Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Posekali kokořínské louky, postavili hradní zeď na Lukově. Brontosauři v červenci pomohli desítkám míst

6. 8. 2015 - BRNO [Econnect/Hnutí Brontosaurus]

Stovky mladých lidí nevyrazily v červenci vydělávat peníze na letní brigády, svůj volný čas ale věnovali nezištné pomoci přírodě, památkám a lidem. Vyrazili na Prázdniny s Brontosaurem, dobrovolnické tábory, které už 41 let pořádají organizátoři Hnutí Brontosaurus.

Na nich pomohli desítkám míst nejen v Česku. Z vlastní chuti a nadšení měnili svět kolem sebe k lepšímu. Za odměnu je kromě pocitu ze smysluplné práce čekal zážitkový program od zkušených organizátorů.

Na Kokořínsku brontosauři pokosili 2 hektary chráněných luk. 21 mladých lidí tím už posedmé pomohlo zachovat unikátní luční ekosystém, který by bez pravidelné údržby zanikl. Účastníci si po práci vzájemně připravovali program. Díky tomu se třeba naučili plést košíky a žonglovat.

Na hrad Lukov jezdí brontosauři už 32 let. Od roku 1983 proměnili trosky kdysi významného opevnění ve vyhledávanou památku. Přes 100 dobrovolníků odpracovalo během tří červencových táborů přes 840 hodin. Kromě toho si vyzkoušeli život na hradě, zažili archeologický výzkum a řadu tematických aktivit spjatých s historií.

Pokosili také například žítkovské louky, louky rezervace Kudlačena v Beskydech, krušnohorském Cínovci a Býčí skálu v Moravském krasu. Pracovali na obnově sudetské osady Zastávka a pečovali o jesenické prameny.

Dobrovolníci nezůstali pouze v Česku. V Zakarpatské Ukrajině vyznačili 65 kilometrů turistických stezek, dosazovali indonéský prales ohrožený palmovými plantážemi, podíleli se na rekonstrukci drobných památek v srbském Banátu, kde žije česká komunita.

Prázdniny s Brontosaurem pokračují i v srpnu. Ještě měsíc tak mohou lidé vyrazit na některou z akcí. Jejich seznam naleznou na www.prazdniny.brontosaurus.cz.

Prázdniny s Brontosaurem jsou nejstarší akcí svého druhu v Česku. První ročník nadšenci uspořádali v roce 1974. Od té doby brontosauři opravují hrady, pečují o prameny, pomáhají, kde je třeba. Spojení smysluplné práce, zážitků a nových přátel každoročně přiláká na 1 500 účastníků. V létě roku 2014 na 59 táborech odpracovali 17 751 hodin.


Jana Kotlářová, koordinátroka programu Prázdniny s Brontosaurem

„Prázdniny s Brontosaurem jsou každý rok otevřené všem mladým, kteří se rozhodli využít volného času a udělat něco smysluplného. Dobrovolnictvím to ale rozhodně nekončí! Tradičně je na akcích čeká i spousta zajímavých aktivit, nových přátel a možností dozvědět se něco nového třeba i o sobě.“

Dalimil Toman, ředitel kanceláře Hnutí Brontosaurus

„Každý se může s Hnutím Brontosaurus v létě stát aktivním aktérem desítek malých, o to však hlubších příběhů. Příběhů o obnovených pramenech, kde po letech zase prýští voda, pokosených loukách, kde nadále porostou vzácné orchideje, či ohrožených zvířatech, která mají zase o trochu více naděje. Tyto a jiné příběhy rozhodně neprožijí sami. Provázet, inspirovat a bavit je budou desítky kamarádů, kteří často vydrží o mnoho déle než jedno léto.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz