Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Česko má po staletích první hříbě divokých koní narozené v přírodě, na svět přišlo nečekaně

22. 10. 2015 - MILOVICE [Econnect/Česká krajina]

Nečekaný přírůstek se objevil dnes ráno na pastvinách u Milovic. Jedné z klisen místního stáda divokých koní se narodilo hříbě. Po několika staletích je to první hříbě divokých koní, které se narodilo v české přírodě.

„Je to pro nás obrovská radost, i když nečekaná. Klisna musela přijet březí již z Anglie. Hřebec se totiž ke stádu připojil až v dubnu letošního roku, první hříbata počatá v Milovicích by tedy měla přijít na svět nejdříve v březnu příštího roku,“ vysvětluje Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která stádo divokých koní přivezla letos v zimě z anglického Exmooru.

„Matkou hříběte je klisna jménem Sgurr. Před příjezdem do Milovic pobývala ve volné přírodě na horách v oblasti Skotska,“ vysvětluje etoložka Martina Komárková z Karlovy univerzity a Výzkumného ústavu živočišné výroby.

„Matka se chová zcela přirozeně, o hříbě vzorně pečuje a zatím se s ním drží stranou od stáda. Za několik dní se oba ke stádu přidají a začne velké seznamování a výchova, na níž se svým způsobem podílí všichni členové stáda,“ dodává Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd.

„Pokusíme se získat vzorky hřebců z populace, z níž matka pochází, abychom geneticky ověřili otce,“ doplňuje Miloslav Jirků. Divocí koně z Exmooru jsou velmi vzácní a je pro ně vedena plemenná kniha. „Takže určení otcovství je důležité z důvodu vhodného umístění mladých koní do nových stád,“ dodává Miloslav Jirků.

Pro hříbě budou následující měsíce velmi náročné. V přírodě přicházejí hříbata na svět na jaře, kdy je pro stádo dostatek čerstvé pastvy. Vzhledem k odchytu zvířat a jejich pobytu v aklimatizaci v Anglii před transportem do České republiky se však přirozený cyklus narušil. V Polabí však nebývají zimy příliš silné, proto by mládě mohlo i toto období zvládnout.

Pro budoucnost stáda je rovněž důležité, aby se včas podařilo rozšířit pastvinu o dalších 50 hektarů. Jednání v posledních dnech zkomplikoval postup společnosti Mladá RP, která odstoupila od dohodnutého podpisu smlouvy o nájmu pozemku na příští rok, o níž se vyjednávalo v posledních měsících.

Divocí koně přijeli do Milovic letos 28. ledna. Pocházejí z anglického Exmooru, kde žijí od nepaměti ve volné přírodě. První písemná zmínka o nich pochází již z roku 1086 a patří k nejstarším záznamům o volně žijících koních v Evropě. Genetické výzkumy z posledních let ukázaly, že právě koně z Exmooru odpovídají svým vzhledem a zbarvením původním divokým koním Evropy. Nedávno bylo navíc u exmoorských koní identifikováno několik unikátních genetických znaků, které jako jediní sdílejí s vyhynulými divokými koni z Evropy.

Na projektu spolupracují experti z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Biologického centra Akademie věd České republiky, Univerzity Karlovy, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity a dalších institucí.

Archeologické nálezy dokládají přítomnost divokých koní ve střední Evropě, včetně území České republiky do pozdního neolitu, tedy zhruba 4700 až 3700 před naším letopočtem. Později je již nejsme schopni odlišit od domácích koní. Literatura datuje vyhynutí divokých koní v západní Evropě do 13. století, v Litvě jsou uváděni v 16. století a pravděpodobně v Litvě a v Polsku se udrželi do druhé poloviny 18. stol. Na Ukrajině se uvádí ulovení posledního divokého koně koncem 19. stol. U pozdějších datací je však značné riziko, že nešlo o původní divoké koně, ale zdivočelé koně domácí, případně křížence.

Na péči o divoké koně může přispět také veřejnost zasláním dárcovské zprávy ve tvaru DMS KRAJINA na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30 korun, na péči o koně jde 28,50 korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Projekt záchrany ohrožených motýlů a dalších vzácných druhů v Milovicích s pomocí pastvy divokých koní podpořil Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Středočeský kraj, Město Milovice, společnost Net4Gas, rodina Orlických, JK Jewels, milovická Mateřská škola Kostička i veřejnost.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz