Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kladno už vyčerpalo celoroční „smogovou“ kvótu. Zamoření prachem nad limitem je každý druhý den

4. 3. 2014 - KLADNO/PLZEŇ [Econnect/Centrum pro životní prostředí a zdraví ]

Kladno už přesáhlo počet dní, po které smí být legálně překročen limit pro polétavý prach (PM10). Stalo se tak letos prvním místem mimo Moravskoslezský kraj s vyčerpanou „smogovou“ kvótou, třetím místem v Česku po Ostravě-Radvanicích a Věřňovicích. Velkým problémem Kladna je ale také mnohonásobné překračování limitů pro rakovinotvorný benzo-a-pyrenem. Znečištění ovzduší přitom vážně ohrožuje zdraví i životy lidí. Podle zprávy Státního zdravotního ústavu mělo znečištění prachem v České republice za rok 2012 na svědomí zhruba 5500 předčasně zemřelých lidí a 1800 vážně nemocných, kteří museli být hospitalizováni pro akutní srdeční nebo dýchací obtíže.

„Překročit denní limit pro znečištění prachem je povoleno po 35 dnů během roku. Monitorovací stanice Kladno-Švermov podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu překročila limit 36krát už 2. března. Tedy o začátku roku 2014 byl platný limit porušován častěji než plněn. V loňském roce Kladno-Švermov vyčerpalo „smogovou kvótu“ zhruba o 2 týdny později, konkrétně 15. března. Denní limit byl pak za celý rok 2013 překročen 80krát,“ uvedl MUDr. Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví a dodal. „Také celoroční průměrné koncentrace prachu na Kladensku překračovaly v uplynulých letech na některých stanicích zákonný limit. Hodnoty doporučené Světové zdravotnické organizace pro ochranu lidského zdraví bohužel nebyly dodrženy na žádné z měřících stanic.“

Jako polétavý prach se obvykle označují částice s průměrem menším než 10 μm (PM10). Krátkodobé vdechování prachu zvyšuje počet zánětlivých onemocnění plic, působí negativně na srdečně-cévní systém, vede ke zvýšení počtu hospitalizací a k vyšší úmrtnosti. Dlouhodobé působení prachu zhoršuje plicní funkce u dětí i dospělých, zvyšuje počet chronických obstrukčních onemocnění plic a snižuje délky dožití hlavně v důsledku úmrtí na srdečně-cévní a plicní onemocnění.

Benzo-a-pyren je rakovinotvorný polyaromatický uhlovodík, který se do ovzduší uvolňuje jako výsledek nedokonalého spalování. „Celoroční koncentrace benzo-a-pyrenu nesmí překročit 1 ng/m3, ale monitorovací stanice Kladno-Švermov limit každoročně překračuje mnohonásobně, v posledních letech o 290 až 370%. Horší situace je v České republice jen na nejzamořenějších místech Ostravy a Karviné,“ varoval Šuta.


-red-
Miroslav Šuta

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz