Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ji.hlava 2014 se promění v Továrnu

30. 6. 2014 - JIHLAVA [Econnect/JSAF]

V prostorách bývalé jihlavské textilky odhalil Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava svůj letošní plakát, jehož ústředním motivem je výrazný černobílý znak továrny. Festival, který proběhne ve dnech 23. – 28. října již po osmnácté, je oceňován pro svůj program i výraznou výtvarnou koncepci. I proto je odhalení plakátu nejen pro jeho tradiční návštěvníky dlouho očekávanou událostí, která naznačí, jakým směrem se podzimní MFDF Ji.hlava vydá. Autorem výtvarné koncepce je od roku 2001 výtvarník, pedagog a nakladatel Juraj Horváth.

„Továrna je pro nás mnohovrstevnatou metaforou dnešního světa i znakem, který ukazuje, jak se naše společnost za posledních 120 let proměnila,“ rozvíjí záměr letošní koncepce ředitel festivalu Marek Hovorka. „V důsledku ekonomické krize i globalizace bylo mnoho fabrik po celém světě zavřeno, zatímco jiné tovární haly se často v jejich těsném sousedství stavějí na zelené louce. Hodiny dějepisu, kde se vyučuje o stěhování národů, můžeme doplnit o kapitoly o stěhování továrních budov i celých průmyslových odvětví, stejně jako o vytváření nových oborů a budování nových továrních hal. Takový pohled o naší současnosti vypoví víc, než vnímání světa přes národní hranice. Navíc byl-li konec Rakousko-Uherska dobou zakládání muzeí a období první republiky budováním škol, jsou znakem dnešní doby právě nově projektované tovární haly, skladiště a nákupní centra. Skutečnost, že majitel zmíněné továrny již nebydlí naproti ní či ve stejné zemi, ale často ve vzdálenosti tisíců kilometrů nebo přímo kdesi v daňových rájích, je zajímavým fenoménem, který proměňuje jeho vztah k vlastním zaměstnancům i roli vlastní firmy v daném místě.“

Retrospektiva: Továrna v experimentálním filmu

Motiv továrny se letos bude prolínat jak vizuální stránkou festivalu, tak jeho architekturou a samozřejmě i programem. Na loňskou speciální retrospektivu v rámci experimentální sekce Fascinace, věnovanou proměně zobrazování moře napříč stoletím filmu, letos naváže časově podobně velkoryse koncipovaná retrospektiva zaměřená na obraz továrny v experimentálním filmu. Tématu se bude věnovat i tematická programová sekce či diskusní panely.

Programové novinky

Prvními novinkami letošního osmnáctého ročníku jsou dvě nové soutěžní sekce zaměřené na nastupující generaci režisérů a krátké dokumentární filmy i skutečnost, že držitelé Ceny pro nejlepší východoevropský dokumentární film a Ceny pro nejlepší český dokumentární film obdrží společně s cenou v podobě lampy od výtvarníka Viktora Karlíka i finanční odměnu ve výši 7 500 a 5 000 euro.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz