborem Bang on a Can All-Stars. Pražskému publiku se 21. června představí po boku excelentního sólisty na preparovanou kytaru Paola Angeliho, jenž svou hudební inspiraci nachází především v tradiční hudbě Sardinie i soudobých experimentech.


RESPECT FESTIVAL 2016

So | 11/6, 13.00
MAHMOUD AHMED (Etiopie)
HUDAKI VILLAGE BAND (Ukrajina)
KAMEL EL HARRACHI (Alžír/Francie)
TAREK ABDALLAH & ADEL SHAMS EL-DIN (Egypt/Francie)
 
Ne | 14/6, 13.00
ZUCO 103 (Brazílie/Nizozemsko)
DIWAN SAZ (Izrael)
N’DIALE (Mali/Francie)
ATTWENGER (Rakousko)
JACKY MOLARD QUARTET (Francie)


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz