Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V sobotu projede Prahou tradiční cyklojízda

24. 4. 2014 - PRAHA [Econnect/Auto*Mat]

Praha-Kola městská, kola horská, skládačky, elektrokola, koloběžky či oprášené bicykly po prarodičích vyrazí společně v sobotu 26. 4. z náměstí Jiřího z Poděbrad. Tisíce účastníků se na Velké jarní cyklojízdě chystají připomenout, že Praha - oproti moderním evropským městům - o využití kola pro pohyb městem v lepším případě mluví, sotva kdy však reálně koná.

Netradiční společenská událost, pohodové tempo, bezpečí v bublině tvořené ostatními cyklisty, hudba z vlastního kazeťáku na nosiči i večerní koncert, vzájemná ohleduplnost. Setkávání s přáteli, prolínání generací, národností či politických orientací. Pravidelná společná jízda Pražanů na kolech zase připomene, že zdaleka ne všude a vždy musíme všichni jet autem. Opak je pravdou. Často je zejména ve městě volba jiných forem dopravy všestranně výhodnější, jen se na to často, od dopravního zpravodajství až po plánování nových investic do ulic a veřejných prostranství, zapomíná.

Letošní Velká jarní cyklojízda povede z náměstí Jiřího z Poděbrad, odkud se vyjíždí v 15 hodin, do parku Stromovka, kde bude zakončena tradičním rituálem společného zvedání kol nad hlavu (přesnou trasu najdete na www.cyklojizdy.cz). Norští meteorologové (tradičně nejspolehlivější v Evropě) čekají teploty kolem 19 stupňů a polojasno, přesto je rozumné přibalit pláštěnku. Jak říkají Dánové, špatné počasí na kole neexistuje, to jen člověk se může špatně obléct. O vše ostatní bude postaráno. Očekávány jsou jako obvykle tisíce jezdců.

Cyklojízdy se v Praze jezdí více než deset let a postupně se prosazují i do dalších měst. Pomáhají tak zodpovědným úředníkům názorně ukázat, že poptávka po lepších možnostech pro pohyb na kole městem roste. Zjevný rozpor mezi (nízkou) podporou cyklistické dopravy a (rostoucím) množstvím jejích každodenních uživatelů je nadále neudržitelný. Obvyklý argument, že Praha není město pro kola, nemůže ve srovnání s cyklojízdou obstát. Uživatelé a potenciální zájemci tu jsou. Podpoří jejich k městu šetrnou a finančně nenáročnou volbu politici?

Fenomén cyklojízd má své kořeny v USA, v San Franciscu na počátku 90. let. Postupem času se šířil všemi směry a už přes deset let je součástí městského dění i v ČR. Městské cyklojízdy se dnes pravidelně konají v řadě měst po celém světě. Miliony lidí denně jezdí na kole do práce, do školy, za zábavou. Kolo bylo, je a bude především nenáročný a levný osobní dopravní prostředek.

Všude po světě rychle stoupá počet lidí, kteří ve městech denně volí pohodu, rychlost, nezávislost a fyzickou aktivitu na kole namísto stresu a nehybnosti v zácpě či závislosti na jízdních řádech pomalého autobusu. I v Praze se jen mezi lety 2010 a 2011 zvýšil počet uživatel kol o 46%.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz