Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Respect oslaví 18. narozeniny nejbohatším programem ve své historii

5. 6. 2015 - PRAHA [Econnect/Respect Festival]

Festival Respect, stylově jedinečná a nejdéle fungující přehlídka world music v Česku, si vybudoval unikátní renomé. Každý z jeho osmnácti ročníků mapuje neznámé hudební oblasti a kontinuálně rozšiřuje kulturní obzor posluchačů. Právě Respect představil našemu publiku styly, které se později staly světovými hudebními trendy: pouštní blues z Mali, etiopský jazz i romskou hudbu z Balkánu. Letošní ročník nabídne exkluzivní kombinaci zcela nových počinů i objevů minulých ročníků, z nichž se mezitím staly stálice. Festivalový open-air víkend proběhne 13. a 14. června na pražské Ladronce, předchází mu koncert Cedric Watson & Bijou Creole v úterý 9. června v Paláci Akropolis a workshop preparovaná kytara Paolo Angeliho 12. června v Galerii Školská.

HLAVNÍ PROGRAM
SOBOTA 13/6 – PARK LADRONKA

Salif Keita (Mali)
Stěžejní postava africké hudby

Život Salifa Keity je stejně pozoruhodný jako jeho hudba. Narodil se potomkům císařského rodu jako albín, což je v Africe symbol neštěstí. Díky albu Amen s Carlosem Santanou a Joem Zawinulem se stal prvním Afričanem nominovaným na Grammy. Mistr západoafrických rytmů, jeden ze zakladatelů žánru Afro-pop, přijíždí poprvé do Prahy s akustickým projektem.

Paolo Angeli (Italy)
Avantgardní kytara s kořeny v tradici Sardinie

Excelentní sólista, jehož tvorba spočívá v propojení tří rovin: hráčské, kompoziční i nástrojářské. Jeho inspirační zdroje se nachází v tradiční hudbě Sardinie a soudobých experimentech. Preparovaná kytara vlastní výroby s 18 strunami, přídavnými pružinami a pedály připomíná malý orchestr. Stavbu nástroje si u něj objednal mimo jiné i Pat Metheny.

Susheela Raman (India/UK)
Princezna asijského undergroundu

„Když slyšíte jihoindickou hudbu s bluesovým feelingem anebo klasiku Lou Reeda s příchutí Madrásu, ocitáte se v krajině jménem Susheela.“ Spolu se svým producentem a kytaristou Samem Millsem byla nominována na britskou cenu Mercury, tvůrčím balancováním mezi Západem a Východem získala světové renomé.

Lula Pena (Portugal)
Básnířka s kytarou spojující fado s šansonem

Za portugalské blues bývají označovány silně osobní a poetické písně zvané fado, jež proslavila Mariza. Na svém prvním albu Lula spojuje fado s francouzským šansonem i styly z dalších zemí lusofonní oblasti. „Portugalská zpěvačka s hlubokým hlasem, která zpívá jako básník,“ prohlásil o ní velikán brazilské hudby Caetano Veloso.

Abavuki (South Africa)
Orchestr marimb a žesťů z Kapského města

Osmičlenná sestava kombinuje dechy s širokou paletou rytmických nástrojů, od bicích až po ústřední melodické marimby. Hudba s kořeny v afrických townshipech, jazzu i afrokubánských rytmech. Intenzivní taneční zážitek.

NEDĚLE 14/6 – PARK LADRONKA

Amadou & Mariam (Mali)
Legendární slepecký pár z Mali

Kytarista Amadou a zpěvačka Mariam ztratili zrak v dětství. Seznámili se ve škole pro nevidomé, vychovali tři děti a jsou nejúspěšnější afropopovou kapelou současnosti. Jejich alba produkují velikáni jako Damon Albarn či Manu Chao, který s nimi natočil jedno z nejprodávanějších afrických alb všech dob, Dimanche à Bamako.

Spiro (UK)
Experimentální folk využívající postupy minimalismu v tempu taneční hudby

Hudba, kterou hraje britská čtveřice Spiro, je muzikologický oříšek. „Kombinace houslí, mandolíny a kytary působí jako folk, ale ve skutečnosti jde o navzájem propojené smyčky, typické pro hudbu Steve Reicha či Philipa Glasse,“ říká Peter Gabriel. Čtveřice se inspiruje lidovými melodiemi ze severu Anglie, z nichž vytváří rafinované kompozice s přesahy jak do vážné hudby, tak do taneční elektronické hudby.

Lo Còr de la Plana (France)
Polyfonie v transovním rytmu

Od jiných pěveckých sborů rozeznáte tento ansámbl snadno. Šest mužských hlasů posouvá písně ze starých zpěvníků do rapového tempa a doprovází je frenetickým dupáním, tleskáním a tamburínami. Koncerty gradují s nevyhnutelností berberských rituálů severní Afriky. Repertoár skupiny je výhradně v oksitánštině, jazyce středověkých trubadurů. Témata skladeb čerpají ze subkultury barů i přístavů jižní Francie.

Parno Graszt (Hungary)
Kořeny romské hudby

Simon Broughton, šéfredaktor britského časopisu Songlines, který hudebníky navštívil v jejich vesnici, skupinu popsal výstižně: „Nečerpají z kořenů romské hudby. Oni jsou těmi kořeny.“

The Pyramids (USA)
Deeply Spiritual Afro Psychedelic Music

Kultovní legenda spojující Afriku s americkým free-jazzem odchovaná velikány Albertem Aylerem a Cecilem Taylorem. V 70. letech se vydala studovat africkou hudbu do Ghany, Etiopie a Keni. The Pyramids byli průkopníky dnešní world music dávno předtím, než se tento fenomén stal trendem.

ATRAKCE V AREÁLU
Žonglování / bublinář Václav Strasser / dílnička animace od Aeroškoly / fotokoutek / letadlo Libora Veselého / interaktivní objekty Marianny Stránské / výstava plakátů Rachotu / prezentace neziskových organizací / prodej hudebních nosičů a publikací / školička Hospodyňky s profesionálními chůvami


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz