Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Chystá Alena Vitásková výprodej české energetiky?

21. 12. 2015 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Vláda na svém dnešním zasedání schválila nařízení, kterým předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou zbavuje odpovědnosti za vypsání podpory pro obnovitelné zdroje uvedené do provozu před rokem 2013. Pokud Vitásková i přes to podporu nevypíše, obecní výtopny, zemědělské bioplynky a střešní fotovoltaiky se mohou dostat do rukou spekulantů.

Bude-li Pokud Vitásková i přes tento vstřícný krok Sobotkovy vlády stále odmítat podporu vypsat, přivede k bankrotu tisíce podnikatelů, zemědělců a obecních firem. Ti na rozdíl od velkých investičních skupin nebudou schopni splácet své závazky vůči bankám. Během měsíce či dvou se tak obecní výtopny na biomasu, malé vodní elektrárny, větrné turbíny či střešní fotovoltaiky ocitnou v rukách věřitelů - bank, které se jich jako rizikových aktiv budou rychle a levně zbavovat. Místo malých a středně velkých provozovatelů se novými vlastníky a příjemci podpory, která bude dříve či později obnovena, stanou pravděpodobně anonymní spekulanti. Stát bude čelit tisícovkám žalob o náhradu škod a ochranu investic.

Spor mezi ministerstvem průmyslu a ERÚ, který Alena Vitásková řídí, trvá od začátku listopadu. Tehdy předsedkyně ERÚ oznámila, že na rozdíl od minulých let nevypíše podpory pro obnovitelné zdroje, přestože na ni jejich provozovatelé mají zákonný nárok. Tento překvapivý krok (v minulých letech byly za stejných vnějších podmínek podpory bez problémů vypsány) zdůvodnila chybějící notifikací českých pravidel ze strany Evropské komise. Právní posudky i oponentury k nim nicméně dokázaly, že podpora není v rozporu s podmínkami pro poskytování veřejné podpory dle práva EU.

Vládní nařízení je všeobecně závazný předpis a platí tedy i pro předsedkyni nezávislého úřadu. Nic na tom nemění ani tvrzení Vitáskové o neústavnosti vládního nařízení. I pokud by Evropská komise rozhodla negativně o podpoře pro tyto zdroje, odpovědnosti bude Vitásková jednoznačně zbavena.

Martin Mikeska, energetický expert Hnutí DUHA, řekl: "Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková je z obliga, odpovědnost za vypsání podpory dneškem přejímá vláda. Pokud podporu ani teď nevypíše, je podle mě jasné, že ve hře je něco úplně jiného, ať už se Vitásková snaží využít svého vlivu, aby likvidací malých podnikatelů přihrála energetický obchod 21. století nějakým svým pochybným kontaktům, nebo jí jde o vydírání, aby nemusela na devět let do kriminálu. Stáváme se svědky bezprecedentního útoku na jeden z progresivních a rozvíjejících se sektorů české energetiky. Vitásková tím bohužel bez mrknutí oka hází do koše plány obcí, domácností, farmářů a drobných podnikatelů na výrobu vlastní elektřiny, která by jim snížila účty za energie."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz