Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Referendum o brněnském nádraží může vyhlásit krajský soud

4. 9. 2014 - BRNO [Econnect/Referendum 2014]

Přípravný výbor za vyhlášení referenda o poloze osobního železničního nádraží podal dne 3. září 2014 ke krajskému soudu návrh, aby toto referendum vyhlásil. V návrhu požaduje, aby soud rozhodl tak, že referendum proběhne společně s komunálními volbami. Soud tak řeší již druhý spor, neboť od 21. srpna zkoumá zákonnost zamítnutí návrhu na vyhlášení referenda. Zastupitelstvo města Brna na svém zasedání 2. září 2014 referendum nevyhlásilo. Přípravný výbor považuje toto jednání za účelové porušení zákona s cílem upřít občanům Brna ústavní právo podílet se na rozhodování o věcech veřejných.

„Primátor Roman Onderka nám chtěl na zastupitelstvu namluvit, že soud prý referendum vyhlásit nemůže. Ve skutečnosti ale ze sebe udělal hlupáka, protože právě kvůli takovým velkopanským manýrám politiků představuje soud důležitou pojistku. Stále tu tedy existuje šance, že občané Brna budou ve stejný den volit nové zastupitelstvo města i polohu svého nádraží,“ říká člen přípravného výboru a občanské aliance Referendum 2014 Miroslav Patrik.

Návrh na vyhlášení referenda soudem proto také upozorňuje, že postup zastupitelstva vykazuje znaky obstrukce s cílem zabránit jeho pořádání společně s komunálními volbami. Přitom petici za konání referenda podpořilo téměř 27 tisíc lidí, ačkoliv limit je jen 18,5 tisíc osob. Magistrát ale z návrhu ze dne 1. srpna 2014, který obsahoval 21,1 tisíc podpisů, vyškrtal 7,8 tisíc podpisů. Velkou část z nich účelově.

„Naléhavost situace je dána tím, že zde hrozí popření ústavního práva mnoha tisíc občanů. Ačkoli si uvědomujeme, že náš návrh na urychlené rozhodování soudu je smělý a někdo by ho mohl vnímat jako zpupnost, věříme, že nás soud vyslyší, neboť jinou obranu proti politické zvůli vedení Brna nemáme,“ vysvětluje postup přípravného výboru jeho zmocněnec a člen občanské aliance Referendum 2014 Jakub Patočka.

Krajský soud má totiž na rozhodnutí třicetidenní lhůtu, nicméně přípravný výbor ho požádal, aby rozhodl již do 15. září 2014. Pak by totiž primátorovi Onderkovi nezbylo nic jiného, než referendum oznámit veřejnou vyhláškou, takže by občané hlasovali společné s komunálními volbami.

Pokud by bylo referendum v Brně o poloze nádraží již podruhé politiky zmařeno, mohlo by to pro Českou republiku znamenat obrovské riziko. Evropská komise by totiž nemusela na stavbu bez podpory veřejnosti poskytnout plánovaných asi osm miliard korun. A bez těchto peněz by k modernizaci železničního uzlu v Brně nemuselo vůbec dojít. Řádné referendum je tak klíčové.

Dalším vhodným termínem pro konání místního referenda v Brně by byly až volby do zastupitelstva Jihomoravského kraje, které by měly proběhnout na podzim 2016. „Zákon o místním referendu vyžaduje, aby se referenda účastnilo alespoň 35 procent voličů, pokud má být výsledek platný. A pro město o velikosti Brna lze tuto účast s jistotou dosáhnout jen tehdy, koná-li se referendum souběžně s jinými volbami,“ upřesňuje Patočka.

Podle petičního výboru hrozí, že obstrukce magistrátu začátek potřebné rekonstrukce odsunou o další dva roky. Při referendu před deseti lety bylo odevzdáno téměř 24,7 tisíc podpisů. Zastupitelé pak v čele s ODS a KDU-ČSL referendum záměrně vyhlásili na 9. října 2004, což bylo týden před volbami do zastupitelstva kraje. Referendum tak nebylo platné, neboť se ho zúčastnilo jen 25 procent voličů, přičemž limit byl tehdy 50 procent. Nyní se ho snaží zastupitelstvo v čele s ODS a ČSSD opět účelově zmařit.

Občanskou alianci Referendum 2014 založily brněnské pobočky Dětí Země, Hnutí Duha a Masarykovy Demokratické Akademie. Podporují ji i další významné spolky jako je Greenpeace, Hnutí Brontosaurus či Nesehnutí. Do sběru podpisů se podstatně zapojila i brněnská Strana zelených, která sesbírala dva tisíce podpisů. Referendum podporuje rovněž TOP09, ANO, Česká pirátská strana a politické hnutí A Co Brno?


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz