Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Colours of Ostrava: živý orloj, Otázky Václava Moravce, fireshow, PechaKucha Night, busking, zorb fotbal i souboj ilustrátorů

2. 7. 2014 - OSTRAVA [Econnect/Colours]

Robert Plant, zpěvák legendárních Led Zeppelin, američtí melancholici The National, francouzská zpěvačka ZAZ, MGMT, Bastille, John Newman, John Butler Trio, Trentemøller, Seasick Steve, Chet Faker, Emilíana Torrini, MØ, Charles Bradley, Jamie Woon, Angélique Kidjo, The Asteroids Galaxy Tour, Ólafur Arnalds, John Grant, Shaka Ponk... to je letošní bohatá nabídka hlavních hvězd festivalu Colours of Ostrava, který proběhne od 17. do 20. července v industriálním areálu Dolních Vítkovic v Ostravě. Celkově přijede 59 zahraničních kapel z 20 zemí celého světa - od Jamajky, přes Turecko, Švédsko, Francii, USA, Německo, Itálii, Velkou Británii až po africké Kongo a Benin - a 51 z České republiky a Slovenska. Žánrově jde o to nejzajímavější ze současné elektroniky, world music, jazzu, rocku a alternativy.

“Návštěvníci Colours of Ostrava ale žijí nejen hudebními hvězdami, ale bohatým doprovodným programem, který často nikde jinde nenajdou,” říká ředitelka festivalu Zlata Holušová. Do programové skládačky, která letos obsahuje přes 200 bodů na již 15 scénách, přibývají v současné chvíli poslední dílky, které dotváří unikátní atmosféru festivalu.

Příklad první - festival bude mít vlastní orloj! A to dokonce v obří velikosti s klauny místo figurek, který bude umístěný nahoře na zvukařské věži u hlavního pódia. Vždy po skončení koncertu se spustí zvonkohra a v podání španělského souboru Companyia La Tal se před diváky objeví burleskní postavy v nádherných kostýmech a odehrají vizuálně a pohybově fascinující představení kombinující magické obrazy s prvky unikátní pantomimy.
Na diskusní scéně, která nově bude umístěna v malém sále v budově Gongu, na návštěvníky čekají samá zajímavá, podnětná a v mnoha případech i zábavná setkání - například s Bolkem Polívkou a Annou Polívkovou, islandskou zpěvačkou Emilíanou Torrini, režisérem Janem Hřebejkem, architektem Davidem Vávrou, výtvarníky, galeristy apod. A nebude také chybět speciální ostravská PechaKucha Night.

Na nové scéně Moving stage umístěné v a okolo cirkusového šapitó se návštěvníci budou moci zapojit do workshopů akrobacie na šálách, žonglování, cyrwheelu, salsy, afrických, orientálních, balkánských a slovenských lidových tanců, indiánských copánků, ale uvidí také fireshow, novocirkusová představení nebo DJs.

Další novinkou je, že z prostředí Velkého světa techniky bude v průběhu festivalu Česká televize vysílat hned sedm pořadů, a to včetně Otázek Václava Moravce, Interview ČT24, Tečky páteční noci, Studia 6 či Dobrého rána. „Chtěli bychom využít silnou atmosféru festivalu, přenést ji do našich pořadů a zároveň nabídnout návštěvníkům to, co je na České televizi unikátní, tedy například zákulisí profesionálně fungujícího týmu, který připravuje živé zpravodajství,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Na celé čtyři přestěhuje na Colours of Ostrava své vysílací studio Hitrádio Orion. “Po celý festivalový vysílací blok budou probíhat rozhovory s kapelami, s organizátory, samozřejmě s osobnostmi, které na Colours dorazí, a velký prostor dostanou i samotní návštěvníci festivalu, kteří budou moci poslat domů nějaký vzkaz, nebo si třeba i chvíli zavysílat,” doplňuje programový ředitel Hitrádio Orion Miroslav Pelegrin.

Hned vedle Velkého světa techniky nebude chybět loňská novinka - busking stage, která bude otevřená všem návštěvníkům. Stačí se přihlásit a využít připravené kvalitní hudební nástroje.

Na Colours of Ostrava nebude chybět ani rozsáhlý výtvarný program. V tajemném prostoru pod Vysokou pecí č. 1 představí v rámci výstavy nazvané Industriální revoluce 2 umělci Achrer, Šimera, Nepraš a Hladil svá díla, která vzniknou přímo na festivalu, inspirované jedinečným prostorem a atmosférou. Kurátorem a spolupořadatelem výstavy je, stejně jako loni, významný galerista a výtvarník Zdeněk Sklenář. Vystavující umělci mohou získat Výtvarnou cenu Jana Světlíka, která je symbolem kreativního a uměleckého, zhmotnění snů a vizí, přesahující všechny tradiční rozměry umění.

V prostorách galerie PLATO v Multifunkční aule Gong návštěvníci uvidí výstavy Vladimír Houdek: Kanoucí šíře a Markus Copper: Kursk, a budou se moci zapojit do dalších aktivit jako workshop fotografie, děti pak Ložiskový labyrint nebo výroba hudebního nástroje – dešťová hůl.

Jak vypadá souboj ilustrátorů uvidí návštěvníci v rámci projektu Secret Walls Live art battle, ve kterých proti sobě bojují jednotlivci anebo týmy ilustrátorů, jejichž zbraní je jen černá barva. Bojuje se na velkých bílích panelech bez náčrtků, skiců anebo tužky tedy free hand. O vítězi rozhoduje hlas publika, který se měří na decibelmetr.

Další novinkou letošního ročníku je WTF Market & Art zóna - prodejní expozice autorské módy, šperku designu a umění. Svou tvorbu zde nabídne přes 40 začínajících výtvarníků a designérů a jejich nízkonákladové kolekce se zpravidla dosti vymykají většinovému vkusu a trendu. Navíc zde návštěvníci uvidí live tvořit 30 předních streetartových umělců z Čech, Polska a Slovenska.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz