Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Colours of Ostrava 2016: Underworld, M83, ale i Robert Fulghum nebo nositel Nobelovy ceny za chemii Daniel Shechtman

17. 2. 2016 - OSTRAVA [Econnect/Colours of Ostrava]

Legenda taneční hudby Underworld, francouzský elektronický mág M83, klasici downtempové hudby Thievery Corporation, populární irská čtveřice Kodaline nebo velká naděje britského indie-rocku The Vaccines rozšiřují vedle již oznámených hvězd Tame Impala, Of Monsters and Men, Passenger, ANOHNI, Slowdive, 2Cellos či Caro Emerald program mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava.

Underworld, kteří ovlivnili generaci tvůrců, hudebníků a navždy zůstanou spojeni s hitem Born Slippy z filmu Trainspotting režiséra Dannyho Boyla, přivezou do Ostravy nové album nazvané Barbara Barbara, we face a shining future. „Jejich koncerty jsou známé ohromujícím vizuálním pojetím a obrovskou energií,“ dodává ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Pro francouzského hudebníka a zpěváka Anthonyho Gonzaleze aka M83 se stane ostravské vystoupení tuzemskou festivalovou premiérou. Podobně jako u Underworld předchází jeho koncerty pověst velké podívané založené na zvukové mase syntezátorů, kytar, vokálů a euforických refrénů. Šesté album Hurry Up, We're Dreaming z roku 2011, vrcholící hitovou skladbou Midnight City, získalo nominaci na Grammy. M83 přispěl hudbou do řady filmů, seriálů (např. Top Gear) i reklam.

Americké duo Thievery Corporation, neboli Rob Garza a Eric Hilton, oslaví spolu s početnou kapelou v Ostravě 20. výročí své bohaté hudební kariéry. „Když jsme v roce 1995 začínali, přišla nám elektronická hudba studená a mechanická. Cítili jsme potřebu do ní začlenit nejrůznější vlivy, které by vystihly její globální podobu,“ řekl kdysi Hilton. Na jejich albech proto zní reggae, funky, pop, francouzský šanson, nasamplované dechy od Jamese Browna, bollywoodské smyčce a nespočet příměsí z Afriky, Indie nebo Karibiku.

Tklivý hlas frontmana Steve Garrigana, kytarové riffy, sbory a souznění elektrických a akustických nástrojů vytvářejí zvuk Kodaline předurčený ke společnému sdílení emocí s posluchači. Irskému kvartetu stačilo od roku 2013 vydat dvě alba – In a Perfect World a Coming Up for Air – a pak již jen pozorovat, jak boří irské, britské a evropské hitparády.

Britští The Vaccines vydali v roce 2011 debutové album What Did You Expect from The Vaccines?, plné chytlavého retro indie rocku. Okamžitě se stali novými miláčky posluchačů nejen na britských ostrovech. Charismatický zpěvák a kytarista Justin Hayward-Young, kytarista Freddie Cowan, basák Árni Árnason a bubeník Pete Robertson trhali prodejní rekordy a získali nominaci na Brit Awards a v mnoha dalších cenách a zvítězili v anketě NME Awards.

„Již také víme, kdo festival ve čtvrtek na hlavní scéně zahájí,“ uvádí Zlata Holušová. Této pocty se dostane skotsko-irskému „all stars bandu“ Treacherous Orchestra vedenému nejdivočejšími skotskými dudáky své generace - Ali Huttonem a Rossem Ainsliem. Koncerty této jedenáctičlenné formace připomínají keltskou válečnou vřavu, v níž se mísí ryk dud, elektrické kytary, banja, bubny, elektrobeaty, akordeony, housle i píšťaly. Téma posledního alba Grind – energií sálající industriální prostředí těžkého průmyslu – skvěle zapadá do industriálního prostředí Dolních Vítkovic.

„Zásadní novinkou patnáctého ročníku Colours of Ostrava je rozšíření programu festivalu o nové mezinárodní diskusní fórum Meltingpot,“ zdůrazňuje Zlata Holušová. Meltingpot bude probíhat od 12. do 17. července ve všech prostorách Dolu Hlubina a jeden den také v multifunkční aule Gong. Na návštěvníky čeká široký program diskusí a workshopů, zahrnující 12 okruhů a celkem 8 scén. „Naší ambicí je nabídnout atraktivní přednáškové a diskusní bloky z oblasti vědy, medicíny, ekonomie, kultury, filozofie a religionistiky či ekologie, a to v mezinárodním kontextu. Pozvali jsme proto významné osobnosti současného akademicko-filozofického a odborného světa,“ říká ředitel Meltingpotu René Bystroň. Vystoupí zde více než 80 osobností z 16 zemí, mezi nimi například americký spisovatel a esejista Robert Fulghum, izraelský laureát Nobelovy ceny za chemii Daniel Shechtman, americký historik a publicista Timothy Snyder, americký držitel Pulitzerovy ceny za žurnalistiku Chris Hedges, dánský environmentalista Björn Lomborg, skotský handicapovaný horolezec Jamie Andrew, izraelský vývojový psycholog Sidney Strauss, americký nositel Pulitzerovy ceny za poezii Yusef Komunyakaa, německý spisovatel a dokumentarista Clemens Kuby, pákistánská lidskoprávní aktivistka Gulalai Ismail, ukrajinská novinářka a aktivistka Svitlana Zalishchuk, německý grafický designér, typograf Fons Hickmann či americký street artist Gaia. Více informací najdete na www.meltingpot.co/czech.

V tradičním termínu těsně před Colours of Ostrava proběhne také 3. ročník mezinárodního showcasového festivalu Czech Music Crossroads. Za účasti předních zahraničních publicistů, pořadatelů, agentů a dalších odborníků se zde naživo představí vybrané kapely z České republiky (Ponk, Malina/Liska/Nejtek, Réve General), Slovenska (Trojka Zuzany Homolovej, Capre a Pavol Bodnár s Ľudmilou Štefánikovou), Polska (Psio Crew, Lautari a Volosi) a nově z Maďarska (Romengo, Cimbaliband a Said Tichiti and Chalaban). Letos se přehlídka orientuje na world music, akustickou hudbu a jazz.

Další letošní novinkou je přesun již tradičního Festivalu v ulicích, který oživuje hudbou, divadlem, stánky nebo programem pro rodiny centrum Ostravy, na pátek 8. a sobotu 9. července. „Chceme nabídnout Ostravákům možnost si festival užít o víkendu déle do noci a také program celého Colours Weeku roztáhnout, nesoustředit vše do dvou dnů před zahájením Colours of Ostrava,“ vysvětluje ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová.

Festival také připravuje několik novinek do areálu Dolních Vítkovic. „Pro větší pohodlí návštěvníků rozšiřujeme dvě scény, které již zájmu příchozích kapacitně nestačily,“ doplňuje Zlata Holušová. Drive stage, která zůstane na stejném místě v areálu, se ze stanu stěhuje pod širé nebe. Electro stage se přesune několik desítek metrů z jednoho ze sálů v Dole Hlubina do většího stanu.

K 15. výročí si festival také nadělil nové webové stránky www.colours.cz, které vytvořila ostravská společnost NetDirect. Mezi hlavní změny patří modernější forma prezentace areálu i účinkujících interpretů a propojení webu přímo s e-shopem pro nákup vstupenek.

Festival Colours of Ostrava proběhne od 14. do 17. července v úchvatném industriálním areálu Dolních Vítkovic. Přes 300 programových bodů (kromě koncertů i divadla, filmy, workshopy, diskuse, výtvarné aktivity) proběhne včetně fóra Meltingpot na více než 20 otevřených i krytých scénách. K tradičnímu návštěvnickému servisu budou patřit dvě stanová městečka (jedno těsně vedle areálu), Family park a Dětská zóna s programem, pitná voda zdarma, sleva VLAK+ s Českými drahami, velkoplošné projekce, půjčovna kol, tribuny, program pro zdravotně znevýhodněné návštěvníky Colours bez bariér, výhodné vstupy do objektů v Ostravě Colours Plus,

V prodeji jsou v tuto chvíli čtyřdenní vstupenky za 2.190 Kč, které jsou k dostání na www.colours.cz nebo v síti Eventim. Uvedená cena platí do 31. března 2016. K dostání jsou také VIP vstupenky a nově balíček Colours Extravaganza, který umožňuje si festival užít z největší blízkosti – před pódiem i v backstage. Děti do 140 cm mají vstup zdarma na celý festival, stejně jako senioři nad 65 let v neděli.

Festival kromě samotné letní akce pořádá samostatný koncert britského zpěváka Miky 25. května v pražském Foru Karlín.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz