Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Godfrey Reggio převezme v Ji.hlavě Cenu za přínos kinematografii

17. 10. 2014 - JIHLAVA [Econnect/MFDF Jihlava]

18. MFDF Ji.hlava uvede 266 filmů. Součástí festivalu bude kromě toho také přehlídka dokumentů z produkce České televize, v níž se představí 22 snímků. Paralelně poběží část sekce věnované tématu Továrny na portálu DAFilms.cz, kde bude online uvedeno 5 titulů. Festival dále nabídne a přivítá: 10 Masterclasses, 4 retrospektivní přehlídky Průhledných bytostí a také 3 hosty Inspiračního fóra.

Godfrey Reggio: legenda světového dokumentu v Ji.hlavě

Rodák z New Orleans za dobu více než třicetiletého působení na poli dokumentárního filmu nenatočil velké množství snímků – čtyři celovečerní tituly mu však stihnuly bohatě zajistit celosvětovou proslulost. Jedná se především o tzv. qatsi trilogii, složenou ze snímků Koyaanisqatsi, Naqoyqatsi a Powaqqatsi. Za nevyslovitelnými názvy, pocházejícími z jazyka indiánského kmene Hopi, se však ukrývá svébytný, průzračný dokumentaristický styl, který pro svou realizační náročnost nemá mnoho napodobitelů. Reggiovy audiovizuální eseje se zaobírají dopadem moderního světa na životní prostředí a jejich síla spočívá především ve spojení úchvatných obrazů s kongeniální hudbou minimalistického skladatele Philipa Glasse.

Koyaanisqatsi znamená v jazyce Hopi „život v nerovnováze“. A sám režisér svůj celovečerní debut charakterizuje těmito slovy: „Vypadá to, že postrádáme schopnost vidět věci v širší perspektivě, všimnout si, že jsme se sami uvěznili v umělém prostředí, které do značné míry nahradilo to původní, tedy samotnou přírodu.“

Střet urbanismu se třetím světem či tradicemi přírodních národů vyvstává v Reggiových filmech beze slov, pouze z napětí jednotlivých obrazů, zvuků a hudby. „Rolí filmu je provokovat, klást otázky, na které může odpovědět jen a jen publikum.“

Godfrey Reggio na festivalu osobně převezme Cenu za přínos světové kinematografii a vedle retrospektivy jeho unikátních děl proběhne i Masterclass, kde režisér představí svou tvůrčí metodu. Ji.hlavu navštíví též jeho spolupracovníci Ray Hemenez a Francis Kuipers. A v neposlední řadě dojde i na vzpomínání na spolupráci s Miroslavem Jankem, který se na Reggiových snímcích podílel jako střihač.

Politolog a aktivista Joseph Čcheng jako host Inspiračního fóra

Vedle ruského umělce Petra Pavlenského a bývalého amerického vojáka Ethnana McCorda navštíví Ji.hlavu jako host a lektor Inspiračního fóra i hongkongský profesor Joseph Čcheng. Inspirační fórum je setkáním vybraných světových režisérů s osobnostmi působícími mimo oblast kinematografie. Vzniklo ze snahy pomoci zrodu nových dokumentárních filmů už na samotném počátku tvorby. Ani nápady se nerodí ze vzduchoprázdna a kulturně-společenská diskuze s inspirativními lidmi může přinést jinou perspektivu i cenné zkušenosti.

Joseph Čcheng patří k zakladatelům demokratických hnutí v Hongkongu ještě v osmdesátých letech, kdy byla země spravována Velkou Británií. V dnešní době je však jeho jméno nejvíce skloňováno v souvislosti s hnutím Occupy Central a tzv. deštníkovou revolucí. Může z vlastní zkušenosti vyprávět o tom, jak se dá protestovat proti pekingské vládě, jak se změnila politická situace v Hongkongu po předání země Číně, ale také o tom, jak nejlépe pomoci poznat vlastní kulturu. Stál totiž mimo jiné u zrodu několika časopisů a asociací zaobírajících se studiem asijské společnosti a kultury.

Barmský den v Ji.hlavě

Dokumentarista a pedagog Vít Janeček se dlouhodobě věnuje barmské kinematografii. Pro letošní Ji.hlavu vybral několik bloků sestavených z nezávislých barmských snímků. Jde o unikátní možnost seznámit se s prakticky neznámou oblastí kinematografie. Nezávislý dokumentární film existuje v Barmě asi deset let a to nejlepší z něj bude možné vidět v Ji.hlavě. Barmský program bude zkoncentrovaný do jediného dne, úterý 28. 10., přičemž datum státního svátku, který oslavuje vznik samostatného československého státu, není náhodné. Vztahy mezi Československem a Barmou byly totiž poměrně vřelé.

„Místní lidé i kultura mají velký humanistický potenciál, ač je možné, a asi pravděpodobnější, že konzum zvítězí – v tuto chvíli ještě stále není zcela rozhodnuto. Země, která se ocitla vlivem šílených dějinných faktorů v izolaci, má nyní díky tomu ještě chvíli jakousi šanci reflektovat globální vývoj a vyvodit pro sebe nějaké korekce. Existují také důvody takřka místní. V předlistopadových dobách jsme byli pro Barmu třetím největším obchodním partnerem, mnozí místní lidé Československo znali a znají jako rozvinutý stát někde na druhé straně zeměkoule,“ přibližuje Janeček některé málo známé stránky vztahů mezi oběma národy i důvod, proč se zajímat o barmskou kinematografii.

A ve spojení jsou i obě kinematografie. Na FAMU studují barmští studenti a Janeček by zase rád natočil snímek o československé přítomnosti v Barmě. „Nasbíral jsem k tomu už spoustu materiálu a doufám, že film o ní natočíme spolu s mojí ženou Zuzou Piussi, až nám povyroste dítě. Jinak během svých cest jsem v Barmě zatím spíše učil, a ač jsem i průběžně natáčel různé věci, ještě mi to nedozrálo k syntéze. Nejzajímavější je nejspíš materiál, který jsem natočil před čtyřmi lety, kdy jsem byl zatčen a po pěti dnech internace a výslechů vyhoštěn. Celou dobu jsem průběžně točil malým foťákem. Pokud k tomu najdu klíč, dnes už to snad nikoho z našich přátel neohrozí, takže s odstupem nejspíš vznikne taková esej-komedie,“ komentuje režisér své plány do budoucna.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz