Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

18. výroční konference Forum 2000 se letos koná s tématem Nespokojená demokracie: čtvrt století od železné opony a Tchien-an-menu

13. 10. 2014 - PRAHA [Econnect/Forum 2000]

Ruský podnikatel a bývalý vězeň svědomí Michail Chodorkovskij v hlavním projevu na slavnostním zahájení promluvil o nutnosti opozice v autoritářských režimech. „Svěží vítr změny, který zavanul z Prahy v období vzdoru roku 1968, se sem po 20 letech opět vrátil a navždy změnil svět. Pražské jaro znovu nastolilo období opozice. Vytvořilo hrdiny z lidí, kteří nejdou s davem, z těch, kdo se nebojí postavit se proti agresivní přesile.”

Chodorkovskij také hovořil o potřebě aktivovat mlčící ruské střední vrstvy, které režim odsuzují pouze „doma u stolu“, a apeloval na ně, aby podpořily domácí demokratický předvoj. „Bez předvoje není pohyb vpřed, je to katalyzátor změny.“ Poznamenal, že nedávné evropské sankce proti Rusku jsou nepochybně opodstatněné vzhledem k tomu, že „Kreml se stal hlavním tyranem Evropy“, avšak taková opatření by se měla přijímat obezřetně, jelikož jejich účinek může být na hony vzdálen žádoucímu výsledku.

Výkonný ředitel Nadace Forum 2000 Jakub Klepal vyslovil lítost nad tím, že dva účastníci loňského zahájení konference Forum 2000 jsou momentálně vězněni – Leopoldo López, aktivní lídr opozice z Venezuely, a Ahmed Maher, bloger a občanský aktivista z Egypta. „Ahmed a Leopoldo nebyli uvězněni proto, že spáchali nějaký zločin, nýbrž za to, že uplatňovali svá občanská práva a jejich vlády je považují za hrozbu pro své autoritářské režimy… Skutečnost, že nejen Ahmed Maher a Leopoldo López, ale tisíce dalších lidí na celém světě jsou nadále vězněny za to, že vyjadřují své názory, je hluboce znepokojující. Jedním z cílů konference Forum 2000 je nenechat tyto statečné lidi upadnout v zapomnění.“

Dva z dnes přítomných delegátů – Ales Bjaljacki a Michail Chodorkovskij – byli sami vloni touto dobou vězni svědomí a Klepal jejich propuštění považuje za potvrzení naděje – ducha, v jakém Václav Havel založil Forum 2000. „Skutečnost, že tito dva muži jsou na svobodě, dokazuje, že vždy existuje naděje. A byli bychom rádi, kdybyste si z této konference odnesli mimo jiné toto poselství – bez ohledu na bezpočet závažných otázek, s nimiž se během příštích tří dnů budete zabývat. Nesnáze však přetrvávají. Dnes jsme se dozvěděli, že byla na letišti zadržena novinářka a aktivistka Chadidža Ismailová, protože jí ázerbájdžánské úřady zakázaly vycestovat. Chadidža Ismailová se měla v pondělí zúčastnit pracovní diskusní snídaně s názvem „Is Democracy Possible in the Post-Soviet Space?“.“

Podnikatel, filantrop a nadšený stoupenec Nadace Forum 2000 Jürgen Hoffmeister na slavnostním zahájení promluvil o tom, jak jeho manželka Helena, narozená v Praze, nesměla 18 let navštívit svou rodnou zem až do Sametové revoluce v roce 1989. Hoffmeisterovi byli svědky zrodu Fora 2000 a usilují o zachování odkazu zesnulého českého prezidenta Václava Havla. „Havel založil Forum 2000 jako strukturu, která má prosazovat globální porozumění prostřednictvím pravdy, naděje a činů. Jako fórum, kde by vůdčí světoví představitelé školství, politiky, filozofie, náboženství, vědy, hudby a výtvarného umění mohli promlouvat pravdivě jeden k druhému i k představitelům moci. Fórum, které by prosazovalo řešení konfliktů nenásilnými prostředky.“

Bratr zesnulého Václava Havla vědec Ivan M. Havel uvedl, že podle něj by jeho bratr nebyl spokojen se skutečností, že Češi ztratili zájem o politiku a nechodí k volbám.

Opakujícím se tématem letošní konference je vzájemná interakce kultury a demokracie, umění a politiky. Ministr kultury Daniel Herman v neděli odpoledne zahájil panelovou diskusi s názvem „Art, Society, and Politics: Artists or Activists?“ a zdůraznil, že „koncept lidských práv by měl být respektován bez ohledu na konkrétní kulturu“. Václav Havel byl například vězněn za to, že vyjadřoval své názory, ale v konečném důsledku pomohl změnit politický režim a dovedl českou společnost ke svobodě. Výtvarník a kurátor Petr Motyčka poznamenal, že umění je ze své podstaty politické a zabývá se politickými tématy. „Umění je zde, aby vytvářelo antiprostředí pro diskusi o našem prostředí a zpochybňovalo koncept lidských práv.“ Antonio Rodiles, kubánský aktivista a ředitel fóra Estado de SATS, dodal, že „umění může být cestou, jak rozbít strukturu ovládání. Režimy chtějí ovládat lidi, ale také společenskou strukturu“.

V duchu tématu umění a politiky se v neděli konala také panelová diskuse s názvem „Art under Totalitarian Regimes: A Lithuanian Jazz Story” ve spolupráci s Velvyslanectvím Litevské republiky v Praze a klubem Jazz Dock. Diskuse se soustředila na úlohu jazzu v totalitárních režimech a na to, jak hudebníkům poskytoval nástroje k vyjádření nespokojenosti v prostředí cenzury.

Panelová diskuse „Religion and European Identity“ konaná ve spolupráci s Českou křesťanskou akademií se zabývala myšlenkou, že dialog mezi světským a náboženským přispívá k zachování a rozvoji obého. Delegáti mimo jiné diskutovali o tom, jak Evropu obohacují její židovské, křesťanské a islámské kořeny a kultury, dále o hledání identity arabských menšin v Evropě a pocitech vyloučení v Rusku a Maďarsku poté, co tyto země přišly o svá impéria.

Na konferenci se do Prahy sjelo více než 200 významných světových osobností z oblasti politiky, akademického světa, občanské společnosti, médií, byznysu a náboženství. Slavnostní zahájení proběhlo v neděli 12. října v prostorách Pražské křižovatky.

Happening Havel Forever

U příležitosti zahájení letošní 18. konference Forum 2000 proběhl 12. října v poledne před sochou sv. Václava na Václavském náměstí happening s názvem Havel Forever, jehož smyslem bylo vzdát hold Václavu Havlovi, zakladateli této mezinárodní iniciativy, a připomenout jeho odkaz a blížící se 25. výročí pokojné revoluce v roce 1989.

Na 200 dobrovolníků nejen z České republiky, ale i z Ukrajiny, Latinské Ameriky a dalších zemí, vytvořilo pod vedením tanečnice a choreografky Nataši Novotné (420PEOPLE) živý obraz tlukoucího srdce, s odkazem na srdíčko, které bývalý prezident připojoval ke svému podpisu. Symbolika byla zdůrazněna Havlovou oblíbenou hudbou Velvet Underground a Beatles. Happening rovněž upozornil na tři politické vězně: Ahmeda Mahera (Egypt), Leopolda Lópeze (Venezuela) a Liu Xiaobo (Čína), jejichž jména měli shromáždění na tričku. Součástí happeningu byl i velký portrét Václava Havla od fotografa Oldřicha Škáchy na budově Národního muzea, který byl na tomtéž místě vyvěšen v době Havlova úmrtí v prosinci 2011.

Letošní konference Forum 2000 s názvem Nespokojená demokracie a s podtitulem Čtvrt století od železné opony a Tchien-an-menu, která v Praze potrvá do 15. října a která bude pokračovat v dalších městech České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska, je celá věnována právě 25. výročí demokratických změn v Evropě a ve světě.

O záznam happeningu, který se stal součástí večerního slavnostního zahájení konference v Pražské křižovatce, se postaral tým předních českých filmařů - Jan Hřebejk, Jan Malíř, Norbi Kovács a Vladimír Barák. Zájemci jej najdou na YouTube pod názvem Havel Forever.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz