Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ČSOP: Makovský čáp Ondra shořel na sloupu vysokého napětí. Není jediný

4. 8. 2014 - PRAHA [EconnectČSOP]

Čáp bílý jménem Ondra zahynul v sobotu na sloupu vysokého napětí nedaleko Makova na Písecku, kde se v květnu narodil. On a 3 jeho sourozence označil Český svaz ochránců přírody Makov vysílačkami, aby sledoval jejich první cestu do Afriky (viz http://www.makov.cz/?action=capi-z-makova-leti-do-afriky-o-projektu). První čáp bohužel odletěl jen pár stovek metrů. Po dosednutí na nezabezpečený sloup vysokého napětí byl zabit elektrickým výbojem. Ze stejné doby hlásí dalšího na sloupu spáleného čápa z Mirošova na Rokycansku.

Mladí čápi bílí v těchto dnech opouštějí hnízda a vydávají se na své první lety. Jedním z největších nebezpečí, která je nyní čekají, jsou tzv. sloupy smrti. Doposud jsou v České republice tisíce nezabezpečených sloupů vysokého napětí, na kterých zahynou tisíce, spíše však desítky tisíc ptáků. Zejména při vlhkém počasí je pravděpodobnost elektrického výboje do na sloup usedajícího ptáka velmi vysoká. Doplatil na to i čáp Ondra, který se narodil spolu s dalšími 4 sourozenci handicapovaným rodičům v záchranné stanici v Makově. Ochránci přírody pro čtyři čápata pořídili GPS vysílačky tzv. baťůžky, aby mohli sledovat jejich další osudy, především pak jejich cestu na africká zimoviště. Je jasné, že Ondra už do Afriky nedoletí. Uletěl jen pár stovek metrů než usedl na nebezpečný elektrický sloup.

„O tom, že sloupy smrti decimují naše ptáky se ví už aspoň 30 roků. Jejich zabezpečování plastovými kryty či nahrazování sloupy bezpečnějšími však probíhá zoufale pomalu. Snad smrt Ondry alespoň trochu tento problém připomene a celý proces ekologizace elektrických tras urychlí,“ říká Libor Šejna, vedoucí záchranné stanice v Makově a autor projektu Čápi letí do Afriky. Shodou okolností (nikoliv však náhod) nález jiného spáleného čapího mláděte pod podobným typem sloupu u Mirošova nahlásila rokycanská záchranná stanice jen o dva dny dříve. Zjevně takto zahynou každým rokem desítky mladých bílých čápů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz