Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jihlavský festival dokumentárních filmů odstartuje portrétem českého fotografa Josefa Koudelky

21. 10. 2015 - JIHLAVA [Econnect/MFDF Ji.hlava]

Devatenáctý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava zahájí světová premiéra portrétu světoznámého za jeho osobní účasti. Soutěžní sekci Česká radost zkompletoval poslední snímek – čerstvě dokončený portrét miliardáře a ministra financí Andreje Babiše, kterého se svým štábem provázel dokumentarista Vít Klusák. Třetím hostem Inspiračního fóra je jeden z nejznámějších syrských uprchlíků, v současné době zaměstnanec španělské fotbalové školy v Getafe, Osama Abdul Mohsen, proslulý střetem s kameramankou maďarské nacionalistické televize. Festival začíná v úterý 27. října a potrvá do neděle 1. listopadu.

„Jihlavský festival je organismus, funguje jako celek. Program festivalu pečlivě sleduje širokou škálu pohybů napříč filmem i společností. Letos poprvé jsme zaznamenali vyhrocenější reakce na některé hosty, což především vypovídá o atmosféře v české společnosti. I v tom je Ji.hlava cenná, i takovýmto způsobem reflektuje svět, v němž žijeme,“ charakterizuje letošní ročník jeho ředitel Marek Hovorka.

Jen dny zbývají do startu největšího festivalu dokumentárních filmů ve střední a východní Evropě, který v šesti dnech a v sedmi kinosálech uvede přes 250 filmů, z toho 58 světových, 9 mezinárodních a 11 evropských premiér. Nebudou chybět diskuze s tvůrci, režisérské masterclasses či otevřené diskuze s kontroverzními hosty Inspiračního fóra.

Zahajovací film Koudelka fotografuje Svatou zemi natočil mladý izraelský fotograf žijící mezi Berlínem a Jeruzalémem Gilad Baram, který světoznámému fotografovi asistoval. Českým producentem jeho filmového debutu je Radim Procházka. Na pozadí stavby zdi mezi Izraelem a Palestinou se odehrává tichý a soustředěný portrét fotografa Josefa Koudelky, který proslul záběry z invaze vojsk Varšavské smlouvy v Praze v roce 1968. Film v pečlivě komponovaných záběrech trpělivě sleduje Josefa Koudelku při fotografování a následně tyto sekvence konfrontuje s výslednými fotografiemi.

„Jako první na ploše celovečerního filmu vyprávíme o fotografu Josefu Koudelkovi. Ale nečekejte klasický portrét. Přál bych si, abychom našli i českého distributora. Film si zaslouží nejen premiéru na nejlepším českém filmovém festivalu, ale měl by se dostat do běžných kin, aby ho viděli i diváci, kteří se do Jihlavy nedostanou,” uvedl český koproducent zahajovacího snímku Radim Procházka. Dokument je zároveň soutěžním filmem v sekci Opus Bonum a soutěžním debutem v sekci První světla.

Fotbalový trenér ze Sýrie Osama Abdul Mohsen bude třetím hostem Inspiračního fóra

Dvojici hostů Inspiračního fóra, Juliana Assange a Mášu Aljochinovou, do třetice doplní fotbalový trenér Osama Abdul Mohsen, kterého svět zná jako jednoho ze Syřanů prchajících před policií na maďarsko-srbské hranici u městečka Röszke. Video, kde utíkajícímu Mohsenovi s malým synem v náručí podrazila maďarská televizní reportérka nohy, vzbudilo obrovskou vlnu zájmu i silných emocí. Osama Abdul Mohsen nyní buduje nový život ve Španělsku, kde mu jako trenérovi nabídla zázemí fotbalová škola v Getafe. Do Jihlavy přijede diskutovat o svých zkušenostech se situací, která už několik měsíců plní titulní stránky novin a podněcuje vášnivé polemiky na sociálních sítích.

„Když jsme viděli záběry, jak vřele Osamu Mohsena přivítaly hvězdy Realu Madrid v čele s Cristianem Ronaldem, rádi bychom ho seznámili i s českým prvoligovým fotbalovým prostředím. Bohužel domácí klub FC Vysočina se podle svého vyjádření soustředí na utkání o záchranu, proto touto cestou oslovujeme další české fotbalové kluby, které by Osamu rády pozdravily a podpořily. On sám vedl tři roky prvoligový syrský klub, který v minulosti dvakrát vyhrál syrskou ligu,“ vyzývá ředitel festivalu Marek Hovorka a dodává: „Osamova návštěva bude cenná nejen z fotbalového hlediska. Už měsíce se v Česku píše a mluví o syrských uprchlících, ale dosud je jen málokdo viděl. V Česku vládne hysterie a panika, lidé volají na policii, když vidí kominíky nebo houbaře s podezřením, že jde právě o uprchlíky. Nyní máme tedy výjimečnou příležitost vidět, jak skutečně vypadá a přemýšlí člověk, který byl nucen opustit vlastní domov.“

Matrix AB, Vít Klusák natočil dokument o Andreji Babišovi

Režisér Vít Klusák dokončil film o ministru financí Andreji Babišovi a MFDF Ji.hlava jej uvede ve světové premiéře ve čtvrtek 29. října v kině Thora Heyerdahla – DKO. „O Andreji Babišovi se před rokem hodně mluvilo, často se objevovala otázka, proč člověk, který už všechno má, vyrazil do politiky. Debaty byly poněkud polarizované. Udělal to kvůli majetku, penězům, nebo se považoval za mesiáše? K jasným odpovědím chyběl dostatek podkladů, tak jsem se rozhodl se na Andreje Babiše podívat zblízka s kamerou v ruce. Myslím, že kdybych se nyní účastnil hospodské debaty, jsem mnohem blíže odpovědi než před rokem. Jestli jsem ale blíže pravdě, to nevím. Už bych si ale dokázal něco myslet,“ popsal Klusák svoji motivaci pro natočení filmu Matrix AB. Matrix AB je šestnáctým soutěžním snímkem sekce Česká radost.

Porotkyně České radosti opět z Jihlavy

Již tradičně je jedním členem poroty pro soutěž o nejlepší český dokumentární film roku osoba s jihlavskými kořeny. Letos v porotě spolu s Milanem Knížák, Jiřím Voráčem, Martinem Duškem a Milošem Doležalem zasedne i jihlavská rodačka Iva Honsová.

„Těším se na šestnáct výjimečných českých dokumentů, na společnou debatu s ostatními členy poroty, na rozmanitost postřehů, klokotání názorů, na možné střety i soulad, na vnitřní dynamiku skupiny lidí, jež se má dobrat společného rozhodnutí, na příležitost být součástí okamžiků, kdy se ve vzájemné inspiraci pojmenovávají věci očividné i skryté. Věřím, že to bude radost,“ komentovala jihlavská členka poroty.

Iva Honsová působí jako externí dramaturgyně České televize a jako překladatelka v současné době dokončuje překlad biografie legendy dokumentárního filmu Jorise Ivense s názvem Joris Ivens – filmař světa, která nabízí čtenářům rozbor pozadí vzniku 20 zásadních děl jednoho z nejvýznamnějších nizozemských filmařů-nomádů. Vydání je plánováno na konec letošního roku. K této příležitosti MFDF Ji.hlava uspořádala filmovou Poctu Jorisi Ivensovi, kde uvede jeho nejznámější filmy Sedmnáctá rovnoběžka. Válka ve Vietnamu a Prvá léta.

Ji.hlava za hranicemi Jihlavy, v Třešti!

Historicky první festivalové projekce mimo Jihlavu v blízké Třešti odhalují svůj program. Od středy 28. října do soboty 31. října se v třešťském kině Máj vystřídají nejnovější české dokumentární filmy. Jako první se mohou třešťští diváci těšit na dokumentární snímek o dvou trampech Amerika režiséra Jana Foukala. Druhý den kino Máj uvede snímek Exkurze aneb Historie současnosti od Jana Gogoly ml., v pátek diváci uvidí nový díl z cyklu České televize Český žurnál s titulem Pět zrození. Dokumentaristka Erika Hníková v něm nahlíží do zákulisí vinohradské porodnice a zachycuje pět odlišných přístupů k zvládání porodní situace. Posledním festivalovým snímkem v třešťském kině bude Nebezpečný svět Rajka Dolečka, režijní debut Kristýny Bartošové o známém českém dietologovi Rajku Dolečkovi, který se považuje za přítele Ratka Mladiće, velitele masakru v srbské Srebrenici v roce 1995.

„Pokud bude zájem o festival růst i v nadcházejících letech, Třešť je ideálním místem, které nabízí dva velké hotely, městské kino i kouzelné městské kulisy s pamětí Franze Kafky. Věříme, že právě projekce v Třešti mohou oslovit další diváky z Kraje Vysočina, kteří se do rušných festivalových míst zas až tak nehrnou, ale na promítané filmy by rádi zašli,“ vysvětlil pohnutky k rozšíření festivalu za hranice Jihlavy jeho ředitel Marek Hovorka.

Festivalová doprava zdarma a nové kino

Novinkou letošního ročníku je také skutečnost, že během šesti festivalových dnů budou moci všichni akreditovaní účastníci využívat služeb jihlavské městské hromadné dopravy zcela zdarma. Neméně významnou novinkou je i navýšení počtu kinosálů ze šesti na sedm. Novým projekčním místem bude letos sál v Dělnickém domě Jihlava na Žižkově ulici, který rozšíří festivalovou kapacitu o dalších více než 400 míst. Kvalitu projekcí navíc podtrhne instalace moderní přenosné projekční DCP techniky ve třech kinosálech, nabízející nejvyšší možnou zvukovou a obrazovou kvalitu.

„Při evaluaci minulého ročníku jsme se poprvé setkali se zvýšenou nespokojeností návštěvníků, kteří se například v jednom dni nedostali třeba na tři po sobě následující projekce. A nešlo o jednotlivce. Mnozí z nich nám následně napsali, že pokud by to takto mělo být i letos, přestanou do Jihlavy jezdit. To nechceme. Proto budujeme nový kinosál v Dělnickém domě,“ vysvětluje Marek Hovorka.

Dokument České televize

Česká televize navazuje na divácký zájem o přehlídku své dokumentární tvorby v minulých ročnících MFDF Ji.hlava, a tak i letos nabízí program v rámci speciální sekce Dokument ČT. V pátek a v sobotu se návštěvníci festivalu budou moci v Horáckém divadle seznámit s dvaceti dokumenty, které vznikly v České televizi převážně v tomto roce.

V přehlídce jsou zastoupeny tituly všech tvůrčích producentských skupin z pražského, brněnského i ostravského studia zaměřujících se na dokumentární tvorbu. Kromě jednotlivých dokumentárních titulů uvidí diváci každé dopoledne výběr z nejnovějších dokumentárních cyklů a seriálů České televize.

Za všechny uveďme pár tipů, které tvoří součást letošní programové nabídky: Na východ od ráje – portrét válečné novinářky Petry Procházkové v režii Hany Roguljičové, Nejpodivuhodnější kina světa – představení jednoho z šesti hodinových dílů nového dokumentárního cyklu, dále například nový dokumentární seriál Česká fotka či snímek Husí kůže – Zimomriavky režiséra Martina Hanzlíčka, jenž se vrací k tématu rozpadu Československa.

Book Me Exhibiton

Jednou za čtyři roky pořádá Nakladatelství AMU Book Me Exhibition, výstavní veletrh knih zaměřených na kinematografii z produkce tuzemských i zahraničních nakladatelů. Výstava je zaměřena na publikace z let 2010–2015 se zvláštním důrazem na dokumentární a experimentální film. Návštěvníky tak seznámí se současnými trendy české i světové literatury o filmu.

Výstava se koná v době festivalu ve dnech 27. října až 1. listopadu v Oblastní galerii Vysočiny (OGV II) na Masarykově náměstí 24 v Jihlavě denně od 9 do 20 hodin. Hlavním organizátorem výstavy je Nakladatelství AMU, které se již 20 let věnuje vydávání kvalitní odborné literatury z oblasti filmu, hudby, tance a divadla.

Čtvrtý ročník dokumentárního divadla v Ji.hlavě

Už počtvrté uvede MFDF Ji.hlava ve spolupráci s jihlavským divadlem otevřených dveří DIOD přehlídku dokumentárního divadla, jejímž kurátorem je divadelník Jiří Havelka. Letošní ročník uvede například představení Zpráva o zázraku v režii Barbary Herz. Hra vypráví o skutečné události, kdy se v roce 1949 v kostele v obci Čihošť v noci pohnul kříž. Členové StB následně nechali zatknout místního faráře Josefa Toufara a za každou cenu chtěli získat jeho doznání, že to byl on, kdo s křížem pohnul. Představení se uskuteční v divadelním stanu za kinem Thora Heyerdahla – DKO ve středu 28. října v 19 hodin. Akreditovaní návštěvníci si mohou zakoupit vstupenky za 30 korun, neakreditovaní pak za 70 korun.

Druhé představení tentokrát z dílny Daffa Puppet Theatre nese název Snadný život a jedná se o komorní loutkohereckou a vypravěčskou performanci pro osm diváků, která se uskuteční celkem šestkrát ve dvou dnech v některém z jihlavských bytů jako součást Vašeho domácího festivalu.

Váš domácí festival: Ozvláštněte svůj domov a otevřete jej novým zážitkům!

Každý rok můžete mít jihlavský festival u sebe doma. Stále hledáme větší jihlavské byty a jejich odvážné majitele, kteří chtějí být Ji.hlavě natolik blízko, že k některé z festivalových událostí propůjčí právě své bydlení. „Letos chceme oblíbené domácí projekce rozšířit o jedinečné koncerty, autorská čtení či komorní divadelní představení pro osm diváků. Pro akci dodáme kompletně vše včetně technického a produkčního zajištění a každému, kdo nám svůj větší byt zapůjčí, nabídneme dvě akreditace či peněžní odměnu,“ vysvětlil koordinátor doprovodného programu Michael Jiřinec. Diváci budou moci na Vašem domácím festivalu navštívit autorská čtení Analogonu či Olgy Stehlíkové, koncerty, divadelní představení a také projekce dokumentů. Zájemci o uspořádání některé z festivalových akcí ve svém obýváku se mohou hlásit na e-mail: doprogram@dokument-festival.cz.

Dok.revue slaví 10 let a přináší nový fest.blog

Ku příležitosti oslav 10 let od prvního vydání dok.revue, jediného českého žurnálu, který se uceleně věnuje české a slovenské dokumentární tvorbě, se zcela proměnila tvář festivalového deníku při MFDF Ji.hlava. Nový festivalový deník bude vycházet online a každé ráno nabídne tematický text, každé odpoledne rozhovor a každou hodinu názor na dění na 19. ročníku MFDF Ji.hlava na novém fest.blogu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz