Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sedí v kanceláři s těžaři a doporučuje prolomit limity. Radí vládě zmocněnec Ciencala opravdu nezávisle?

23. 1. 2015 - PRAHA [Hnutí Duha/Econnect]

Zmocněnec vlády pro revitalizaci Ústeckého kraje Jiří Cieńciała - který má vládě radit s rozvojem a směřováním kraje - má kancelář v budově Výzkumného ústavu hnědého uhlí (VÚHU) v Mostě. 45 procent akciové společnosti VÚHU vlastní Czech Coal Pavla Tykače, další 45 kontroluje společnost Severočeské doly, a.s. (ze skupiny ČEZ).

Severočeské doly, a.s., přitom těží hnědé uhlí na velkolomu Bílina, který je omezen limity. Pavel Tykač spolu s Janen Dienstlem ovládají společnost Severní energetická, a.s., která byla nedávno vyčleněna z Czech Coal a těží uhlí na velkolomu ČSA. Tam limity chrání domy a továrny před zbouráním. Těžaři poskytují kancelář ve své budově Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR za výhodnou cenu. Je pro ně jistě výhodné mít zmocněnce ve své budově a pod dohledem.

Spolupráce Jiřího Cieńciały s Pavlem Tykačem ovšem nezačala s funkcí vládního zmocněnce. V závěru vlády kabinetu Jiřího Rusnoka plánoval Cieńciała jako tehdejší ministr průmyslu dokonce založení společného podniku státu s uhlobarony, který by získal státní pozemky a těžil za limity. Plán jednoznačně odmítli poslanci. Posuzuje snad za všech těchto okolností Jiří Cieńciała ohrožení těžařských pracovních míst prolomením limů stejně jako rušení jiných pracovních míst jejich zachováním nezávisle?

Severočeských zaměstnanců Severní energetické a.s. je 851. Tato pracovní místa by byla pozvolna rušena, pokud nebudou prolomeny limity těžby uhlí na lomu ČSA. Oproti tomu by spolu s Horním Jiřetínem zaniklo 811 pracovních míst, jestliže limity na lomu ČSA prolomeny budou. Chemické závody Unipetrol, které by také zanikly těžbou na lomu ČSA, poskytují 4 153 pracovních míst.

Po privatizaci původní Mostecké uhelné (z níž vznikl Czech Coal a Severní energetická) její noví vlastníci postupně propustili téměř 15 000 zaměstnanců firmy, tedy průměrně 750 ročně , aniž by to vyvolalo protesty odborů či politiků. Nyní se jedná o práci pro 851 zaměstnanců Severní energetické, a.s. (včetně managementu, sekretářek a uklízeček), kteří by měli být postupně propouštěni do roku 2022, tedy průměrným tempem stovky lidí ročně.

Přikloní se na dnešní tiskové konferenci k limitům ministr Jan Mládek na stranu vyšší a perspektivní zaměstnanosti a tedy rozvoje kraje, nebo na stranu uhlobaronů? Hnutí DUHA předkládá základní údaje o energetických, sociálních a ekonomických aspektech limitů těžby hnědého uhlí (příloha).

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl: "Téměř 5000 pracovních míst by zaniklo, pokud by byly prolomeny limity těžby uhlí na velkolomu ČSA. Naopak pokračování těžby udrží pouze 851 pracovních míst, nerozhodne-li se vedení pro zeštíhlení firmy. Sděluje tato fakta zmocněnec vlády Jiří Cieńciała ministru průmyslu Mládkovi, když sedí v jedné budově s Tykačovými těžaři a jako předchozí ministr průmyslu stál na straně prolomení limitů?"


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz