Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Calla: Temelín? Nejvyšší čas přehodit výhybku

9. 4. 2014 - PRAHA [Econnect/Calla]

Vláda se dnes zcela jasně vyjádřila, že garantovat cenu elektřiny z nových reaktorů v Temelíně nehodlá. Odmítla tak plán ČEZu připravovaný ve spolupráci s ministerstvem průmyslu, který by takřka jistý ekonomický průšvih přenesl z firmy na spotřebitele elektřiny. Tendr na projekt za cenu převyšující 300 miliard korun by měl stát, jako většinový vlastník společnosti ČEZ, neprodleně ukončit. Protože výkon, který měly dodat nové reaktory, nebude ještě dlouho vůbec potřebný, je čas zaměřit se na jiná bezpečnější a čistější řešení.

Calla upozorňovala politiky, že nemalý rozdíl v garantované ceně, by zaplatili tuzemští spotřebitelé elektřiny. Jestliže se cena elektřiny na burze drží pod 40 EUR za MWh, představitelé ČEZu zmiňovali potřebu doplatku až do výše 100 EUR za MWh). Každá domácnost by tak firmě zaplatila navíc 1 600,- Kč za každou spotřebovanou megawatthodinu elektřiny. Evropská komise již rovněž vyjádřila vážné výhrady nad plánem britské vlády stejným mechanismem zaplatit elektřinu ze dvou plánovaných reaktorů EPR v Hinkley Point C coby o nedovoleném zásahu do trhu).

Úvahy o jiném modelu výstavby nového jaderného zdroje přímo v režii státu nejsou řešením. Jestliže se investiční náklady nemohou v rozumném časovém horizontu vrátit, znamená to jen přenesení zátěže na účet daňových poplatníků.

Návrh státní energetické koncepce počítá s potřebou elektřiny z nových reaktorů výrazně později, než ministerstvo průmyslu až doposud uvádělo: nejdříve v roce 2030 a i poté se má většina vyvážet. Ukazuje se ale, že i tato bilance silně nadhodnocuje budoucí spotřebu energie, protože růst hospodářství v dalších letech o 4 až 5 % ročně je prostě nereálný). Koncepce se navíc zcela nedostatečně zabývá úsporami energie a energetickou účinností. Potenciál úspor elektřiny v kombinaci s využitím možností čistých obnovitelných zdrojů v České republice daleko přesahuje kapacitu nových temelínských reaktorů).

Edvard Sequens z Cally řekl: „Spotřebitelé elektřiny mohou uvítat rozhodnutí vlády nedoplácet na vysoké ceny z nových reaktorů. Nyní by měly následovat konkrétní, nejen papírové kroky pro zvyšování energetické efektivity a pro využití obnovitelných zdrojů bez zbytečné zátěže peněženek spotřebitelů. To je cesta ke skutečné energetické bezpečnosti a nezávislosti.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz