Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

TTIP hrozí vytvořením nákladného byrokratického bludiště

26. 8. 2015 - PRAHA [Econnect/Iuridicum Remedium, o. s. - Špatný vTTIP]

Nevládní organizace Iuridicum Remedium a Hnutí DUHA spolu s Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče a platformou Stop TTIP dnes na tiskové konferenci upozornily na hlavní rizika plynoucí z návrhu regulatorní spolupráce.

Petra Němcová, mluvčí kampaně Špatný vTTIP řekla: „Návrh tzv. regulatorní spolupráce nepochybně povede k nekonečnému a často bezvýslednému vyjednávání s americkými zákonodárci o harmonizaci pravidel. Návrh upřednostňuje obchod a investice před jakýmikoli jinými zájmy – regulace a standardy jsou jednostranně pojímány jako náklady, kterých je potřeba se zbavit. Výsledkem proto bude oslabení nebo zpoždění evropských zákonů chránících veřejný zájem.“

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl: „Je v zájmu veřejnosti i firem, aby byla evropská pravidla přijímána rychle. Před pár lety byl zakázán bisfenol A v kojeneckých lahvích, poté co byla prokázána jeho vysoká škodlivost zejména pro vývoj dětí. A důležité bylo, že se zákaz podařilo schválit relativně rychle – během několika měsíců. Pokud chce Evropská komise vůbec debatovat o regulatorní spolupráci, musí napřed přijít s návrhem, který nezkomplikuje a neprodlouží přijímání legislativy EU, které je už nyní velmi složité.“

Lubomír Francl z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče řekl: „Nesouhlasíme s tím, aby TTIP měla vliv na veřejné služby, tedy mimo jiné zdravotnictví a sociální péči. Jsme znepokojeni skutečností, že mohou být ohrožena práva zaměstnanců, stabilita a kvalita jejich zaměstnání. Stejně tak považujeme za nepředstavitelnou harmonizaci pravidel bez respektování zásadních úmluv Mezinárodní organizace práce."

Jan Májíček, koordinátor platformy Stop TTIP, řekl: „Evropská petice proti TTIP má dnes již více jak 2,5 milionu podpisů ze všech koutů EU. Věřím, že za zbývajících 41 dnů jich ještě mnoho přibyde. Poté bychom se rádi soustředili na intenzivnější diskusi s českou veřejností a politiky. Zejména nás děsí představa, že by TTIP nemělo projít hlasováním v jednotlivých členských státech, o co Evropská komise stále usiluje, když nazývá TTIP obchodní smlouvou, přičemž se jedná o smlouvu integrační, daleko přesahující oblast obchodu.“

Návrh se navíc týká i sektorů a služeb, které nejsou součástí vyjednávání TTIP. Nejenže je tak rozsah TTIP nepřijatelně rozšířen nad rámec oficiálního mandátu, ale také hrozí, že všechny kontroverzní položky, jež jsou nyní vyjmuty z TTIP, mohou být později v tichosti vráceny na vyjednávací stůl a negativně ovlivněny mechanismy regulatorní spolupráce.

Regulatorní spolupráce poskytuje naprosto bezprecedentní vliv soukromým byznysovým zájmům na úkor zájmu veřejného, a to ze dvou důvodů. Za prvé jsou to hlavně byznysové lobbistické skupiny, jež mají dostatečné zdroje k efektivnímu sledování a ovlivňování práce plánovaného Orgánu regulatorní spolupráce, a za druhé, tento orgán bude dle návrhu jednoznačně zaměřen na oslabování nebo zdržování regulací. Nevládní organizace, spotřebitelské organizace a odborové svazy v tomto orgánu nenajdou oporu pro obhajobu silnějších standardů.

Iuridicum remedium a Hnutí DUHA zároveň dnes na tiskové konferenci zveřejnily stručnou studii shrnující deset důvodů, proč současný návrh regulatorní spolupráce předložený Evropskou komisí představuje závažná rizika pro legislativu a rozhodování ve veřejném zájmu a nemá v jakékoli smlouvě mezi EU a USA co dělat.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz