Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace: Šéfové vlád EU nenašli odvahu rozhodnout o moderní klimaticko - energetické politice

25. 3. 2014 - PRAHA [Econnect/Greenpeace]

Předsedové vlád zemí EU nepřijali žádné konkrétní cíle pro energetiku a klima, kterých by Evropa měla dosáhnout do roku 2030. Závěry Rady v této oblasti jsou jen velmi vágní.

Evropa tak prozatím rezignovala na své dosavadní postavení světového lídra v proměně ekonomiky na moderní a energeticky efektivní. Zdaleka nevyužívá příležitostí, jak maximálně snížit drahé dovozy fosilních paliv zejména z Ruska, a zůstává na něm dál závislá. Unie také riskuje dosavadní silnou pozici na mezinárodním klimatickém summitu, který se uskuteční příští rok v Paříži.

Nejvyšší představitelé států evropské osmadvacítky odložili přijetí cílů, které dříve navrhla Evropská komise (snížit emise skleníkových plynů o 40 % a zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na 27 %). Místo toho jen slíbili, že se k rozhodnutí vrátí letos na podzim a uložili Komisi zpracovat další dopadové analýzy.

Jediný příslib, který závěry obsahují, je starý několik let: Unie sníží do roku 2030 skleníkové emise tak, aby směřovala ke svému dlouhodobému cíli redukovat je o 80 – 95 % do poloviny století. Tento slib však nevytváří potřebnou jistotu pro investice směřující do proměny ekonomiky.

Česká vláda již před summitem navrhovala, aby se slabý návrh Evropské komise ještě oslabil. Podle premiéra Sobotky by se cíl pro emise měl pohybovat mezi 35 a 40 % a cíl pro obnovitelné zdroje energie by neměl být přijat vůbec.

Barbora Urbanová, koordinátorka Klimatické koalice, řekla: „Politici nenašli odvahu k přijetí konkrétních a závazných cílů. V době zhoršujících se dopadů změny klimatu je jejich počínání těžko vysvětlitelné.“

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl: „Evropští lídři se dlouze baví o sankcích proti Putinovu režimu. Český premiér a jeho kolegové dnes na summitu promarnili velkou příležitost jak srazit astronomické účty, které Evropa Rusku každoročně za ropu, plyn a uhlí platí. Schválení ambiciózních cílů energetické politiky mohlo být velmi pádnou odpovědí na ukrajinskou krizi. Premiér Sobotka se bude muset nyní snažit doma. Vláda se ostatně již zavázala, že připraví zákon podle britského vzoru, který stanoví tempo snižování naší fosilní závislosti.“

Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR, uvedl: „Tak trochu naivně jsem očekával, že s nástupem Sobotkovy vlády přestanou českou energetickou a klimatickou politiku určovat zájmy ČEZu a těžebních společností. Očekával jsem, že vláda bude podporovat společný celoevropský cíl na zvýšení energetické účinnosti, který by umožnil snížit naší obrovskou dovozní závislost na plynu a ropě. Ale vláda řekla ne. Doufám, že si to do příštího summitu rozmyslí.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz