Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ČSO: Čápi bílí se opět vracejí na svá hnízda

2. 4. 2015 - PRAHA [Econnect/Česká společnost ornitologická]

V těchto dnech se na svá hnízda opět hromadně vracejí ze zimovišť čápi bílí. Svým klapáním nám oznamují, že začala nová čapí sezóna. Čápi sice již pomyslné žezlo „Ptáka roku“ předali potápce černokrké, přesto nás jejich osudy zajímají i nadále. Na čapím webu na adrese cap.birdlife.cz můžeme právě teď sledovat, kam už čápi přiletěli, kde je zatím jen jeden z partnerů a kde na čápy teprve čekáme.

V loňském roce se díky úspěšné kampani Pták roku, kterým se společně stali čáp bílý i čáp černý, podařilo zmapovat 99% všech hnízd čápa bílého na našem území. Více než 500 dobrovolníků z řad odborníků i veřejnosti zapisovalo své údaje přes čapí web. Získali jsme informace o 400 hnízdech, která nebyla zatím evidována. Dnes se již každý může o tom „svém“ hnízdu dozvědět, zda bylo v minulých letech obsazené a zda se tam podařilo vyvést nějaká mláďata. „Ale nesmíme usnout na vavřínech“, říká koordinátora čapího webu Barbora Kaminiecká. „Rádi bychom s pomocí dobrovolníků podchytili i letošní sezónu, aby bylo co srovnávat. Nyní nás zajímá hlavně přílet čápů. Ale zajímavý je i údaj o tom, že na hnízdě zatím čápi nejsou, je to stejně hodnotný údaj jako pozitivní pozorování. Zároveň se zaměřujeme na podchycení poškozených a nefunkčních hnízd a alespoň některá z nich po hnízdní sezóně opravíme. Část potřebných finančních prostředků se vybrala již v loňském roce a letos, doufejme, přibudou další,“ dodává Kaminiecká.

První letošní čáp byl hlášen 27. února z Dubného u Českých Budějovic, kde je již nyní kompletní pár. Do dnešního dne již máme zapsáno 121 hnízd, kde je alespoň jeden z partnerů a každým dnem přibývají další. Zapojit se do sledování může opravdu každý, stačí jednoduchá registrace a pak už jen přidávat pozorování, nahrávat fotky a těšit se ze života těchto nádherných ptáků. Přes web a stále platnou adresu cap@birdlife.cz je také možno upozornit na případné problémy na hnízdech.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz