Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Češi pomáhají ve střední Bosně: Obyvatele bosenské Zenice dusí exhalace, vinu dávají ArcelorMittalu

5. 2. 2015 - PRAHA [Econnect/Arnika]

„Dusíme se a radnice s tím nic nedělá,“ zní v sousedských rozhovorech i na desetitisícových demonstracích v bosenském městě Zenica, kde svou železárnu provozuje ArcelorMittal, nechvalně známý svými exhalacemi i v Česku. Z pětatřiceti nedávných měření byl limit pro oxid siřičitý, tedy průměrnou denní koncentraci 125 mikrogramů na metr krychlový vzduchu, překročen ve dvaatřiceti případech. Fabrika v Zenici má navíc od prosince propadlých pět z devíti povolení a její provoz je tudíž nelegální. Představitelé města jsou však k této situaci slepí. Arnika místním lidem pomáhá v boji s porušováním lidských práv na zdravé životní prostředí i porušováním platných zákonů.

„Zeničané se dusí podobným ovzduším, jaké jsme znali z konce éry socialismu v Československu na Ostravsku nebo Ústecku. Právo na zdravé životní prostředí i informace o něm patří k pilířům demokracie moderní Evropy. Zatímco ve švédském Karlstadu by člověk skoro nepoznal, že jde okolo železárny, Mittal v Ostravě už se významnou měrou podílí na znečišťování ovzduší a v Zenici toxickými látkami doslova zamořuje inverzní pokličku nad údolím. Místním lidem pomáháme hlavně vytvořit strategii, jak jednat s úřady, a na problém také upozorňujeme mezinárodní společenství,“ komentuje mluvčí Arniky Vratislav Vozník aktivity v Bosně a Hercegovině

Hodinové i průměrné denní limity jsou překračovány zcela běžně, často i více než čtyřnásobně. Místní úřady podle spolupracovníka Arniky v Zenici Samira Lemeše sice instalovaly tabule s informacemi o aktuálním znečištění, často ale dochází k jejich výpadkům. Na webu jsou pak informace dostupné až s několikadenním zpožděním, což mimo jiné vyvolává otázky, jestli v mezičase nejsou data zpětně upravována. Místní úřady navíc selhávají při povinnosti ohlásit smogovou situaci i v samotné regulaci.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

6. 2. 2015
Ostravačka

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz