Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nizozemský parlament dnes začíná projednávat antifosilní zákon. Stojí za ním většina poslanců

26. 11. 2015 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

V den, kdy Británie slaví sedm let velmi úspěšného fungování tamního antifosilního zákona a jen čtyři dny před začátkem klíčového globálního summitu o změně klimatu v Paříži, začíná dnes nizozemský parlament projednávat antifosilní zákon. Země tulipánů tak může být letos po Francii druhou zemí, která přijme závazná pravidla pro snížení skleníkových emisí a odbourávání závislosti na fosilních palivech.

Vládní sociální demokraté předložili návrh spolu s opozičními zelenými a mají tak na své straně potřebnou většinu zákonodárců. Přelomová legislativa závazně stanoví, že se spotřeba fosilních paliv v zemi sníží o 55 procent do roku 2030, v roce 2050 pak bude Nizozemsko závislé na uhlí, ropě a plynu jen z pouhých pěti procent. V tomto roce také plánuje již vyrábět všechnu energii z obnovitelných zdrojů.

Zákon – bude-li schválen – dá nizozemské ekonomice jasný směr. Vláda bude povinna na každých pět let připravit konkrétní opatření, jak snížit plýtvání energii a zvýšit výrobu z čistých domácích zdrojů.

Británie se za sedm let fungování zákona zbavila již pětiny své fosilní závislosti, přitom průmyslové výroba vzrostla o šest procent a zaměstnanost o pět Legislativu, která stanovuje závazné cíle a tempo pro snížení závislosti na dovozu ropy, plynu a uhelných dolech, přijaly také Rakousko, Dánsko, Švédsko, Finsko, Francie, belgické Valonsko či nejprůmyslovější německá spolková země Severní Porýní-Vestfálsko.

Vláda Bohuslava Sobotky se k antifosilnímu zákonu zavázala již ve svém programovém prohlášení. Podporují jej i opoziční TOP 09, Starostové a nezávislí i KSČM. Věcný návrh zákona už připravilo ministerstvo životního prostředí, ale vláda stále otálí s jeho schválením.

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl: „Většina nizozemského parlamentu stojí za antifosilním zákonem. Podobnou podporu má zákon i v naší poslanecké sněmovně. ČSSD, ANO a KDU-ČSL jej mají už dva roky v koaliční smlouvě i programovém prohlášení vlády, největší opoziční strany jsou také pro. Je potřeba, aby vláda konečně přestala přešlapovat, zákon schválila a poslala jej poslancům co nejdříve.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz