Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha navrhuje ponechat 33% České republiky divočině. Přírodnímu vývoji bude nutno odevzdat i Prahu 2, Brno-střed a další (prozatím) obydlené části měst

1. 4. 2015 - PRAHA [Hnutí Duha]

Na třetině území státu dostane přednost divoká příroda před hospodařením a zástavbou. Hnutí DUHA se na tom dnes dohodlo na tajném ranním jednání se zástupci největších měst České republiky. Divočině tak budou muset ustoupit například některé nyní obydlené části Prahy, Brna a dalších měst.

Samovolnému vývoji by podle ekologické organizace měly být ponechány zejména lesy, parky, parkoviště, hřiště a samozřejmě městská sídliště. Lidé pak budou mít do divočiny blízko a budou moci obdivovat fascinující změny neregulované přírody doslova za rohem.

Jako nejvhodnější lokality pro rozšíření divoké přírody se jeví například Praha 2. Vládne zde totiž ODS, která má pro ideu chaotické deregulace a samovolného rozkladu velké pochopení. Lokalita Brno-střed je zase vhodná díky vysokému zastoupení parků, jako je Špilberk, Lužánky či Wilsonův les - ten je zvlášť důležitý jako jádrové území budoucího pralesa. Na základě předběžných konzultací se navíc nápad líbí politickému hnutí Žít Brno, které v této části Brna panuje na radnici.

Obě městské části návrh podporují především proto, že je to nebude nic stát - nebudou totiž muset nic dělat. Zároveň radnice v části Brno-střed si od nové divočinové strategie slibuje příliv turistů, kteří dosud Brno míjejí, protože zde není ani pořádný orloj. Hnutí DUHA jde v nové iniciativě příkladem. Návrhem ponechat přírodě Brno-střed a Prahu 2 se vzdáváme svých kanceláří, které spolkne prales.

Apríl!

Nyní vážněji. Nespoutaná příroda zabírá nyní v ČR jen 0,3 procenta území. Podle Hnutí DUHA je možné rozumně a bez zásahů do soukromého majetku vyčlenit divočině desetkrát víc, tedy tři procenta krajiny. Ekologická organizace ve studii Okna do divočiny v české krajině popisuje, proč, jak a kde by to přicházelo v úvahu [1].

Nemusíme obětovat pole ani města, a přesto budou mít lidé do divočiny blíž a také více možností sledovat fascinující přírodní procesy. Národní parky a rezervace jsou už dnes velice populární.

To také prospívá místní ekonomice. Například obce ležící v Národním parku Šumava mají nižší nezaměstnanost než je celorepublikový průměr, jsou v průměru dvakrát bohatší než ostatní obce v příslušných krajích a za dvacet let zde ubylo všeho všudy pět obyvatel, méně než jinde v pohraničí [2].

Proto Hnutí DUHA v pondělí zahájilo unikátní projekt, který představí veřejnosti českou divočinu a její význam pro zachování přírodní rozmanitosti i pro člověka. K jeho cílům patří rovněž vyhledání nového území o rozloze asi 1000 hektarů, které by mohlo být v budoucnu ponecháno nerušenému přírodnímu vývoji. Ekologická organizace také nabídne lidem řadu aktivit, jak mohou prakticky přispět ochraně přírodní rozmanitosti. Projektu se účastní řada institucí včetně Masarykovy univerzity a Norské společnosti pro ochranu přírody [3].

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:
"Do české krajiny se už vrátili vlci, rysi či orli. Divočinu můžeme obdivovat třeba ve všech čtyřech našich národních parcích. Ale příležitostí pro turisty a místní ekonomiku může být mnohem víc. Stačí jen dát fascinujícím přírodním procesům trochu místa. Aprílová třetina naší země to samozřejmě nebude. Ale tři procenta už vyčlenit lze - smysluplně a bez zásahů do soukromého majetku."

Kontakty:
Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, 723 559 495, jiri.kozelouh@hnutiduha.cz


Poznámky:
[1] http://hnutiduha.cz/publikace/okna-do-divociny-v-ceske-krajine
[2] http://hnutiduha.cz/sites/default/files/publikace/2014/10/je_opravdu_narodni_park_pro_sumavske_obce_pritezi.pdf
[3] http://hnutiduha.cz/aktualne/ceska-divocina-seznamte-se


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz