Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Česká fotbalová reprezentace vyráží na Homeless World Cup

16. 10. 2014 - PRAHA [Econnect/SANANIM z. ú.]

Sedmičlenný tým složený z klientů sociálních služeb odlétá dnes pod vlajkou neziskové organizace SANANIM do Santiaga de Chile, kde bude v neděli 19. října zahájeno mistrovství světa bezdomovců v pouličním fotbale Homeless World Cup. Česká republika poprvé vyráží na šampionát se smíšeným týmem, který se představí v hlavním turnaji společně s dalšími 49 národními celky.
„V tomhle je HWC jedinečný, ženy a muži proti sobě v zápasech nastupují docela běžně. My jsme holky v reprezentaci zatím neměli, takže to bude rozhodně nová zkušenost. Máme v týmu hned tři, přitom jedna z nich se představí v brance,“ komentuje složení letošní výpravy trenér Šebestík. Podle manažera národní reprezentace Josefa Šedivého, terapeuta SANANIM, z. ú., je hlavním důvodem této novinky snaha dát příležitost se zapojit i něžnému pohlaví: „Na Homeless World Cupu funguje sice už několik let i samostatný ženský turnaj, tam jsme se ale ani letos nedostali. Největším problémem jsou náklady na dopravu, máme bohužel dost starostí i se sháněním financí na vypravení jednoho týmu. Chtěli jsme ale dát příležitost i holkám, protože je jasné, že fotbal, a hlavně ty zážitky a věci okolo, pomáhá všem.“
Brankářka Katka, která letos úspěšně ukončila léčbu závislosti v terapeutické komunitě SANANIM, vyráží do Chile s nadšením i obavami. Zatímco někteří účastníci se před odjezdem děsí hlavně dlouhého letu přes oceán, ona už žije fotbalem: „Zdají se mi fotbalové sny. Že stojím v brance a nemůžu se hnout, nebo teď se mi dokonce zdálo o tom, že jsme v Chile postoupili ze základní skupiny,“ svěřila se před odjezdem.
Jak nakonec naše reprezentace uspěje, bude jasné 26. října. Na HWC v Chile se o sadu pohárů utká celkem 63 týmů, během jediného týdne bude odehráno přes 350 zápasů. Na loňském mistrovství v Poznani skončili Češi na 26. místě.
Homeless World Cup je mistrovství světa bezdomovců a dalších vyloučených skupin v pouličním fotbale, který již od roku 2003 využívá pozitivní síly fotbalu ke zvyšování povědomí o problému sociálního vyloučení a chudoby ve světě. Po paralympiádě je HWC největší sociální sportovní akcí.
Od roku 2007 pořádá SANANIM Národní kvalifikační turnaj na HWC. Týmy, které se ho účastní, tvoří klienti různých organizací a sociálních zařízení zaměřených na problematiku bezdomovectví, sociálního vyloučení a léčbu drogových závislostí, jako jsou terapeutické komunity a doléčovací centra, Armády spásy, diagnostické ústavy, azylové domy a další. Po skončení kvalifikace jsou vybráni nejlepší hráči pro tým, který bude reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa.
SANANIM z. ú. je nestátní neziskovou organizací, která od svého založení v r. 1990 působí v oblasti drogových závislostí. Lidem ohroženým drogami a jejich blízkým poskytuje pomoc v síti programů a služeb, které tvoří komplexní systém prevence, péče, léčby a resocializace. Touto svou činností tak vyvrací stále značně rozšířený mýtus, že závislosti na drogách se nelze zbavit, a napomáhá odstranit stigmatizaci související s užíváním drog, která je v poskytnutí efektivní pomoci často zcela zbytečnou překážkou. Rovněž se aktivně účastní na vytváření protidrogové politiky na všech úrovních státní správy s důrazem na ochranu veřejného zdraví, prosazuje realistický a poučený postup, pokud jde o priority a vytýčené cíle, a zasazuje se o hodnocení efektivity poskytovaných služeb, změnu systému jejich financování a jejich dlouhodobé plánování.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz