Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Úspěch českých vědců. Jejich projektu se věnoval prestižní magazín Science

29. 12. 2015 - PRAHA [Econnect/Česká krajina]

Úspěchem se mohou pochlubit vědci, kteří spolupracují na projektu návratu velkých kopytníků. V jeho rámci se během letošního roku v bývalém vojenském prostoru Milovice-Mladá objevili divocí koně dovezení z anglického Exmooru, zubři dovezení z polských rezervací a také zpětně šlechtění pratuři pocházející z Nizozemí. Právě jim je věnován článek v prestižním vědeckém časopise Science ve svém prosincovém vydání.

Profilový text o projektu nizozemské nadace Taurus Foundation si všímá významu praturů pro ekosystém, historii jejich zpětného šlechtění i lokalit, kam se tato zvířata vracejí. Mezi nimi jsou od října letošního roku také středočeské Milovice.

„Odkaz na naše aktivity v periodiku jako Science je prestižní záležitost, protože sem se dostane jen první liga. Mimochodem, v roce 2015 se u nás podařilo realizovat hned dva projekty návratu velkých kopytníků, což je svého druhu evropský unikát a zmínka v Science je jasná známka toho, že o nás zahraničí nejen ví, ale bere nás vážně,“ uvedl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR v Českých Budějovicích.

„Naše projekty jsou založeny na spolupráci s vědci z předních českých institucí a univerzit, stejně jako na kooperaci se zahraničními organizacemi a projekty. Především díky tomu se zmínka o milovické rezervaci nyní dostala do tak prestižního titulu, jakým je magazín Science. Pro tuzemské vědce, kteří se na projektu podílejí, je to se závěrem roku symbolický vánoční dárek,“ doplnil Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

Ochranářská organizace na projektech spojených s návratem a ochranou velkých kopytníků spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Výzkumného ústavu živočišné výroby, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

„Systematicky získáváme praktické zkušenosti u zahraničních partnerů na lokalitách, kde jsou realizovány podobné projekty, jako ty u Milovic a Benátek nad Jizerou. Bereme si příklad z dobré praxe tam, kde začali s údržbou krajiny pomocí velkých kopytníků dříve než my a učíme se i z omylů jiných. To se nyní ukázalo jako velké plus. Naše stáda zubrů a divokých koní jsou součástí oficiálních záchranných chovů, naši pratuři jsou součástí mezinárodního programu zpětného šlechtění plemene, které bude vyhubeného pratura věrně napodobovat,“ dodává Miloslav Jirků.

„Se zahraničními partnery také slaďujeme metody studia vlivu kopytníků na jejich prostředí tak, aby bylo možné naše výsledky srovnávat. Ty dosavadní prezentujeme na mezinárodních konferencích. Neděláme vlastně nic zvláštního, prostě děláme věci tak, jak by se dělat měly,“ podotýká Miloslav Jirků.

Není to poprvé, kdy se projekt objevil ve významných zahraničních médiích. O návratu divokých koní referoval například magazín Horse.com, o koních a dalších kopytnících z milovické rezervace informovaly New York Times, Washington Post, BBC, Fox News, CBS News, ABC, Die Welt, Focus, Der Standard, ARD, New Zealand Herald, Mail Online, Blik, The Australian, Japan Times, 24heures, 20minutes, Libération, El Universal a další média na pěti kontinentech.

Bývalý vojenský výcvikový prostor Milovice, který se nachází mezi městy Milovice a Benátky nad Jizerou, se stal letos vůbec prvním místem na světě, kde se vyskytují všechny tři klíčové druhy velkých kopytníků Evropy. Tedy divocí koně, zubři a pratuři.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporují společnosti Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Nadační fond rodiny Orlických, JK Jewels, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Středočeský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou.

Na péči o divoké koně, zubry a pratury může přispět také veřejnost zasláním dárcovské zprávy ve tvaru DMS KRAJINA na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30 korun, na péči o zvířata a rezervace jde 28,50 korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz