Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ceny VIA Bona za filantropii letos putují k zakladateli Dobrého Anděla v ČR a aktivistce UNICEF

1. 10. 2014 - PRAHA [Econnect/Nadace VIA]

Nadace VIA ve spolupráci s Velvyslanectvím USA ocenila jednotlivce a firmy, kteří pomáhají svému okolí. Slavnostní udílení již 17. ročníku Cen VIA BONA se konalo opět v rezidenci velvyslance USA v Praze. „Jsem poctěn, že Velvyslanectví USA již několik let podporuje udílení Ceny VIA BONA a že i já mohu v této iniciativě pokračovat. Nadace VIA si vážím za to, že v této zemi dlouhodobě podporuje filantropii,“ řekl velvyslanec USA v ČR Andrew Schapiro. Jeho úvodní slovo bylo jedním z prvních veřejných projevů v nové funkci.

Cenu za osobní zaujetí letos porota výjimečně udělila dvěma „Srdcařům“ – Petrovi Sýkorovi, který rozjel veliký charitativní projekt Dobrý Anděl a Barboře Jindřišce Petrtýlové, která již 14 let pravidelně věnuje svůj čas a energii pomoci druhým. Novinářská porota ocenila podnikatele Kvido Štěpánka z Orlickoústeckého kraje za dlouhodobou pomoc a podporu řady neziskových organizací. Cenu pro mladého filantropa získali studenti z neratovického gymnázia za on-line projekt „Milý Ježíšku…“. Celkové soukromé dárcovství v České republice již třetím rokem po sobě překračuje hranici 4 miliard korun.

Cenu za osobní zaujetí – Srdcař roku letos výjimečně získali dva „Srdcaři“ – Petr Sýkora, který stojí za charitativním projektem Dobrý Anděl a Barbora Jindřiška Petrtýlová, která již 14 let pravidelně věnuje svůj čas organizaci Unicef. Zvolením dvou vítězů v této kategorii chce komise zdůraznit, že pro společnost jsou stejně důležití ti, kterým se daří rozjet velké a mediálně viditelné charitativní projekty, tak „obyčejní“ lidé, kteří nemají možnost darovat velké finanční částky, ale přesto se rozhodnou pomáhat se stejně velkým osobním nasazením.

Vítězi ročníku Ceny VIA BONA 2014 v jednotlivých kategoriích se stali:

Cena za osobní zaujetí – Srdcař roku:
Barbora Jindřiška Petrtýlová 
za mimořádnou výdrž a obětavost, se kterými se již 14 let každou první sobotu v měsíci neúnavně účastní projektu organizace UNICEF Pečení pro děti. Kromě pomoci s realizací akce přímo na místě vytváří a spravuje web projektu, finančně přispívá do fondu UNICEF a jako dobrovolník se účastní i dalších dlouhodobých projektů této organizace.

Petr Sýkora 
za osobní nasazení a odvahu, se kterými přistoupil k realizaci unikátního projektu DOBRÝ ANDĚL. Za více než 30 měsíců existence nadačního fondu DOBRÝ ANDĚL pomohl rozdělit více než 1 500 rodinám s nemocnými dětmi téměř 90 milionů korun a umožnil tak více než 27 tisícům dárců zažít radost z dávání. Přínos Petra Sýkory je vyšší než plný pracovní úvazek a mimo jiné je také sám Dobrým andělem a finančně podporuje rodiny s dětmi.

Cena novinářů pro individuálního dárce:
Kvido Štěpánek
za dlouhodobou pomoc a podporu řady neziskových organizací jako např: Orlickoústecká nemocnice, UNICEF, sdružení Jasněnka, Nadace charty 77. Kvido Štěpánek sám říká: „Pokud mám možnost pomoci, tak je potřeba to udělat, protože my, kteří jsme zdraví, zajištění a pomoc druhých nepotřebujeme, bychom měli pomáhat těm potřebným. Neříkejme nikdy „ať to zařídí stát či jím zřízené instituce“. Pokud mám pocit, že by se mělo něco změnit, měl bych se o to zasloužit především sám. Nenadávejme na politiky, sami jsme si je zvolili, pojďme příkladem, protože ač se to nezdá i v dnešní době platí, že příklady táhnou.“

Cena pro mladého filantropa:
Martin Kučera a Vojtěch Paukner 
za projekt „Milý Ježíšku…“, funkční systém obdarovávání dětí z dětských domovů. Do projektu bylo zapojeno 24 dětských domovů z České a Slovenské republiky, které nominovaní sami kontaktovali. V prvním kole bylo během tři dní splněno přes 217 dětských přání. Celkem bylo vyslyšeno 500 dětských přání. Webové stránky projektu www.milyjezisku.eu navštívilo 30.000 návštěvníků.

Cena za otevírání nových cest:
Aleš Jeník 
za dlouhodobou podporu neziskového sektoru, která začala zapojením do projektu společnosti Vodafone Rok Jinak, jehož výsledkem bylo vytvoření online platební brány pro neziskové organizace Darujme.cz. Pan Jeník následně založil sdružení CRM pro neziskovky, které pomáhá profesionalizaci neziskového sektoru napojením na CRM systém Salesforce.com. Aleš Jeník neustále hledá nové možnosti, jak daný projekt rozšířit a jak neziskový sektor technologicky dále rozvíjet.

Cena pro malou a střední firmu:.
GALVAMET spol. s.r.o.
za dlouholetou podporu Charity Vsetín. Kromě významné finanční pomoci se do společných aktivit zapojují i samotní zaměstnanci firmy, kteří podporují již běžící projekty a sami iniciují vznik nových.

Cena pro velkou firmu:
AVAST Software s.r.o.
za rozvoj paliativní péče v ČR a dlouhodobou pomoc občanskému sdružení Cesta domů, která díky tomu mohla posílit stabilitu zdravotního týmu a zvýšit kapacitu poskytované pomoci. Avast nominovaly i další organizace, které firma finančně podporuje: Hospicová péče sv. Zdislavy, o.p.s., Hospic Anežky České, Sdílení o.p.s., Nadační fond Umění doprovázet, Domov Sue Ryder, o.p.s., Společnost DUHA, Oblastní charita Červený Kostelec a Sdružení Linka bezpečí.

Podle odhadu Nadace VIA překračuje celkové soukromé dárcovství v Česku již třetím rokem po sobě hranici 4 miliard korun a je tedy na vyšší úrovni než v předkrizovém roce 2007. V roce 2013 jsme byli v České republice celkově 2,9x štědřejší než v roce 2000. Tempo růstu soukromého dárcovství tak v ČR předbíhá jak tempo růstu HDP, tak i tempo růstů průměrné mzdy. „Fyzické osoby darovaly i v roce 2013 přes 1,5 miliardy Kč – to znamená, že darujeme ročně v průměru 150 Kč na obyvatele. Máme tedy co dohánět, neboť například v USA darují lidé – prostřednictvím každoročních darů a také díky dobročinným závětem – částku zhruba 840 dolarů na obyvatele a rok“, komentuje vývoj dárcovství v České republice Jiří Bárta, výkonný ředitel Nadace VIA.

Patrony 17. ročníku Ceny VIA BONA se stali Muriel Anton, Libor Malý a manželé Volínovi. Symbolicky tak ceny za filantropii zaštiťují samotní filantropové. Muriel Anton je bývalá generální ředitelka společnosti Vodafone, zakladatelka mentoringového programu Odyssey na podporu rozvoje českých manažerek. Libor Malý se věnuje podpoře filantropických projektů, které ho oslovily svou pozitivní energií, podpoře buddhistických komunit a rozvoje myšlenky ekonomiky daru. Manželé Volínovi, začínající filantropové, které srdce táhne hlavně k podpoře mladých lidí.

Ze zaslaných nominací, kterých bylo ve všech kategoriích celkem 111, vybírala tři finalisty hodnotící komise složená ze zástupců firem a neziskových organizací. V Ceně novinářů pro individuálního dárce pak vybírala komise složená z patnácti zástupců předních českých médií.

Členové hodnotící komise Ceny novinářů pro individuálního dárce:
Robert Čásenský, měsíčník Reportér 
Dalibor Dostál, Profit 
Petr Dudek, Český rozhlas 
Tomáš Feřtek, Eduin
Petra Fundová, Burda Media 
Ivan Hamšík , ředitel Ecopressu pro digitální média, šéfredaktor čtvrtletníku Umění darovat 
Jiří Humplík, Deník 
Zuzana Kleknerová, Aktuálně.cz 
Hana Kejhová, Economia 
Miroslav Motejlek, Motejlek.com
Václav Sochor, Bison & Rose 
Marek Stoniš, Reflex 
Marek Šálek, Instinkt 
Krystyna Wanatowiczová, MF Dnes 
Petr Závozda, Lidové noviny 

Členové hodnotící komise Ceny pro mladého filantropa:
Tomáš Feřtek, Eduin 
Martin Frýdl, AC&C 
Bob Kartous , Eduin
Michaela Dostálová, SCIO
Tomáš Knaibl, US Embassy
Členové hodnotící komise pro ostatní kategorie:
Tomáš Slavata, vítěz Ceny VIA BONA 2013 v kategorii Srdcař roku
Andrea Bartoňová, PwC
Miroslav Čepický, Vodafone
Klára Gajdušková, Česká spořitelna
Libor Malý, patron Ceny VIA BONA
Jiří Wald, Audabiac
Matěj Lejsal, Domov Sue Ryder
Tomáš Knaibl, US Embassy
Martin Frýdl, AC&C
 
Prestižní ocenění VIA BONA je udělováno jednotlivcům a firmám, kteří finanční, materiální či jinou formou pomáhají svému okolí. Kandidáty na Cenu navrhují přímo příjemci podpory, tedy neziskové organizace, jednotlivci nebo samotné firmy.

Nadace VIA je největším soukromým podporovatelem komunitního rozvoje v ČR, pomáhá obnovovat zpřetrhané tradice českého dárcovství a investuje do životaschopnosti českých neziskových organizací. Od svého vzniku v roce 1997 podpořila 3 400 projektů částkou přesahující 275 milionů korun, jen za loňský rok to bylo 236 dobročinných projektů za téměř 12 milionu korun. Nadace VIA vychází z přesvědčení, že odpovědnost a ochota podílet se na správě věcí veřejných a starost o své okolí jsou nezbytnými předpoklady života ve svobodné společnosti.




-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz