Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Cenu diváků získal na 18. ročníku MFDF Ji.hlava snímek "Danielův svět" odkrývající tabu pedofilie

28. 10. 2014 - JIHLAVA [Econnect/MFDF Ji.hlava]

V pondělí 27. 10. byly uděleny ceny 18. Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Během slavnostního zakončení ředitel festivalu Marek Hovorka uvedl: „Zaznamenali jsme letos vůbec největší zájem diváků, takže do příštích let musíme hledat nová kina.“

Cenu za přínos kinematografii převzal americký režisér Godffrey Reggio. Dále byly uděleny ceny ve všech tradičních soutěžních sekcích: Česká radost (pro nejlepší český dokument), Mezi moři (pro nejlepší dokumentární film střední a východní Evropy), Opus Bonum (pro nejlepší světový dokument), Fascinace (pro nejlepší experimentální film). V rámci Fascinací porota dále udělila zvláštní uznání nejlepšímu českému experimentálnímu snímku. V nových soutěžních sekcích První světla a Krátká radost byly uděleny ceny nejlepšímu debutu a nejlepšímu krátkému snímku. Cenu diváků získal film Danielův svět Veroniky Liškové.

Přehled vítězných snímků:

OPUS BONUM:

V soutěži světových dokumentů získal hlavní cenu francouzský snímek Já jsem lid (Je suis le peuple) režisérky Anny Roussillon. Cenu tradičně vybral jediný porotce, kterým byl letos významný srbský režisér Želimir Žilnik.

A takto zní vyjádření jednočlenné poroty:

Inovativním způsobem představuje pohnutou dobu arabského jara. Úskalí života a práce rolníků, moudrost a něha filmových hrdinů nám pomáhají pochopit, nakolik nezlomní musí být obyčejní lidé, aby přežili nebezpečné a nejisté časy.

Za uctivý a upřímný vztah, který se režisérce podařilo vytvořit s rodinou. Za lidský filmový portrét každodenního života v egyptské vesnici na pozadí historických památek této země. A za citlivou rovnováhu nastolenou mezi filmařkou a rodinou, kterou zachytila.

Zvláštní uznání získal snímek Honba za větrem (Persiguiendo al Dragón), který natočil Juan Camilo Olmos Feris. Snímek se pokouší zachytit ducha čtvrti Getsemaní v kolumbijském městě Cartagena skrze hlavního protagonistu, šedesátníka Gustava, starého drogového dealera. Jde o dílo mimoděk rozvažující nad hodnotou komunitního soužití a proměnou tradičního, byť nebezpečného místa v turistické centrum.

MEZI MOŘI:
V soutěži středoevropských a východoevropských dokumentů se porota rozhodla pro snímek Huberta Saupera Přicházíme jako přátelé.

Složení poroty:
Raymond Bellour – francouzský teoretik.
Albert Serra – katalánský režisér
Deborah Stratman – americká umělkyně a filmařka.
Nick Bradshaw – filmový kritik, redaktor periodika Sight & Sound
Kateřina Šedá - česká výtvarnice

Vyjádření poroty:

Hubert Sauper je mouchou v bouři údajného rozvoje Afriky. S odvahou, přesvědčením a vytrvalostí proplouvá chaosem a využívá svou zvědavost, aby ukázal střet tvrzení a zájmů, které se nyní ucházejí o nejmladší zemi světa, a své výsadní postavení cizince v Africe, aby odhalil pravou tvář této výsady. Film Přicházíme jako přátelé je ztělesněním svého tvůrce a jeho metody: je to reportážní film s tou nejvyšší mírou pomíjivosti, rošťáctví, provokativnosti, soucitu a žalu.

ČESKÁ RADOST:

Cenu pro nejlepší český dokument získal Martin Dušek za film K oblakům vzhlížíme.

Složení poroty:
Tereza Czesany Dvořáková – filmová historička
Petr Hruška - český básník, laureát Státní ceny za literaturu
Bohdan Bláhovec – dokumentarista a průkopník slam poetry
Ivo Mathé - mediální producent, scenárista a vysokoškolský pedagog
Martin Kolář – jihlavský divadelník

Rozhodnutí poroty:
Martin Dušek ve filmu vtahuje diváka do subkultury mladých lidí v existenciální prázdnotě severních Čech; jejich pohled na odpovědnost a vlastní život je prezentován autenticky a s empatií. Režisér se značnou citlivostí pro filmový jazyk sjednotil celý tvůrčí tým. Vzdor vyšší míře jasného režijního vedení tak dosáhl přesvědčivého výsledku.

Zvláštní uznání získal dokument Martiny Malinové Několik Let.

Vyjádření poroty:
Režisérka Martina Malinová s velkou mírou osobního nasazení vytvořila film, který je cennou zprávou o smysluplnosti i marnosti současného občanského aktivismu. Hodnota snímku spočívá také ve schopnosti autorky ke kritické reflexi jednání komunity, jejíž je sama součástí.

FASCINACE:

Za vítěze sekce experimentálních snímků Fascinace zvolila rodinná porota, jíž letos tvoří významný rakouský experimentátor Peter Tscherkassky a jeho žena, filmařka Eve Heller, film Napadený obvod (Hacked Circuit) americké umělkyně Deborah Stratman. Své rozhodnutí odůvodnila takto:

Steadicam nás vede ulicí ve čtvrti Burbank v Los Angeles za nevtíravého doprovodu neodbytných hudebních frází a úryvků s hlasem Gena Hackmana. Kamera zahne za roh a vstoupí do zvukového studia, kde zvukový technik a ruchař nahrávají akustické detaily pro film Rozhovor Francise Forda Coppoly. Na plátně ve studiu vidíme, jak Gene Hackman rozebírá dům a hledá skrytou štěnici, vypjatou a zoufalou scénu, kdy jsou zpřevracené všechny stoly a samotný expert na sledování se stal předmětem pozorování. Kamera pokračuje ven zadními dveřmi a vrací se do každodenního života ulice, zatímco Hackman mluví o tom, jak Národní bezpečnostní agentura využívá soukromé informace. V jediném patnáctiminutovém záběru Napadený obvod Deborah Stratmanové proniká do pozlátka hollywoodské produkce, boří mýty o filmové iluzi a nadnáší téma znepokojivého strašáka soudobého vládního dohledu nad každodenním životem v USA. Film je příhodně věnovaný mimořádnému zvukaři a střihači filmu Rozhovor Walteru Murchovi a Edwardu Snowdenovi.

Zvláštní uznání pro nejlepší český experimentální film získalo dílo Sexuální boj zboží (The Sexual Struggle of Commodities) Pavla Sterece a Viléma Nováka:

Sexuální boj zboží Pavla Sterce a Viléma Nováka představuje technicky důmyslnou a nápaditou vizi trojrozměrného zobrazování a rozvratnou alternativu zjednodušující komodifikace a výjevů z každodenního života. Filmaři překládají utopickou vizi neuvěřitelných možností, která dovoluje zcela změnit přístup k tomu, jak vnímáme pohlaví, architekturu a různé formy starých a futuristických nástrojů. Toto dílo je vzrušující, akcí nabitou alternativou standardních filmů a produkce ve světě 3D, kterému dominuje Hollywood s reakčními příběhy a kde počítače likvidují funkční zbraně.

PRVNÍ SVĚTLA:

Pětičlenná porota zvolila v nové soutěži pro nejlepší debut snímek Já jsem lid, který zvítězil i v Opus Bonum. V této kategorii své rozhodnutí odůvodnila porota následovně:

Za upřímný vztah plný respektu, který si režisér vybudoval s rodinou, s níž natáčel. Za humanistický, filmový portrét všednodenního života v egyptské vesnici, natáčený na pozadí dějinných momentů země. A za vytvoření citlivé rovnováhy mezi filmařem a rodinou, kterou se podařilo zachytit.
For its respectful and sincere relationship the director managed to establish with a family. For its human, cinematic portrait of every day life in an Egyptian village on the background of country’s historical moments. And for creation of a sensitive equilibrium between the filmmaker and the family whom she captured.

Zvláštní uznání získal brazilský snímek Dvacetník (20 Centavos) Tiaga Tambelliho. Pozorovatelský dokument zachycuje nepokoje během uplynulého léta v São Paolu, když místní zastupitelstvo rozhodlo o zdražení MHD o dvacet centů.

KRÁTKÁ RADOST:
V historicky první porotě Krátké radosti, sekce zaměřené na krátké filmy, která se od letoška stává sekcí soutěžní, zasedli členové umělecké skupiny Rafani a vítězem zvolili film Papoušek Babash.

Verdikt poroty:

Řada filmů, které byly zařazeny do sekce Krátká radost, byla o potřebě komunikace, někdy na dálku prostřednictvím technologií, jindy na blízko se zbraní v ruce. Někdy odosobněně a virtuálně, jindy až příliš napřímo. Papoušek Babash, pojmenovaný podle hlavního protagonisty, je o možnosti domluvit se s němou tváří. Což není žádná sranda. My vůbec nevíme, o čem spolu ti dva v uzavřeném prostoru losangeleského bytu mluví a zda vůbec. Máme však rádi stroboskopické efekty a plátno jako monochrom. Pár sekund mávnutí ptačích křídel prostříhávaných barevnými plochami nám způsobilo krátkou radost.

CENA SILVER EYE
V rámci filmového trhu East Silver, organizovaného Institutem dokumentárního filmu, udělily poroty ceny Silver Eye. V kategorii krátkých filmů zvítězil film Návštěva režiséra Mateje Bobrika. Zvláštní uznání putuje za kolektivním filmem 1973. Ve středometrážní kategorii pak zabodoval film Krev režisérky Alini Rudnitskaya a zvláštní uznání získal kolektivní film Euromajdan. Hrubý střih. Nejlepším celovečerním filmem na trhu byl zvolen film režiséra Alexandra Nanaua Toto a jeho sestry. Zvláštní uznání si odnesl český Gottland. Ten se také stal nejsledovanějším filmem jihlavské videotéky.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz