Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Člověk v tísni vypraví z Česka konvoj s krytinou na střechy a zimním oblečením pro tisíce Ukrajinců zasažených konfliktem

7. 1. 2015 - PRAHA [Econnect/Člověk v tísni]

Konvoj pěti kamionů s nákladem střešní krytiny a oblečením zamíří ve čtvrtek z České republiky do dva tisíce kilometrů vzdáleného Slavjansku na východní Ukrajině. Odtud bude pomoc Čechů v hodnotě 300 000 korun dál distribuovat ukrajinský tým organizace Člověk v tísni. Téměř 47 tun střešní krytiny pomůže opravit stovky válkou poničených domů, 50 tun zimního oblečení poslouží na mrazivé východní Ukrajině tisícům vnitřních uprchlíků. Na Donbas zamíří i tuna nádobí nebo lékárničky. Pomoc je možné posílat přímo na konto sbírky SOS Ukrajina 93209320/0300 nebo pomocí SMS ve tvaru DMS SOSUKRAJINA na číslo 87777.

Náklad dorazí do skladu Člověka v tísni, který na východě Ukrajiny pomáhá vnitřním uprchlíkům a dalším nejohroženějším obyvatelům už od srpna loňského roku. „Materiál na opravu střech a oken dodáváme do vesnic v Doněcké a Luhanské oblasti už několik měsíců. Seniorům nebo nemohoucím pomáháme i s opravami,“ přibližuje koordinátor ukrajinských projektů Člověka v tísni Vladislav Vik. „Více než 2600 kusů dovezené střešní krytiny použijeme na drobné opravy v zimě a především při rekonstrukcích na jaře,“ dodává s tím, že střešní krytina pomůže opravit stovky poničených domů.

Zimní oblečení pomůže tisícům vnitřních uprchlíků, kteří často utekli před ostřelováním jen s pár osobními věcmi a nemají prostředky na nákup ošacení. „Teplé oblečení bude ve spolupráci s místními úřady rozdané těm nejpotřebnějším při pravidelných distribucích potravin,“ vysvětluje Vladislav Vik. „Jídlo i materiální pomoc se snažíme ze zásady nakupovat místně, zejména kvůli podpoře místní ekonomiky a úsporách na dopravě. Dovoz z České republiky organizujeme pouze ve výjimečných případech, kdy se sešla nabídka dopravy a materiálu zdarma,“ říká Vladislav Vik.

Doprava 98 tun pomoci by nebyla možná bez darů a pomoci několika firem a organizací. Dopravu, tedy kamiony, řidiče a pohonné hmoty věnovala česká firma Isolit-Bravo s.r.o. z Jablonného nad Orlicí. „Jestliže jsou někde lidé v tísni a pomoc je v našich silách, nelze zůstat nečinnými a v klidu trávit vánoční cukroví. Frustrace dnešní doby má své kořeny v nedostatečné schopnosti vcítit se do podmínek a případně utrpení druhého. Pojďme méně nadávat a více pracovat i pomáhat. Naši účast chápu jako drobné naplňování Havlova odkazu, že Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí,“ říká ředitel společnosti Isolit-Bravo Kvido Štěpánek s tím, že komerční doprava takového množství materiálu by stála téměř 600 000 korun.

Firma Cembrit a.s. dodala téměř 47 tun střešních krytin. „Viděl jsem reportáž o pomoci na východní Ukrajině, kde Člověk v tísni používal stejný materiál, který u nás vyrábíme. To se spojilo s dobrou zkušenosti se zaměstnanci organizace a tím, že mám rád Ukrajinu. Tak jsem se zkusil v Cembritu zeptat, jestli bychom nepomohli. Vedení společnosti pomoc schválilo, za což jim děkuji. Střešní krytina tak poputuje lidem, kteří jsou v tom nevinně. Prostě se jen stali obětí konfliktu a teď je třeba jim pomáhat,“ říká Vít Gromeš ze společnosti Cembrit.

Dodávku zimního oblečení dalo dohromady hned několik organizací. Kamiony povezou přes 40 tun oblečení od Armády spásy. „Armáda spásy v rámci projektu ReShare sbírá od loňského roku použité šatstvo díky sběrným kontejnerům, které postupně umisťujeme do měst, kde naše organizace působí. Velmi nás těší zájem veřejnosti darovat jejich ošacení a následně tak pomáhat potřebným,“ říká Pavla Vopeláková z Armády spásy. „Veškeré oblečení Armáda spásy třídí a využívá ve svých zařízeních. Vzhledem k tomu, že množství nasbíraného oblečení je veliké, můžeme na Ukrajinu vyslat neuvěřitelných 40 tun oblečení, které jsme získali právě díky sběrným kontejnerům na šatstvo v rámci projektu ReShare,“ dodává.

Několik tun zimního oblečení věnovala i organizace ADRA. „Jsou to věci, které lidé darovali do sociálních šatníků, které máme ve Frýdku-Místku a v Havířově. Většinou poslouží našim lidem bez domova nebo se prodají v charitativním obchůdku. Když ale máme příležitost věnovat něco do zahraničí, jsme rádi,“ říká Radek Špinka z organizace ADRA. „Obzvláště vítáme, že můžeme spojit síly s více nevládními organizacemi. Je to efektivnější a bude-li v budoucnu podobná příležitost, jdeme do toho zase,“ dodává.

Do konvoje přispěla skoro pěti tunami oblečení a nádobí i pražská a broumovská pobočka Diakonie ČCE, zimní oblečení dodalo i Pomocné sdružení žen, dobrovolníci z Krnova a Mercedes-Benz věnoval 700 lékárniček. S administrativou a odbavením konvoje velmi pomohlo české velvyslanectví v Kyjevě.

Člověk v tísni pomáhá na východě Ukrajiny od letošního srpna, pomoc organizuje z kanceláře ve Slavjansku. Těm nejpotřebnějším poskytuje okamžitou humanitární pomoc, jako je jídlo nebo léky. Pomáhá s opravou poničených domů nebo vybavováním uprchlických center. Lidem také nabízí poukázky na nákup jídla. Od začátku listopadu Člověk v tísni soustavně pracuje i v Doněcku a oblastech kontrolovaných separatisty. Ve městě otevřel kancelář a nejohroženějším lidem poskytuje potraviny, léky, hygienické potřeby i dětské pleny. Měsíčně zásobuje potravinami přes 7 000 lidí. Podpořil také několik domovů důchodců, hospiců či útulků pro bezdomovce.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz