Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tomuhle chlapíkovi budou všichni závidět. Čtrnáct klisen bude mít jen pro sebe

7. 4. 2015 - PRAHA [Česká krajina/Econnect]

Na cestu do středočeských Milovic vyrazil včera z Anglie dlouho očekávaný pasažér. Sedmiletý hřebec jménem Northcroft Firestarter by měl zítra, na velikonoční pondělí dorazit do Milovic, kde na něj již od ledna čeká čtrnáct klisen. Stádo divokých koní tak bude kompletní.

Hřebec přijíždí zhruba o čtrnáct dní dříve oproti původnímu plánu, původně měl přicestovat 18. dubna. „Kolegové z Anglie nás trošku překvapili, ale svůj velikonoční program jsme tomu samozřejmě přizpůsobili,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

Northcroft Firestarterbude bude mít za sebou velmi dlouhou cestu. Pochází totiž z chovu, který se nachází až na pomezí severovýchodní Anglie a Skotska. Odtamtud vyrazil na cestu směřující nejdříve do jižní Anglie již ve čtvrtek 2. dubna. V sobotu 4. dubna pak vyjel transport s hřebcem z jihoanglického Doveru směr kontinent. Na trajektu se přeplavil do francouzského přístavu Calais a odtud pokračoval přes Belgii. Dnešní cestu by měl zakončit v německém Frankfurtu nad Mohanem, kde stráví noc. Zítra by měl pokračovat směrem do České republiky, do Milovic by měl přijet mezi dvanáctou až třináctou hodinou.

Hřebec nebude muset být v karanténě, protože pochází z oblasti, kde je shodná veterinární situace, jako v místech, odkud pocházejí klisny. V těchto případech veterinární předpisy karanténu nepožadují. Bude rovněž zvyklý na drsnější podmínky, než ho čekají v Milovicích. Jeho domovské prostředí je chladnější a sníh tu leží delší část roku, než v Polabské nížině, která bude pro hřebce novým domovem.

Klisny jsou v Milovicích od 28. ledna. Po sedmi týdnech aklimatizace v menší ohradě byly 21. března vypuštěny na hlavní pastvinu. Na čtyřiceti hektarech spásají místní step a jsou zcela bez přikrmování. Právě to je v Milovicích jejich hlavní úloha. Spásáním stepi totiž zastaví její zarůstání agresivními travinami a náletovými křovinami. Pomohou tak odvrátit ústup otevřené krajiny, která tvoří prostředí pro stále vzácnější druhy květin, motýlů a dalších ohrožených druhů. Mezi nejvzácnější patří v Milovicích z rostlin hořec křížatý a na něm závislý motýl modrásek hořcový Rebelův, pro něhož je právě tento druh hořce jedinou živnou rostlinou.

Návrat divokých koní do České republiky se stal nejsledovanější zprávou světových médií posledních týdnů. Informovala o něm přední sdělovací prostředky na pěti kontinentech, například americké listy The Washintgton Post a The New York Times, stránky televizních stanic CBS News či ABC, britská BBC a další zpravodajské portály v Japonsku, Austrálii, Kuvajtu, Německu, Švýcarsku, Francii, Belgii a dalších zemích.

Záchranu ohrožených druhů motýlů a dalších vzácných druhů s pomocí pastvy divokých koní v Milovicích podpořil Operační program Životní prostředí, Středočeský kraj, město Milovice, společnost Net4Gas, rodina Orlických, JK Jewels i veřejnost. Ta na návrat divokých koní může přispět například zasláním dárcovské zprávy ve tvaru DMS KRAJINA na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30 korun, na péči o koně jde 28,50 korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz