Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

I české zbraně vraždí v Kolumbii, upozorní aktivisté

13. 6. 2005 -, Econnect / Amnesty International

Podpořme lidská práva v Kolumbii: takový je název petice, kterou ve čtvrtek předají zástupcům Ministerstva zahraničních věcí ČR aktivisté pražské Amnesty International. Po předání petice v prostorách Toskánského paláce bude na místě zahájena fotografická výstava a bude sehrána rekonstrukce vraždy kolumbijského komika Jaime Garzóna. Toho na prostranství před budovou paláce ztvární herec Pavel Liška.

Součástí výstavy "Kolubie – zapomenutý konflikt" jsou i dopisy dětí základní školy Emmy Destinové adresované kolumbijskému prezidentu Alvaro Uribemu a skupině českých poslanců. "Ve scénce Amnesty International připomene osud známého kolumbijského komika Jaime Garzóna, který byl před šesti lety nájemně zabit polovojenskou skupinou AUC, protože se odvážil nahlas hovořit o tragické situaci ve své vlasti. I dnes jsou v Kolumbii odvážní lidé jako Jaime, kteří usilují o zastavení bezpráví a násilností, pronásledováni a zabíjeni," uvedla mluvčí AI ČR Eva Dobrovolná.

Aktivisté pražské skupiny AI ČR se situaci v Kolumbii soustavně věnují a snaží se lobbovat na politické scéně ČR, podílejí se ale také na tlaku na politiky v Kolumbii. Zároveň o tématu informují veřejnost. Zástupci organizace po dva měsíce usilovali o dojednání předání petice přímo ministru Cyrilu Svobodovi, kterému je petice adresována. Organizace se však podle vlastního vyjádření setkala s nezájmem, pomalostí a snahou jednotlivých odborů ministerstva delegovat zodpovědnost za převzetí petice opět na jiné odbory. Amnesty International proto vyjádříla zklamání a znepokojení nad tím, že ministr Cyril Svoboda nebyl s to petici za dva měsíce osobně převzít a že nakonec za sebe delegoval zástupce.

Čtvrteční akce se zúčastní také Juan David Garcia, který pochází z Kolumbie. Země je již čtyřicet let pustošena vnitřním konfliktem, který je do velké míry skryt zrakům okolního světa. Násilností se dopouštějí jak opoziční ozbrojené skupiny – guerilly, tak polovojenské jednotky, které jsou prokazatelně napojeny na kolumbijskou armádu. Politicky motivované vnitřní spory a drogová kriminalita patří mezi nejčastější příčiny smrti. Amnesty International situaci v Kolumbii hodnotí jako kritickou – v roce 2004 bylo zabito nebo "zmizelo" nejméně 1400 civilistů a k dosavadním třem milionům přibylo dalších 287 000 lidí, kteří byli donuceni uprchnout ze svých domovů. Kolumbie také drží světové prvenství v počtu únosů.

Amnesty International navíc upozorňuje na to, že Česká republika stále dodává do Kolumbie zbraně, třebaže existuje vážné riziko, že budou použity k násilnostem na civilním obyvatelstvu. Podle údajů uvedených v celních sazebnících Ministerstva financí dodala ČR v roce 2003 do Kolumbie ruční zbraně za 58 milionů korun. Tento postup je navíc v rozporu s Kritériem 2 Kodexu EU o obchodu se zbraněmi, které zakazuje dodávky zbraní do zemí, kde mohou být použity k represi civilistů.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz