Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Filmová scéna Colours of Ostrava nabídne Pulp Fiction, Koyaanisqatsi, 2001: Vesmírná odysea, hudební dokumenty i žhavé novinky

17. 6. 2014 - OSTRAVA [Econnect/Colours]

Klasické snímky světové kinematografie jako Pulp Fiction, Koyaanisqatsi, 2001: Vesmírná odysea, Ostře sledované vlaky, unikátní hudební dokumenty o Georgi Harrisonovi, flamenku, konžské hudbě ulice nebo punku v Africe i čerstvé novinky v kinech - celkem jedenáct celovečerních snímků letos nabídne filmová scéna na festivalu Colours of Ostrava (17. - 20. července), která bude poprvé umístěna do kinosálu v nové budově Velkého světa techniky v industriálních Dolních Vítkovicích. Program vzniká ve spolupráci s Letní filmovou školou Uherské Hradiště, která proběhne od 25. července do 2. srpna. “Díky novému kinosálu ve Velkém světě, který bude otevřen v rámci publicity projektu Svět techniky, budou moci návštěvníci filmy sledovat z pohodlných sedaček s řádnou elevací, na velkém plátně i s dokonalým zvukem,” zdůrazňuje ředitel Dolní oblasti Vítkovice Petr Koudela.

Na každý ze tří dní dramaturgové Letní filmové školy připravili pro Colours jiné zaměření:

Pátek bude ve znamení čtyř novinek z nabídky Asociace českých filmových klubů, které měly premiéru v posledních dvou letech: francouzská komedie Attila Marcel režiséra Sylvaina Chometa o třicátníkovi Paulovi, který díky bylinkovému čaji dokáže vyvolat ty nejzapadlejší vzpomínky, okouzlí všechny milovníky Amélie z Montmartru. Britské drama Rozbitý svět režiséra Rufuse Norrise s Timem Rothem v hlavní roli je silnou, podmanivou a dojemnou studií lásky v jejích mnoha formách – idealizované, neopětované, nechtěné a – nakonec – bezpodmínečné. Dětské protagonisty koprodukčního dokumentu Cesta do školy, žijící ve čtyřech různých koutech světa (Keňa, Maroko, Argentina, Indie), spojuje společná touha po poznání. Uvědomují si, že jedině studium jim může otevřít bránu k lepší budoucnosti a proto se každý den vydávají na dlouhou a strastiplnou cestu za vzděláním. Pátek uzavře oceňovaný český dokument Show! režiséra Bohdana Bláhovce, který déle než rok sledoval cestu dívčí kapely 5Angels za slávou. Výsledkem je autentický, v mnohém překvapivý až šokující pohled do života teenagerské kapely, která je de facto promyšlenou strategií, realizací byznys-plánu otce jednoho z andílků.

Sobota nabídne klasické snímky světové kinematografie z Projektu 100: hudební dokument Koyaanisqatsi, ve kterém režisér Godfrey Reggio beze slov, jen prostřednictvím fascinujících obrazů a za doprovodu úchvatně minimalistické hudby Philipa Glasse poprvé komentuje vztah přirody a člověka, resp. destruktivní sílu lidského působení na naši planetu. Kultovní sci-fi 2001: Vesmírná odysea není asi třeba více představovat. Toto mistrovské dílo režiséra Stanleyho Kubricka inspirované povídkou Arthura C. Clarka vyvolalo v době svého uvedení do kin přímo masovou hysterii a téměř okamžitě se zařadilo mezi nejlepší díla filmové historie. Na Colours bude snímek uveden v restaurované, digitální kvalitě. Nejkultovnější z kultovních filmů 90. let Pulp Fiction - Historky z podsvětí je autorskou Biblí Quentina Tarantina. Chcete vidět homosexuální znásilnění sbližující dva nepřátele na život a na smrt? Chcete vidět zlaté hodinky, jež prošly světovými válkami a několika konečníky? Chcete slyšet disputaci na téma hamburgery u McDonalds, Burger King, Big Kahuna Burger a Jack in the Box? Chcete poznat, že heroin se dá vyšňupat i nosem? Chcete znovu zažít tanec Johna Travolty? Na Colours uvidíte opět v nové, restaurované a digitální verzi. Sobotu zakončí klasika Ostře sledované vlaky z roku 1966, kterou režisér Jiří Menzel natočil podle stejnojmenné novely Bohumila Hrabala.

Neděle na filmové scéně Colours představí unikátní hudební dokumenty: snímek Punk v Africe režiséra Keithe Jonese a Deona Maase je příběh multi-rasového punkového hnutí, které se zrodilo z nedávných sociálních a politických převratů ve třech zemích v jižní Africe. Španělsko-český dokument Děti flamenka vypráví o dvou mladých talentovaných umělcích, kteří pocházejí z rozdíleného etnického a rodinného zázemí, ale jejich cesty se protnou díky jejich mimořádnému talentu a lásce k hudbě flamenka. Vynikající dokument George Harrison - Living In The Material World amerického režiséra Martina Scorseseho přibližuje život jednoho z nejslavnějších muzikantů všech dob. Snímek je svědectvím o jeho dětství v Liverpoolu, legendární éře Beatles, sólové kariéře i soukromém životě. Dokument získal dvě ceny Emmy. Závěrečným filmem celé scény se stane francouzský dokument Tanec Jupitera o charismatickém vůdci kapely Okwess Internation, který si říká Jupiter a který zároveň na Colours letos vystoupí. Tento místní „Don Quijote“ diváky zavádí na hudební scénu konžské Kinshasy – plné dospívajících rapperů, handicapovaných bluesmenů, dětí ulice, griotů - a popisuje svou dvacetiletou snahu přesunout jejich písně z ghetta ven a na koncertní pódia.

Přestávky mezi filmy zaplní krátké studentské snímky z nabídky festivalu Fresh Film Fest.

Celkově program Colours of Ostrava nabídne přes 200 programových bodů na minimálně dvanácti open-air i krytých scénách. Hlavními hvězdami jsou Robert Plantand the Sensational Space Shifters, The National, ZAZ, MGMT, Bastille, John Newman, Angélique Kidjo a další. Kromě koncertů a divadel nabídne také workshopy, filmy, diskuse, performance či výtvarné aktivity. Místem konání se stane již potřetí úchvatný industriální areál Dolních Vítkovic, který opět oživí výtvarné a světelné instalace, nově zde vznikne WTF (What the Fashion) Market and Art zóna s designovými stánky a streetartovými umělci. Návštěvníci se opět setkají s oblíbenými Drive stage, Full Moon stage, Busking stage, velkoplošnou projekcí u haly Gong nebo vinárnou v betonovém bunkru. Pro veřejnost a odborníky je určena mezinárodní hudební konference zahrnující showcase českých kapel Czech Music Crossroads. Před samotnými Colours v úterý a ve středu proběhne Festival v ulicích, tradiční doprovodný program s bohatou nabídkou koncertů, pouličních muzikantů, divadel, hudebních stánků nebo aktivit pro děti zdarma.

Potvrzená jména Colours of Ostrava 2014 jsou například:
Robert Plant and the Sensational Space Shifters (UK), The National (USA), ZAZ (Francie), MGMT (US), Bastille (UK), John Newman (UK), John Butler Trio (Austrálie), Angélique Kidjo (Benin), Trentemøller (Dánsko), Seasick Steve (USA), Chet Faker (Austrálie), Emilíana Torrini (Island), Charles Bradley (USA), Jamie Woon (UK), The Asteroids Galaxy Tour (Dánsko), Ólafur Arnalds (Island), John Grant (USA), Shaka Ponk (Francie), Goat (Švédsko), Les Tambours du Bronx (Francie), MØ (Dánsko), Hidden Orchestra (UK), Abby (Německo), Iyeoka (USA), Taksim Trio (Turecko), Guillaume Perret & The Electric Epic (Francie), Skip&Die (Jižní Afrika, Holandsko), Winston McAnuff & Fixi (Jamajka, Francie), Jupiter & Okwess International (Demokratická republika Kongo), Nomfusi (Jižní Afrika), Ve Zou Via (Itálie, Francie), OKA (Austrálie), Fanfaraï (Francie), A Tribe Called Red (Kanada), La Yegros (Argentina), Kuroma (USA), Fanfaraï (Francie), Debademba (Mali), Mazalda (Francie), 9Bach (UK), Leo Abrahams & Iarla Ó`Lionáird (Irsko / UK) a celá Drive stage, Full Moon stage atd....

Kapely - ČR a Slovensko:
Dan Bárta & Illustratosphere, Monkey Business, Chinaski, Bára Hrzánová & Condurango, Horkýže Slíže, Chancers, Anna K, WWW, Vlasta Redl a Luboš Pospíšil, Vypsaná Fixa, Michal Hrůza, Prago Union, Polemic, Never Sol, Fast Food Orchestra, Ille, První hoře, Mydy Rabycad, Korben Dallas, Gipsy.cz, Vees, Naked Floor, No Distance Paradise, Mateřská.com, Eddie Stoilow a další.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz