Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

NESEHNUTÍ rozhýbá Brno novou dopravní aplikací Hejbej Brnem

22. 7. 2015 - BRNO [Econnect/NESEHNUTÍ]

Webová aplikace Hejbej Brnem (hejbejbrnem.cz/) zpřístupňuje občanům a občankám Brna informace o veřejné dopravě ve srozumitelné podobě. Umožňuje jim nejen sledovat aktuální situaci v MHD nebo intenzitu dopravy, ale také mít přehled o cyklodopravě a znečištění ovzduší. V neposlední řadě aplikace poskytuje nástroj na komentování nedostatků, kolizí či dlouhodobých problémů v daných tématech. Aplikace využívá tzv. otevřený dat, o jejichž další rozšiřování a propagování autoři aplikace usilují.

Hejbej Brnem je první vlaštovkou v rámci snah NESEHNUTÍ o otevřený přístup k informacím. Aplikace v sobě propojuje jednak užitečné a žádané informace, jednak apel na otevírání dat, v neposlední řadě poskytuje participativní platformu pro uživatele a uživatelky, kterým není lhostejná situace v Brně.
Aplikace obsahuje čtyři navzájem provázané oblasti vztahující se k dopravě - MHD, cyklodoprava, obecná dopravní situace a znečištění ovzduší. Hlavním záměrem aplikace je podpořit využívání MHD a cyklo dopravy prostřednictvím dostupnosti aktuálních informací. Uživatelé a uživatelky mohou sledovat aktuální i dlouhodobé výluky, nestandardní dopravní situace, intenzitu dopravy ve vybraných částech města. Mají k dispozici také informaci o bezbariérových linkách, nejbližším jízdenkovém automatu či cyklostojanu. Data o ovzduší znázorňují, kolik dní v roce bylo doposud překročeno povolené znečistění ovzduší ve měřených lokalitách a které z nich překračují povolenou kvótu 35 dní ročně.

Unikátnost aplikace spočívá v participativním rozměru. Pomocí tlačítka Chce to změnu mohou uživatelé a uživatelky odesílat připomínky jak k aktuálně kolizní situaci (nefunkční automat, poškozený vůz aj.) nebo k dlouhodobému problému (chybějící cyklostezka či bezbariérový přístup, vytíženost spojů apod.). Současně aplikace umožňuje apelovat na instituce, aby otevírala svá data a poskytovala je pro další zpracování.

Ačkoli si aplikace kladla za cíl vycházet především z dat dostupných v tzv. otevřeném formátu, těchto dat obsahuje pouze část. Proč tomu tak je, vysvětluje koordinátorka projektu z NESEHNUTÍ, Mgr. Kristina Studená, Ph.D.: „Při získávání dat se často potýkáme s problémem, že instituce mají svá data uzamčená v šuplících, ať už z technických důvodů nebo z obav před jejich zneužitím. Zkušenosti ze zahraničí nebo z pražského Geoportálu ukazují, že otevírání dat je všestranně užitečný proces. Umožňuje zapojení veřejnosti do rozhodovacích procesů, pomáhá institucím a úřadům zvyšovat svou transparentnost. Je to ovšem běh na dlouhou trať.“

Otevřená data nebo také open data jsou informace (často v číselné podobě) dostupná veřejně a bez poplatku v otevřeném, strojově čitelném a strukturovaném formátu.

Vývoj aplikace realizovali studenti a studentka Mendelovy Univerzity pod vedením Ing. Jiřího Lýska, Ph.D.: "Uvítali jsme možnost spolupracovat na vývoji aplikace, která bude využívána širokou veřejností; takováto práce přinese člověku mnoho cenných zkušeností, ať už je to student nebo akademický pracovník."
Otevírání radnic a jejich transparentnost podporuje mj. také Jiří Ulip, Radní města Brna pro informatiku a otevřenost: "Otevírání dat je velmi užitečná činnost - nejenže se tím úřad či městská firma přibližuje lidem, tedy v podstatě svým zákazníkům, ale také se tím otevírají možnosti pro rozvoj vzdělanostní ekonomiky."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz