Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Svoboda zvířat vyzývá veřejnost: Řekněte NE Air France a pokusům na zvířatech!

24. 4. 2015 - PRAHA [Econnect/Svoboda zvířat]

Primáti jsou používaní k nejrůznějším pokusům, například k testům toxicity nebo k výzkumu nemocí. Makakové dlouhoocasí, makakové rhesus a další druhy primátů se buď odchytávají z divoké přírody v zemích jako jsou Mauricius, Čína, Vietnam, Indonésie, Kambodža, Laos, Filipíny či Barbados, nebo jsou chováni v nevhodných podmínkách ve velkých chovných zařízeních v těchto zemích. Pak jsou letecky přepravováni do Evropy a USA. Protesty veřejnosti přesvědčily mnohé letecké společnosti, jako jsou například Lufthansa, British Airways, ČSA, Finnair, Alitalia, Iberia, Swiss International Airlines, Brussels Airlines, Delta Airlines, Northwest Airlines, United Airlines, South African Airways a China Airlines, aby s přepravou opic skončily. Několik aerolinek se však na tomto obchodu i nadále podílí. Air France je mezi nimi poslední evropskou leteckou společností. Ochránci zvířat v Evropě se proto v posledních letech společně snaží tuto společnost přesvědčit, aby s přepravou primátů skončila i ona. Pak bude podle nich zásobování laboratoří opicemi mnohem složitější.

Barbora Bartušková Večlová ze Svobody zvířat popisuje, jak přeprava opic probíhá: „Zvířata jsou odtržena od svých rodinných skupin, umístěna do malých dřevěných beden a přepravována jako náklad v podpalubí dopravních letadel. Během dálkových letů opice strádají hladem a žízní. Jsou stresovány hlukem, extrémními změnami teplot a špatným větráním. Toto jejich utrpení trvá celé dny a u některých z nich má za následek i smrt. Na zvířata, která přežijí, čeká další utrpení a následně smrt v laboratořích.“

Svoboda zvířat poukazuje nejen na problematické etické, ale i vědecké aspekty pokusů na zvířatech. „Mezidruhové rozdíly v anatomii a fyziologii jednotlivých živočišných druhů znemožňují spolehlivě přenést výsledky z pokusů na zvířatech na člověka,“ vysvětluje Bartušková. „V mnoha případech se pak při klinickém testování látek objevují vedlejší účinky, které se při testech na zvířatech neprojevily,“ dodává Bartušková. Svoboda zvířat z těchto důvodů dlouhodobě vyzývá k větší podpoře vývoje alternativních metod a k zákazu testování a výzkumu na zvířatech. Mezi metody bez zvířat, které lze využít místo těchto pokusů, patří podle Svobody zvířat například moderní zobrazovací techniky, počítačové modely, buněčné kultury nebo studie mikrodávek na lidských dobrovolnících.

Další informace:
www.svobodazvirat.cz
www.pokusynazviratech.cz
www.netestovanonazviratech.cz
http://eceae.org/cs/what-we-do/campaigns/say-no-to-air-france


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz