Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Město Brno čelí další žalobě za zamítnutí návrhu na vyhlášení referenda

22. 9. 2014 - BRNO [Econnect/Děti Země]

Přípravný výbor za vyhlášení referenda o poloze železničního nádraží v Brně zaslal v pátek 19. září 2014 Krajskému soudu v Brně druhou žalobu proti statutárnímu městu Brno, které dne 11. září zamítlo jeho návrh vyhlásit referendum. S ohledem na rozhodnutí soudu bylo totiž předloženo o více nežli sto ověřených podpisů voličů Brna nad potřebný limit 18.508 podpisů (6 procent). Soud má nyní třicet dní na vydání usnesení, přičemž řeší již třetí soudní spor přípravného výboru s Brnem.

„V žalobě upozorňujeme, že město jednoznačně postupuje obstrukčně a šikanózně, neboť nerespektuje právní názor soudu, který již 10. září 2014 uznal, že nám bylo neoprávněně vyřazeno nejméně pět set podpisů. Vedení Brna navíc ani nereagovalo na naše upozornění, aby vydalo opravné stanovisko, takže by spor nemusel soud zbytečně řešit,“ uvádí zmocněnec přípravného výboru Jakub Patočka.

Brno má totiž od 10. září 2014 usnesení krajského soudu ze dne 10. září 2014, spis. zn. 65A 5/2014, které sice neuznalo bezvadnost návrhu na vyhlášení referenda ze dne 1. srpna 2014, nicméně dokládá, že město chybně vyškrtlo nejméně pět set doložitelných osob a odhadem dalších téměř pět set osob.

Proto také soud vedení Brna logicky upozornil, že v navazujícím posuzování splnění obsahových náležitostí návrhu na konání referenda po odstranění vad by měl odpůrce vycházet i ze zjištění, která soud učinil v předcházejícím rozhodnutí ve věci místního referenda při přezkumu vad návrhu na konání referenda“.

„Už se ani nedivíme, že úředníci ignorují vůli nejméně 18,5 tisíc voličů vyhlásit o poloze nádraží referendum a že dokonce pohrdají i názory soudu, neboť jsou pod těžkým tlakem politiků ČSSD a ODS, kteří si rozhodně nepřejí, aby se v Brně takové referendum konalo. Museli by tím porušit dohody s těmi lobbyistickými skupinami, které potřebují nádraží odsunout, ačkoliv je to pro cestující veřejnost jednoznačně nevýhodné,“ zamýšlí se o důvodech obstrukcí Brna člen přípravného výboru Miroslav Patrik.

Přípravný výbor předložil dne 1. srpna celkem 21.101 podpisů, nicméně Brno jich 7,8 tisíc vyškrtlo. Následně výbor dne 1. září předložil dalších 5.884 podpisů, avšak město vyškrtlo 1 tisíc podpisů. Brno pak s ignorování názoru soudu dne 10. září 2014 výboru stanovisko, že ke splnění limitu 18.508 platných podpisů mu ještě chybí předložit 414 podpisů.

Přitom reálný stav je zcela opačný jiný, neboť Brno nezapočítalo soudem uznaných nejméně 525 podpisů, takže zákonný limit byl nejméně o 111 podpisů překonán (525 – 414).

Výbor chce téma referenda o poloze nádraží a způsobu jeho modernizace prostřednictvím návrhových soutěží využít ve volební kampani, aby kandidující strany a hnutí musely ještě před volbami ve dnech 10. a 11. října 2014 voličům jasně sdělit, zda jsou pro referendum, příp. jakou polohu nádraží preferují.

Občanskou alianci Referendum 2014 založily brněnské pobočky Dětí Země, Hnutí Duha a Masarykovy Demokratické Akademie. Podporují ji i další významné spolky jako je Greenpeace, Hnutí Brontosaurus či Nesehnutí. Do sběru podpisů se podstatně zapojila i brněnská Strana zelených, která sesbírala dva tisíce podpisů, a hnutí Žít Brno. Referendum podporuje rovněž TOP09, Česká pirátská strana a hnutí ANO.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz