Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Brontosaurus zve mladé na zážitkové víkendovky do Filipova údolí a na hodonínské ekocentrum

24. 3. 2014 - BRNO [Econnect/Hnutí Brontosaurus]

Hned na 2 místech v regionu mohou mladí lidé z Hodonínska první dubnový víkend (4. - 6. 4.) zažít netradiční akci spojenou s pomocí přírodě. V hodonínském ekocentru dokončí unikátní výukovou zahradu a poprvé vyrazí i do CHKO Bílé Karpaty. Tam vyčistí studánky, založí vermikompost a vysekají náletové dřeviny v okolí chaty Kristýna. Obě víkendové akce pro studenty středních a vysokých škol doplněné o zážitkový program připravují organizátoři Hnutí Brontosaurus.

„Na Kanáry dneska jezdí každý. My se rozhodli jít proti proudu a zveme na prožitkový víkend do Filipova údolí. Relaxační program proběhne formou ergoterapie, tedy prací. Rekreanti se mohou zapojit do stavby přírodních chodníčků či vermikompostu, drobných oprav chaty Kristýna, která slouží jako základna dětským oddílům. Připravili jsme pestrý program - seznamování, divoké hry v přírodě a aktivity na rozvoj osobnosti. Akce je určena všem nadšeným středoškolákům,“ řekl hlavní pořadatel Martin Kadala z Hnutí Brontosaurus Vlkani Mikulčice.

Hnutí Brontosaurus Vlkani chce v budoucnu navázat i spolupráci se Správou CHKO Bílé Karpaty a podílet se na managementu jejího obhospodařování.

Pálavu, Váté písky i slepé rameno Moravy přenesli brontosauři do hodonínského ekocentra. Originální výukovou zahradu tam budují už pátým rokem. Učí se v ní děti z celého okresu. Tamním pedagogům umožňuje dětem efektně přiblížit krajinu regionu a její význam. Nadšenci na téměř hektarovém pozemku vymodelovali ukázky biotopů typických pro Hodonínsko.

Její význam popisuje pedagog ekocentra Petr Novotný: „Je úžasné, že se nám dobrovolnickou prací podařilo vytvořit živou učebnu. Zahradu je však potřeba každý rok upravit, aby nezarůstala. Letos chceme navíc obnovit hmatový chodník. Do něj dáme různé přírodniny, po kterých se budou návštěvníci moci procházet a seznamovat se s nimi. Když někomu povídáte o slepém říčním rameni a ukážete je na fotografii, příliš ho to nezaujme. Když si v něm ale může umýt nohy, snáze pak pochopí jeho význam."

Pro účastníky akce je připraven doprovodný program inspirovaný přicházejícím jarem.

Dominik Grohmann, koordinátor programu Akce příroda: „Péče o přírodní lokality navazuje na Akci Brontosaurus z roku 1974 a je jedním z hlavních pilířů dobrovolnické činnosti Hnutí Brontosaurus. Pod Akcí Příroda probíhají nejen víkendovky, ale i jednodenní akce (čištění lesa či sázení stromků).
Dobrovolníci kromě zmíněných akcí opečují například sudetský sad v Zastávce, opraví jesenické prameny, vysází stromy v Mrákotíně a na dalších místech.“

Hnutí Brontosaurus letos slaví 40 let a je tak nejstarší fungují ekologickou organizací v Česku. Na obě víkendové akce se lze přihlásit na www.brontosaurus.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz